27 noiembrie 2021

Cea de-a doua reuniune ministerială Uniunea Africană – Uniunea Europeană

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada 25-26 octombrie 2021, secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice Cornel Feruţă a participat la cea de-a doua reuniune ministerială Uniunea Africană-Uniunea Europeană, desfăşurată la Kigali, Rwanda. Reuniunea a constituit un prilej pentru ca delegaţiile europene şi africane să evalueze angajamentele asumate până în prezent pentru consolidarea cooperării dintre Europa şi Africa. Totodată, evenimentul a oferit oportunitatea dezbaterii principalelor repere ale viitorului Summit UE – Uniunea Africană, care se va desfăşura în februarie 2022.

În cadrul reuniunii ministeriale, secretarul de stat Cornel Feruţă a susţinut o declaraţie naţională axată pe priorităţile României în raport cu statele din Uniunea Africană – educaţie şi agricultură – referindu-se la bursele acordate de statul român pentru tinerii din statele africane, precum şi la impactul pe care agricultura sustenabilă şi utilizarea cercetării inovatoare îl pot avea asupra eforturilor statelor africane de a depăşi crizele alimentare. Totodată, secretarul de stat s-a referit la avantajele cooperării statelor europene şi africane din perspectivă multilaterală, amintind, în acest context, contribuţia acordată de România proiectului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în domeniul investiţiilor pentru dezvoltarea regiunii Africii sub-sahariene.

În contextul prezenţei sale în Rwanda, secretarul de stat Cornel Feruţă a avut o serie de întrevederi cu oficiali africani, între care ministrul afacerilor externe şi al cooperării internaţionale din Rwanda, Vincent Biruta, vice-premierul şi ministrul afacerilor externe al R.D. Congo, Christophe Lutundula Apala, ministrul afacerilor externe din Senegal, Aissata Tall Sall, ministrul afacerilor externe şi cooperării din Mauritania, Ismail Ould Cheikh Ahmed, ministrul afacerilor externe din Angola, Tete Antonio, ministrul pentru industrie şi comerţ din Mozambic, Carlos Mesquita, vice-ministrul pentru afaceri externe din Ghana, Mohammad Habibu Tijani şi ministrul de stat pentru afaceri externe din Niger, Youssouf Mohamed Elmouctal.

Întrevederile cu reprezentanţii statelor africane au facilitat schimburi de opinii aprofundate asupra stadiului relaţiilor bilaterale, opţiunilor de consolidare a dialogului politic şi a oportunităţilor economice şi sectoriale, respectiv a avansării colaborării în diverse formate multilaterale.