25 octombrie 2021

Cea de-a treia ediţie a ATLANTIC – BLACK SEA SECURITY FORUM

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a participat miercuri, 2 iunie, la cea de-a treia ediţie a ATLANTIC – BLACK SEA SECURITY FORUM, cu tema „Democratic Security and Resilience in the Era of Great Power Competition”, eveniment organizat de Institutul Aspen România, în parteneriat cu biroul „German Marshall Fund of the US” din Bucureşti.

Oficialul român a adus în discuţie înfiinţarea şi găzduirea pe teritoriul României a Centrului Euro – Atlantic pentru Rezilienţă, a cărui contribuţie, în opinia sa, va fi una esenţială şi va genera o nouă dimensiune a concepţiei strategice a ţării noastre.

Ministrul apărării naţionale a reiterat faptul că România acordă o importanţă majoră implementării deciziilor aliate, adoptate în cadrul forurilor NATO, cu impact asupra securităţii regiunii din care face parte.

„În contextul creşterii provocărilor din mediul de securitate din regiunea Mării Negre, în acord cu deciziile aliate de consolidare a posturii defensive a NATO pe flancul estic, am gândit o nouă abordare de creştere a capacităţii de rezilienţă la nivel naţional. Strategia Naţională de Apărare a Ţării şi Carta Albă a Apărării prevăd instrumentele şi mecanismele prin care Ministerul Apărării Naţionale contribuie la realizarea acestui obiectiv, prin consolidarea capabilităţilor de apărare, construirea unei culturi de securitate pentru cetăţeni, dar şi prin dezvoltarea mecanismelor de răspuns”, a mai declarat ministrul Ciucă.

În discursul său, demnitarul român a subliniat, totodată, faptul că dezvoltările în domeniul apărării la nivelul Uniunii Europene trebuie să se desfăşoare în deplină complementaritate cu demersurile de la nivelul Alianţei Nord-Atlantice.

„Este nevoie de o cooperare practică şi de coordonare între UE şi NATO. Nu putem vorbi despre securitate europeană fără implicarea tuturor partenerilor şi aliaţilor strategici. Domenii precum rezilienţa, propaganda, cyber defence pot fi valorificate semnificativ sub umbrela cooperării NATO – UE”, a spus ministrul apărării naţionale.

În contextul pregătirii agendei Summit-ului NATO din 14 iunie, în cadrul căruia şefii de stat şi de guvern din statele membre ale NATO vor discuta şi adopta decizii privind viitorul Alianţei, Nicolae-Ionel Ciucă a exprimat sprijinul pentru perspectivele şi coordonatele decizionale subsumate procesului NATO 2030, ca premisă pentru continuarea adaptării posturii colective de descurajare şi apărare la cerinţele prezente şi viitoare de securitate. Totodată, ministrul a evidenţiat importanţa consolidării prezenţei NATO pe întregul flanc estic, precum şi asigurarea resurselor comune adecvate pentru îndeplinirea obiectivelor subsumate nivelului de ambiţie al Alianţei.