Publicat: 3 Decembrie, 2015 - 19:36
Share
Cu un buget total de 150.000 de lei

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție alocă 150.000 lei pentru cea de-a cincea ediție a programului de burse dedicate investigării efectelor consumului moderat de bere asupra organismului. Perioada de depunere a lucrărilor este cuprinsă între 10 decembrie 2015 și 29 februarie 2016, programul adresându-se pasionaților de cercetare din întreaga țară.

Reprezentanții Centrului de Studii vor vizita în perioada următoare trei centre universitare de marcă – Iași, Cluj-Napoca și Târgu-Mureș -, în cadrul unei serii de evenimente menite să îi încurajeze pe studenți să se îndrepte către zona de cercetare. 

”Ne bucurăm să putem anunța începerea perioadei de înscriere pentru accesarea burselor acordate de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, cu un buget total de 150.000 lei. Privim cu speranță către viitor, cu atât mai mult cu cât anul acesta am făcut publice rezultatele unui nou proiect realizat sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție. Este vorba despre un studiu în premieră internațională, în urma căruia s-a demonstrat că un consum moderat de bere ar putea ameliora simptomele asociate perioadei post-menopauză. Iată-ne din nou în căutarea de pasionați în domeniul cercetării, dornici să își canalizeze eforturile în direcția analizării efectelor consumului moderat de bere asupra sănătății.”, a declarat dr. Corina Aurelia Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Perioada de depunere a aplicaţiilor pentru obţinerea burselor este: 10 decembrie 2015 – 29 februarie 2016, iar evaluarea proiectelor va avea loc până la finalul lunii martie 2016. Mai multe informații despre criteriile de eligibilitate, dar și despre modalitățile de înscriere pot fi găsite pe site-ul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție (www.beresanatatenutritie.ro). Proiectele trebuie depuse în variantă electronică, pe e-mail, la adresa: [email protected]. Comitetul de evaluare va fi alcătuit din specialiști care aparţin domeniilor: tehnologie alimentară, nutriție, medicină, cercetare.

Până în prezent, sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutritie au fost finalizate trei proiecte de cercetare: Rolul consumului moderat de bere asupra memoriei autobiografice investigat cu ajutorul neuroimagisticii (realizat de către Monica Diana Bercea, doctorand în cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași - 2013), Parametrii somatici caracteristici statusului ponderal și consumul de bere în România (realizat de către dr. Corina Zugravu, medic primar în Nutriție și Igiena Alimentelor - 2014) și Efectele benefice ale consumului moderat de bere în perioada post-menopauză (realizat de către Nicoleta Răducanu, absolventă a programului de studii de Masterat în Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș).

Bursele de cercetare oferite de către Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție sunt adresate studenților aflați în an terminal la orice specializare de natură științifică, masteranzi, doctoranzi sau post-doctoranzi, principala condiție fiind ca aceştia să aparțină unor centre de învățamânt superior sau centre de cercetare din România. Studenţii la medicină pot aplica începând cu anul al patrulea. Fiecare aplicant trebuie să beneficieze de un coordonator de proiect care să aparţină unei instituţii de învăţământ superior sau centru de cercetare din România şi care să fie cel puţin asistent universitar sau cercetător ştiinţific. 

Inițiativa înființării Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție aparține unor reprezentanți ai mediilor universitare, medicale și de cercetare de la noi din țară. Membrii fondatori fiind: Dr. Corina – Aurelia Zugravu, Lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine şi calitatea de Preşedinte în cadrul Centrului de Studii, Dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie, deţinând calitatea de Secretar General, şi Dr. Mihaela Begea, Doctor în Știinţe Inginereşti. Proiectul a fost lansat oficial în luna martie a anului 2012 și are drept obiectiv principal investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman, prin derularea de studii științifice şi diseminarea informaţiilor în rândul comunității medicale și a publicului larg.