21 octombrie 2021

Cea de-a V-a ediţie a şcolii de vară de antropologie, design şi arhitectură, „Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asociaţia MAIE invită tineri din întreaga ţară să participe la cea de-a V-a ediţie a şcolii de vară de antropologie, design şi arhitectură, „Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi”, organizată între 21 august şi 4 septembrie în satele din comunele Balta şi Ponoarele.

Ediţia a V-a a şcolii de vară îşi propune să definească, cu ajutorul tinerilor participanţi şi al antropologilor, arhitecţilor şi meşterilor din zonă, cum poate fi reflectată, prin design şi artă documentară vizuală, dinamica dintre comunităţi şi patrimoniul cultural şi natural local.

Şcoala de vară propune redefinirea funcţionalităţii spaţiului fostei primării din comuna Balta, devenit Ogoi, un spaţiu comunitar dedicat unor evenimente culturale, deschis localnicilor şi turiştilor geoparcului deopotrivă. Demersul are la bază un concept şi o viziune bazate pe cercetare, fiind ancorate în realităţile şi caracteristicile interioarelor mehedinţene, reflectând prin design de interior contemporan legătura dintre peisajul natural, comunităţile locale şi patrimoniul cultural.

Ogoi este noua denumire a fostei primării din comuna Balta, judeţul Mehedinţi. Numele a fost ales de participanţii la ediţiile trecute ale şcolii de vară Arhitectura GpMH, inspiraţi de experienţa din Geoparcul Platoul Mehedinţi şi de lucrul la restaurarea imobilului. În ultimii 6 ani, echipa Asociaţiei MAIE a derulat acţiuni de renovare şi amenajare a Ogoiului, cu implicarea studenţilor şi a tinerilor localnici în atelierele de cercetare, design şi arhitectură din cadrul şcolii de vară.

Spaţiul poate fi vizitat virtual aici: http://www.arhitectura-gpmh.ro/ogoi/.

Renovată parţial în contextul ediţiilor precedente, clădirea fostei primării se află în centrul comunei Balta, fiind construită la începutul secolului al XX-lea după modelul standard specific clădirilor administrative din acea epocă. Ogoiul îşi propune să devină „casa” comunităţii locale interesată să îşi valorifice patrimoniul local, a echipei Asociaţiei MAIE şi a studenţilor care îşi petrec verile aici pe timpul şcolilor de vară.

Şcoala propune o abordare multidisciplinară, reunind mai multe direcţii de intervenţie: design interior, design peisagistic, antropologie vizuală şi artă contemporană. Participanţii vor colabora cu experţi în patrimoniu cultural şi natural, design şi arhitectură, şi vor lucra practic cu meşteşugari locali în amenajarea unei încăperi din interiorul Ogoiului.

Ediţia 2021 a şcolii de vară Arhitectura GpMH invită tineri din întreaga ţară să se alăture unui grup de liceeni din Geoparcul Platoul Mehedinţi şi experţilor în antropologie, arhitecţilor, designerilor şi meşterilor locali, în definirea amenajării spaţiului central din imobil, pornind de la o cercetare antropologică a specificului zonei şi a memoriei vizuale recente a comunităţii locale.

Rezultatele studiilor vor fundamenta conceptul curatorial pentru decorul încăperii şi realizarea unei instalaţii de fotografie inclusă în spaţiul amenajat. Expoziţia va reflecta memoria colectivă a locuitorilor şi istoria recentă a zonei, oferind spaţiului o identitate nouă care integrează localul în design-ul contemporan şi tipăreşte în mentalul colectiv menirea Ogoiului, aceea de a servi drept un „loc bun de adunare”.

„Ediţia a V-a a şcolii de vară pune în centru implicarea participativă a unui grup de liceeni din geoparc alături de tineri sosiţi din alte zone ale ţării, interesaţi de protejarea şi valorificarea patrimoniului local, în activităţile de amenajare şi reimaginare a funcţionalităţilor fostei primării şi a spaţiului verde care o înconjoară. Lucrul la design-ul de interior şi amenajare va reprezenta un prilej de învăţare despre cum putem pune patrimoniul local în folosul dezvoltării, prin întâlnirea dintre tineri şi oamenii-resursă ai zonei, alături de arhitecţi, antropologi şi specialişti în patrimoniul cultural.” precizează Bianca Maria Bălşan, preşedintele Asociaţiei MAIE.

Interdisciplinaritatea proiectului provine din intersectarea, în contextul activităţilor şcolii de vară, a celor trei elemente identificate, prin cercetările anterioare derulate de echipa Asociaţiei MAIE în Geoparcul Platoul Mehedinţi, ca resurse cheie pentru o dezvoltare coerentă şi responsabilă a regiunii: patrimoniul natural, comunitatea locală şi moştenirea culturală.

Tineri cu vârste între 16 şi 24 de ani sunt invitaţi să se înscrie până pe 15 august prin completarea formularului disponibil aici: https://bit.ly/3rD1X8b. Confirmarea participării va fi făcută pe 18 august. Detalii despre înscrierea şi participarea la şcoala de vară sunt disponibile aici:

http://www.arhitectura-gpmh.ro/scoala-de-vara/editia-2021/ şi pe pagina de facebook www.facebook.com/arhitectura.gpmh.

Atelierele şi activităţile principale derulate pe parcursul şcolii de vară, ediţia a V-a:

Atelier de antropologie vizuală

* Cercetarea patrimoniului fotografic local

* Trasee de vizitare a peisajului local, cultural şi natural

* Integrarea elementelor de peisaj local în amenajarea spaţiilor comunitare

* Realizarea instalaţiei de artă fotografică documentară

Atelier de design şi arhitectură

* Design-ul amenajării, obiectelor de mobilier şi a elementelor decorative pentru încăperea centrală a Ogoiului

* Producţia obiectelor de mobilier şi a elementelor de decor în colaborare cu designeri, arhitecţi şi meşteri locali

* Amenajarea încăperii din imobil

* Design-ul spaţiului verde din jurul Ogoiului

Comunele din Geoparcul Platoul Mehedinţi se bucură de un potenţial cultural şi ecoturistic considerabil. Şcoala de vară îşi doreşte să contribuie la creşterea gradului de conştientizare în rândul comunităţilor locale, în special al tinerilor, despre importanţa şi oportunităţile care pot fi generate prin activităţi ce au în centru protejarea şi valorificarea patrimoniului local. Acestea le pot asigura o dezvoltare armonioasă şi bunăstare, având grijă şi de protejarea mediului şi a resurselor.

Conştientizarea oportunităţilor care pot veni pentru o comunitate şi mediul înconjurător odată cu punerea în valoare a patrimoniului local poate genera schimbări în dinamica dezvoltării locale. Poate asigura o evoluţie strategică, bine racordată la necesităţile prezentului şi atentă la specificul local, aliniată obiectivelor pentru dezvoltare durabilă pe care Naţiunile Unite le-au propus ca ţinte de îndeplinit până în 2030 la nivel global.

Derularea celei de-a V-a ediţii a şcolii de vară „Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi” va presupune respectarea tuturor măsurilor şi recomandărilor emise de autorităţi în contextul stopării răspândirii epidemiei provocată de COVID 19.

Ediţia a V-a a şcolii de vară „Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi” face parte din „Ogoi – loc bun de adunare”, un proiect iniţiat de Asociaţia MAIE şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Proiectul este derulat în parteneriat cu: Designers Thinkers Makers, Asociaţia pentru turism Mehedinţiul de sub munte, Direcţia Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinţi din cadrul Consiliului Judeţean Mehedinţi şi cu Primăria Comunei Balta. Credite foto şi ilustraţie: Cristina Ciobanu şi Oana Moraru, participante la ediţia a IV-a a şcolii de vară.