20 octombrie 2021

Cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va conduce, în perioada 21-23 septembrie 2021, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care va avea loc la New York, Statele Unite ale Americii.

La sesiunea din acest an a Adunării Generale a ONU, pentru prima dată de la începutul pandemiei de COVID-19, lucrările evenimentului se vor derula cu prezenţa fizică a şefilor de stat sau de guvern din statele membre ONU.

Participarea Preşedintelui României la această sesiune va constitui o oportunitate de evidenţiere a poziţiei ţării noastre cu privire la actualele provocări globale, care necesită soluţii comune, solidaritate şi cooperare, bazate pe principii democratice solide şi respectarea dreptului internaţional. Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia importanţa ordinii internaţionale bazate pe reguli, precum şi a unui multilateralism eficient şi echitabil, în beneficiul tuturor cetăţenilor statelor membre ONU.

Tema celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale este „Construirea rezilienţei prin speranţă vizând recuperarea după pandemia de COVID-19, reconstrucţia durabilă, răspunsul la nevoile planetei, respectarea drepturilor omului şi revitalizarea Organizaţiei Naţiunilor Unite”.

Segmentul de dezbateri generale la nivel înalt debutează la data de 21 septembrie 2021, fiind cel mai important eveniment internaţional anual de diplomaţie multilaterală.

Preşedintele României va susţine marţi, 21 septembrie 2021, intervenţia naţională în plenul Adunării Generale, în prima zi a segmentului la nivel înalt al dezbaterilor generale.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, de asemenea, la „Evenimentul Informal la Nivel Înalt privind Acţiunea Transformativă pentru Natură şi Oameni”, din data de 22 septembrie 2021.

Totodată, Preşedintele României va lua parte, la invitaţia Preşedintelui SUA, Joseph R. Biden Jr., la data de 22 septembrie 2021, la Summitul Global pe tema coordonării răspunsului internaţional în contextul noului coronavirus (Global COVID-19 Summit: Ending the Pandemic and Building Back Better Health Security to Prepare for the Next), organizat de către acesta. Astfel, Preşedintele Klaus Iohannis va transmite un mesaj prin care vor fi reliefate eforturile ţării noastre de combatere a pandemiei, precum şi susţinerea pentru construirea unei arhitecturi globale rezistente de securitate a sănătăţii, care să permită gestionarea adecvată a crizelor neprevăzute.

Programul Preşedintelui României cuprinde, de asemenea, o serie de evenimente formale consacrate în programul fiecărui segment de nivel înalt al Adunării Generale a ONU.

În marja participării la Adunarea Generală a ONU, Preşedintele Klaus Iohannis, va avea o întâlnire cu reprezentanţi ai Organizaţiei American Jewish Committee (AJC).