26 iunie 2022

Cea de-a 5-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat sâmbătă, 4 septembrie, la dezbaterile celei de-a 5-a ediţii a Black Sea and Balkans Security Forum, eveniment organizat de către think tank-ul New Strategy Center (NSC) la Bucureşti.

Şeful diplomaţiei române a intervenit în cadrul sesiunii Provocări şi Oportunităţi în Lumea Post-Pandemică, la care a mai participat şi ministrul afacerilor externe şi europene al Republicii Croaţia, Gordan Grlic Radman, prin videoconferinţă. Panelul a fost moderat de ambasadorul Sorin Ducaru, directorul Centrului Satelitar al UE.

În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a pus accent pe evoluţiile din vecinătatea imediată a Uniunii Europene, pornind de la necesitatea ca UE să asume un rol mai important în această regiune. A amintit turneul efectuat în luna iunie 2021 alături de omologii din Austria şi Lituania în Caucazul de Sud, în coordonare cu şi în baza mandatului acordat de Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate a Uniunii Europene. Demersul a reprezentat un prim rezultat concret al propunerilor avansate la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe (format Gymnich) de la Lisabona (27 mai), când au fost discutate, la iniţiativa ministrului Aurescu, susţinută de alţi 10 omologi europeni, situaţia conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică, precum şi instrumentele concrete prin care UE poate să fie mai eficientă şi mai activă în rezolvarea acestora.

Şeful diplomaţiei române a arătat că turneul a prilejuit transmiterea către vecinii şi partenerii din regiune a unui mesaj din partea UE şi a statelor membre, axat pe solidaritate europeană şi pe angajamentul Uniunii pentru prioritizarea securităţii, stabilităţii şi prosperităţii statelor din Caucazul de Sud. Totodată, turneul diplomatic a reprezentat un semnal privind determinarea UE de a fi mai vizibilă şi mai implicată în eforturile direcţionate spre încheierea conflictelor prelungite din zonă.

Ministrul Bogdan Aurescu a menţionat importanţa pe care România o acordă unei abordări integrate din partea UE a conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică, precum şi unui cadru conceptual mai amplu şi mai clar al securităţii la Marea Neagră.

Demnitarul român a subliniat aşteptările pentru un semnal puternic din partea UE către parteneri cu ocazia Summitului Parteneriatului Estic din 15 decembrie 2021. A arătat că este necesară setarea unei viziuni strategice şi pe termen lung pentru Parteneriat, concretizată prin adoptarea de măsuri ambiţioase şi de perspectivă pentru perioada post-2020.

În continuarea intervenţiei sale, şeful diplomaţiei române a făcut referire la persistenţa provocărilor pentru altă regiune esenţială din vecinătatea UE – Balcanii de Vest şi la oportunităţile de a obţine rezultate concrete, prin menţinerea voinţei politice a candidaţilor şi a orientării lor strategice înspre statutul de membru al Uniunii Europene. Ministrul Aurescu a reamintit că România susţine în continuare procesul de integrare al Macedoniei de Nord şi al Albaniei şi a exprimat speranţa că se va ajunge în curând la un acord, care să poată fi urmat de primele conferinţe interguvernamentale de negociere. Oficialul român a subliniat şi faptul că pandemia de COVID-19 trebuie văzută şi ca o oportunitate pentru a înţelege mai bine importanţa creşterii şi întăririi rezilienţei, care se află tot mai des pe agenda de discuţii la nivel internaţional, inclusiv la Black Sea and Balkans Security Forum, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite de anul acesta sau Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, care va debuta săptămâna viitoare şi care este dedicată contribuţiei diplomaţiei la construirea rezilienţei României. În acest context, ministrul Aurescu a reamintit că anul acesta a fost inaugurat, la Bucureşti, Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, care beneficiază atât de sprijinul UE, cât şi al NATO.

Ministrul Bogdan Aurescu a mulţumit organizatorilor pentru invitaţia la lucrările din cadrul Forumului şi a exprimat sprijinul Ministerului Afacerilor Externe pentru astfel de demersuri ale societăţii civile şi analiştilor şi experţilor naţionali şi internaţionali, care stimulează dezbaterea pe teme de politică externă şi de securitate.

Informaţii suplimentare:

Black Sea and Balkans Security Forum este un eveniment anual organizat de New Strategy Center, care s-a consacrat ca un cadru relevant la nivel naţional şi internaţional pentru dezbaterea şi aprofundarea preocupărilor de politică externă şi de securitate din zona Mării Negre şi a Balcanilor de Vest. Fiecare ediţie oferă prilejul interacţiunilor de substanţă dintre factori de decizie din aceste domenii, responsabili din cadrul instituţiilor naţionale şi organizaţiilor, experţi, membri ai cercurilor academice şi societăţii civile, formatori de opinie şi oameni de afaceri.

Ediţia din acest an a fost organizată de către New Strategy Center în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, cu sprijinul instituţional al Ministerului Afacerilor Externe şi al Ministerului Apărării Naţionale. Cu acest prilej, organizatorii şi-au propus dezbaterea preocupărilor relevante de securitate din regiunile Mării Negre şi Balcanilor, prin utilizarea lecţiilor învăţate pentru a permite demararea recuperării post-pandemice, astfel încât să poată fi asigurată rezilienţa societăţilor noastre pentru provocările viitoare.