8 decembrie 2021

Cea de-a X-a rotaţie a detaşamentului de Apărare Antiaeriană dislocat în Polonia

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Miercuri, 27 octombrie, în baza militară din Bemowo Piskie a avut loc transferul de autoritate între detaşamentele româneşti de apărare antiaeriană, rotaţia a IX-a şi a X-a, participante la misiunea de asigurare a prezenţei înaintate consolidate pe flancul Nord-Estic al Alianţei (enhanced Forward Presence – eFP), în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia.

Astfel, cei 100 de militari din componenţa Batalionului 348 Apărare Antiaeriană „Dobrogea”, din Murfatlar, supranumiţi „Gheparzii de Fier”, i-au înlocuit pe colegii lor din Batalionul 288 Apărare Antiaeriana „Milcov” din Focşani.

Militarii dobrogeni participă pentru prima dată la acest tip de misiune, iar această rotaţie este cea de a treia a misiunii româneşti în Polonia care va avea în înzestrare sistemul antiaerian Gepard.

Pe timpul celor şase luni, artileriştii antiaerieni dobrogeni vor participa la exerciţii şi activităţi de instruire alături de militari americani, britanici, croaţi şi polonezi, în cadrul cărora vor fi testate şi validate tehnici, tactici şi proceduri în scopul îmbunătăţirii coeziunii şi creşterii nivelului de interoperabilitate între trupele membre ale NATO.

Detaşamentul de Apărare Antiaeriană „Gheparzii de fier”, aflat sub comanda operaţională a Comandamentului Forţelor Întrunite, este parte componentă a Grupului de Luptă NATO, având misiunea de a asigura prezenţa înaintată consolidată în sistem rotaţional, în Nord-Estul Alianţei, pentru descurajarea oricărei potenţiale agresiuni, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului de la Varşovia, din anul 2016.