21 mai 2022

Cea de-a XIV-a ediţie a Forumului ONG-urilor de la Marea Neagră

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis miercuri, 13 octombrie 2021, cea de-a XIV-a ediţie a Forumului Organizaţiilor Neguvernamentale de la Marea Neagră.

Desfăşurându-se pe parcursul a trei zile, în perioada 13-15 octombrie 2021, sub titlul „Întărirea capacităţii organizaţiilor societăţii civile de la Marea Neagră de a spori cooperarea şi stabilitatea regională”, ediţia din acest an urmăreşte să identifice provocările comune cu care se confruntă organizaţiile neguvernamentale din regiune şi, totodată, îşi propune să evalueze impactul pandemiei de COVID-19 asupra ONG-urilor din regiunea Mării Negre. Evenimentul este organizat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare – FOND, cu sprijinul Comisiei Europene şi sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe al României.

În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat angajamentul României faţă de cooperarea regională şi dezvoltarea economică durabilă în regiunea Mării Negre. În context, a amintit progresele realizate în implementarea Sinergiei Mării Negre, precum adoptarea Agendei maritime comune pentru Marea Neagră şi a Agendei strategice pentru cercetare şi inovare în regiunea Mării Negre. Şeful diplomaţiei române a trecut în revistă provocările actuale ale regiunii şi a subliniat importanţa cooperării în gestionarea acestora, punând accentul pe conceptul de securitate în sens larg, care cuprinde şi o dimensiune economică sau socială, precum şi asupra necesităţii consolidării rezilienţei la nivel statal şi societal.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat rolul societăţii civile în promovarea şi implementarea proiectelor de cooperare în regiune, în baza relaţiilor strânse ale acesteia cu comunităţile locale şi a experienţei în formarea de parteneriate în vederea atingerii unor obiective comune.

În zilele următoare, Forumul va include sesiuni axate asupra proceselor de democratizare şi dezvoltare economică durabilă în regiunea Mării Negre, societatea civilă ca factor cheie al rezilienţei şi dezvoltării, necesitatea coeziunii şi acţiunii comune în regiunea Mării Negre, obiectivele de dezvoltare durabilă şi principiile eficienţei dezvoltării. Forumul include, de asemenea, o serie de grupuri de lucru restrânse, pentru a facilita dialogul între membrii societăţilor civile participante în diverse domenii de cooperare.

Informaţii suplimentare:

Forumul ONG-urilor de la Marea Neagră a fost lansat în 2008, cu sprijinul MAE român, prin fondurile asistenţei oficiale pentru dezvoltare, şi al Black Sea Trust/German Marshall Fund of US. Începând cu 2013, Comisia Europeană a devenit partener al MAE român în finanţarea iniţiativei. Primele ediţii au avut loc la Bucureşti şi Constanţa. Din 2014, Forumul ONG-urilor la Marea Neagră este organizat, prin rotaţie, şi în alte state din regiunea Mării Negre. În 2018, Forumul şi-a desfăşurat lucrările, în premieră, la Bruxelles. În 2019 a urmat o nouă premieră, prin organizarea evenimentului în Turcia, la Istanbul. În contextul pandemiei de COVID-19, în 2020, evenimentul a fost organizat, pentru prima dată, exclusiv online.

Forumul a fost gândit de la prima ediţie ca proiect anual de implementare a principiilor Sinergiei Mării Negre – Comunicarea Comisiei Europene din 2007 care ghidează şi în prezent abordarea UE în regiune. Rolul Forumului a fost de a crea un spaţiu pentru dezbatere, împărtăşire de expertiză şi facilitare a comunicării şi cooperării între reprezentanţii societăţii civile, ai guvernelor, organizaţiilor internaţionale şi ai donatorilor activi în regiunea Mării Negre. De-a lungul timpului, Forumul a oferit ocazia participanţilor să facă schimb de bune practici şi să demareze proiecte comune în domenii precum democraţie şi drepturile omului, dezvoltare locală, drepturile copilului, protecţia mediului, participare civică etc.

Până în prezent, Forumul ONG-urilor de la Marea Neagră a reunit, în ediţiile sale şi prin reţelele create, peste 1.300 participanţi din 11 ţări: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Turcia şi Ucraina.

Detalii suplimentare privind Forumul ONG-urilor de la Marea Neagră pot fi obţinute accesând link-ul http://www.blackseango.org/.