31 ianuarie 2023

Cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Elysee marcată în România de ambasadorii Germaniei şi Franţei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Germania şi Franţa aniversează în 22 ianuarie 2023 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee.

În România, ambasadorul Germaniei, Dr. Peer Gebauer, şi ambasadoarea Franţei, Laurence Auer, vor marca la rândul lor această aniversare în zilele de 19 şi 20 ianuarie, printr-o serie de evenimente francogermane.

În 19 ianuarie, cei doi ambasadori vor deschide oficial Festivalul de film ARTE, care se va desfăşura la Bucureşti până pe 23 ianuarie.

Programul zilei de 20 ianuarie include o discuţie politică a acelor doi ambasadori cu reprezentanţi de rang înalt din cadrul ministerului român de Externe, ai Administraţiei Prezidenţiale şi ai Cancelariei Prim – Ministrului. De asemenea, ambasadorii Germaniei şi Franţei vor participa la o dezbatere cu elevii liceului francez Anna de Noailles şi ai şcolii germane Deutsche Schule Bukarest.

Pe de altă parte, cei doi diplomaţi vor face un schimb inedit de roluri . Astfel, ambasadorul Germaniei va petrece câteva ore cu echipa ambasadei Franţei şi viceversa.

„Prin Tratatul de la Elysee, Germania şi Franţa au stabilit în urmă cu 60 de ani un curs istoric. Secolele de conflict au fost înlocuite de strânsa noastră prietenie franco-germană, care a oferit impulsuri importante pentru unificarea europeană şi pentru dezvoltarea ulterioară a Uniunii Europene. Scopul prieteniei francogermane este de a apăra o Europă puternică şi suverană, capabilă să acţioneze într-o lume mai paşnică, bazată pe reguli. Având în vedere războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ştim astăzi, mai mult ca oricând, cât de importantă este această unitate şi solidaritate în Europa. De asemenea, este clar că Germania şi Franţa colaborează strâns cu partenerii europeni şi transatlantici în acest sens.

Mulţumim României pentru rolul său constructiv şi pentru sprijinul important acordat Ucrainei, precum şi pentru cooperarea strânsă cu Germania şi Franţa în cadrul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova,” a explicat Dr. Peer Gebauer.

„Dincolo de caracterul său structural pentru relaţiile bilaterale şi construcţia europeană, Tratatul de la Elysee încurajează o cooperare puternică între Franţa şi Germania în toate domeniile, în special în ceea ce priveşte politica externă, apărarea şi educaţia. La 60 de ani de la semnarea acestui Tratat, revenirea războiului pe continentul nostru ne îndeamnă să colaborăm din ce în ce mai strâns pentru a face faţă unor provocări imense. Împreună cu toţi partenerii noştri continuăm să construim o Europă mai puternică mai suverană, mai unită şi mai democratică”, a declarat, la rândul său, Laurence Auer.

La 22 ianuarie 1963, preşedintele Charles de Gaulle şi cancelarul federal Konrad Adenauer au semnat „Tratatul de cooperare franco-germană”, mai cunoscut sub numele de Tratatul de la Elysee. Acesta reprezintă fundaţia strânsei prietenii franco-germane, care constituie, de asemenea, o bază importantă pentru dezvoltarea Uniunii Europene. O dată cu Tratatul de la Aachen, care a fost semnat de cancelarul federal Angela Merkel şi de preşedintele Emmanuel Macron la 22 ianuarie 2019, Tratatul de la Elysee a fost actualizat şi s-a stabilit cursul viitorului pentru a avansa subiecte importante, cum ar fi digitalizarea, educaţia, clima şi tehnologiile durabile.

Sursa foto Peer Gebauer, Twitter