28 mai 2022

Cea de-a doua ediţie a Conferinţei CyberSec CEE Regions and Cities 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice, Cornel Feruţă, a participat joi, 2 septembrie 2021, la panelul „Enhanced and Smarter Three Seas Connectivity”, organizat în marja celei de-a doua ediţii a Conferinţei CyberSec CEE Regions & Cities 2021. În cadrul panelului au participat vorbitori din cinci state membre ale Iniţiativei celor Trei Mări, reprezentând atât domeniul guvernamental, cât şi cel privat.

În cadrul intervenţiei sale, Cornel Feruţă s-a referit la oportunităţile şi provocările pe care conceptul de smart connectivity le oferă în general, particularizând cazul statelor din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M). A fost reliefat faptul că Iniţiativa celor Trei Mări poate să aducă valoare adăugată procesului de recuperare economică a regiunii în contextul post-pandemic, prin creşterea conectivităţii, în special în domeniile transportului, energiei şi digitalului.

Totodată, secretarul de stat Cornel Feruţă a reconfirmat angajamentul României de a implementa proiectele prioritare ale Iniţiativei celor Trei Mări cu participarea segmentului public şi al celui privat, dar şi cu implicarea instituţiilor UE şi instituţiilor financiar internaţionale. În context, s-a referit la susţinerea pe care România o acordă implementării prioritare a proiectelor majore de interconectare regională Rail2Sea şi Via Carpathia.

Referindu-se la subiectul securităţii cibernetice, secretarul de stat român a amintit despre comportamentul responsabil al statelor în spaţiul cibernetic, care implică o legislaţie naţională modernă şi eficientă, existenţa instituţiilor şi strategiilor în domeniul securităţii cibernetice, promovarea cooperării internaţionale. În context, a arătat că România a dezvoltat o serie de instrumente adecvate prin care să fie preîntâmpinate sau prin care să se răspundă corespunzător ameninţărilor cibernetice, exemplificând cu elaborarea unei noi strategii pentru securitate cibernetică, inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă şi găzduirea la Bucureşti a Centrului european industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică (Centrul Cyber al UE).