Publicat: 11 Iunie, 2018 - 09:51

Vineri, 8 iunie, a avut loc cea de-a 6-a ediție a Forumului Eurosfat, cel mai mare forum de afaceri europene din România. Evenimentul de anul acesta s-a intitulat "Dezbateri despre viitorul Europei" și s-a deschis printr-o sesiune plenară istorică pentru scena politică românească.

Pentru prima dată în România, cele 5 partide aflate în Parlament, împreuna cu 2 formațiuni noi s-au aflat la aceeași masă și au dezbătut împreună cu cei peste 200 de participanți aflați în sală despre locul României în viitorul UE. Teodor Meleșcanu (ALDE), Ludovic Orban (PNL), Dacian Cioloș (RO+), Dan Barna (USR), Ioana Petrescu (PRO România), Iuliu Winkler (UDMR) și Victor Negrescu (PSD) au discutat despre viziunea partidelor pe care le-au reprezentat și au răspuns întrebărilor participanților care au dorit să afle daca: își dorește România mai multă sau mai puțină integrare în UE, poate exista un pact de colaborare între partide pentru a putea absorbi mai multe fonduri europene, cum își dorește fiecare partid să combată rata scăzută de participare la alegerile europarlamentare.

Forumul a continuat pe parcursul întregii zile cu alte 9 ateliere de lucru pe teme specifice: viitorul agriculturii europene în noul Cadru Financiar Multianual, protejarea democrației și a statului de drept în Europa Centrală și de Est, viitorul domeniului energetic, moduri de transformare al sistemului de sănătate din România, opțiunile României într-o Uniune Europeană Socială, relațiile dintre UE și Marea Britanie post-Brexit, perspectivele României de aderare la zona Euro, combaterea dezinformării și a propagandei, epoca cibernetică a războiului și apărării.

Evenimentul s-a încheiat printr-un eveniment cultural ce a redat povești ale unor oameni obișnuiți din regiunea extinsă a Mării Negre.

Forumul s-a bucurat de prezența unor invitați speciali precum Ambasadoarea Austriei în România, Ambasadoarea Olandei în România, Ambasadorul Bulgariei în România, Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Altețele lor Regale Prințul Paul și Prințesa Lia ai României, decidenți politici, experți, jurnaliști, organizații non-guvernamentale, asociații, cetățeni de rând.

Tag-uri Institutii: