5 octombrie 2022

Cea de-a VIII-a sesiune a Comisiei Mixte de Cooperare Economică România – Ungaria

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul Claudiu Năsui a prezidat, alături de ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului, Peter Szijjarto, cea de-a VIII-a sesiune a Comisiei Mixte de Cooperare Economică România – Ungaria, desfăşurată la Budapesta, în perioada 8 – 9 aprilie a.c.

La lucrări au luat parte reprezentanţi ai principalelor instituţii centrale româneşti implicate în cooperarea cu ţara vecină, precum şi EXIMBANK şi Camera de Comerţ şi Industrie a României. Secretariatul Comisiei Mixte este asigurat, pentru partea română, de Departamentul de Comerţ Exterior din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

În cadrul discuţiilor şi negocierilor purtate pe grupuri de lucru, au fost convenite numeroase proiecte de colaborare, în domenii precum: schimburi comerciale bilaterale, investiţii reciproce, industrie, energie, întreprinderi mici şi mijlocii, camere de comerț, transporturi şi infrastructură de transport, agricultură, protecţia mediului şi managementul apelor, sănătate, tehnologia informaţiei, cercetare ştiințifică şi tehnică, turism, cooperare regională, bănci și asigurare exporturi, proprietate intelectuală.

Proiectele identificate sunt cuprinse în Protocolul Comisiei Mixte pe care ministrul Claudiu Năsui l-a semnat la finalul lucrărilor, în calitate de co-Preşedinte al Părţii române, alături de omologul ungar Peter Szijjarto.

În marja Comisiei Mixte, a fost semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Ungariei privind conexiunea drumurilor expres Satu Mare – Oar (RO) – Mateszalka – Csenger (HU). De asemenea, cele două camere naţionale de comerţ au semnat un Memorandum de Colaborare pentru înfiinţarea Camerei Bilaterale de Comerţ Româno-Ungare, cu sediul la Budapesta.

Cei doi miniştri au avut şi o întâlnire bilaterală, prilej cu care au făcut schimb de informaţii pe tema măsurilor aplicate pentru relansarea economică în contextul pandemiei, au stabilit direcţii şi acţiuni comune pentru perioada următoare, cu obiectivul echilibrării schimburilor comerciale şi impulsionării investiţiilor reciproce.

În cadrul conferinţei de presă organizate la finalul lucrărilor Comisiei Mixte, ministrul Năsui a relevat importanţa întăririi cooperării economice, mai ales în actuala conjunctură, care determină scurtarea lanţurilor valorice şi de aprovizionare. Oficialul român a punctat similarităţile şi complementarităţile dintre economiile celor două ţări şi a evidenţiat proiectele şi oportunităţile de intensificare a cooperării bilaterale, convenite în cadrul Comisiei.

Totodată, cei doi demnitari au deschis Forumul Economic România – Ungaria, în cadrul căruia au prezentat oportunităţile de extindere a cooperării economice bilaterale şi sprijinul pe care cele două guverne se angajează să-l ofere în continuare pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri din cele două ţări. Participarea extrem de numeroasă – respectiv peste 110 companii din Ungaria şi 75 din România – reflectă nivelul ridicat al interesului din ambele părţi pentru intensificarea relaţiilor comerciale şi investiţionale reciproce.

În anul 2020, schimburile comerciale bilaterale au ajuns la 8,992 miliarde euro, în scădere cu 4.51% comparativ cu anul 2019 ca urmare a contextului pandemic, din care 3,097 miliarde euro exporturi românești (-6.84% față de anul 2019) și 5,894 miliarde euro importuri din Ungaria (-3.23% față de anul precedent). Ungaria are o pondere de 6,3 % în totalul comerțului exterior al României și ocupă locul 4 în exporturile românești, cu o pondere de 4.98% și locul 3 la importuri, cu o pondere de 7.32%.

Până în prezent, au fost înregistrate în România 14.200 societăți comerciale cu participare ungară la capitalul social (6.12% din totalul societăților cu capital străin), reprezentând un capital total investit de 1,386 miliarde euro (2.99 % din total capital social străin investit în România). Ungaria ocupă locul 11 în clasamentul investitorilor străini din țara noastră, din punct de vedere al capitalului investit.

Investiţiile româneşti în economia ungară se ridică, în prezent, la aproximativ 278 milioane euro (capital), în peste 7.700 societăţi înregistrate. Se estimează ca, în următorii ani, acestea să crească semnificativ.