28 septembrie 2021

Cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU se deschide la New York

ONU
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU se deschide la New York
Reprezentantul Maldivelor, Abdullah Shahid, începe să acționeze în calitate de președinte al Adunării Generale

Cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU își începe activitatea marți, culminând cu o săptămână de dezbateri la nivel înalt, în perioada 21-27 septembrie. Anul trecut, din cauza restricțiilor legate de răspândirea coronavirusului, deschiderea sesiunii aniversare a fost transferată într-un mod virtual. Un număr mare de oaspeți distinși sunt așteptați să sosească anul acesta la New York.

Puterile președintelui Adunării Generale încep să fie îndeplinite de reprezentantul Maldivelor, care a fost ministru de externe al acestei țări, Abdullah Shahid. Consiliul de Securitate al Organizației Mondiale este prezidat de Irlanda, în septembrie.

Subiectul principal rămâne situația din Afganistan, unde reprezentanții mișcării talibane au preluat puterea și au anunțat deja formarea unui cabinet de miniștri. În țară se dezvoltă o situație umanitară dificilă. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a convocat luni o conferință a donatorilor, la Geneva, pentru a strânge 606 milioane de dolari pentru a ajuta populația afgană în următoarele patru luni. Pe 16 septembrie, se poate desfășura un vot privind extinderea Misiunii de asistență a ONU în Afganistan (UNAMA).

Probleme de acreditare
Odată cu schimbarea puterii în Afganistan, a apărut întrebarea cu privire la puterile actualului reprezentant al țării la ONU, Gulyam Iskhakzai. După cum a spus mai devreme președintele celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale, Volkan Bozkyr, comisia de acreditare ar putea lua o decizie asupra ambasadorului afgan în octombrie-noiembrie.

Comitetul de acreditare al celei de-a 76-a sesiuni este planificat să fie format la prima sa ședință din 14 septembrie. În mod tradițional, include Rusia, Statele Unite, China, precum și șase state alese din diferite părți ale lumii. Comitetul decide cu privire la candidatura reprezentantului permanent al țării la ONU, precum și la acreditarea delegației sale pentru săptămâna la nivel înalt. Sursă din organizația mondială semnalează că Iskhakzai va reprezenta Afganistanul la evenimentele la nivel înalt din 21-27 septembrie.

Problema puterilor ambasadorului Myanmarului, unde conducerea a fost schimbată și mai devreme, poate fi rezolvată în octombrie-noiembrie. Reprezentantul permanent al țării rămâne Zhuo Mo Tong, numit de guvern, demis de armata care a venit la putere în februarie anul acesta. Anterior, aceștia au trimis o scrisoare la ONU, propunând o numire din partea lor pentru acest post.

Liderii a 83 de state, 43 de șefi de guvern și miniștrii de externe din 23 de țări sunt așteptați să sosească la New York pentru săptămâna la nivel înalt.

Ciprian Pop