Publicat: 17 Mai, 2017 - 14:22

În data de 16 mai 2017, Ministerul Justiției a organizat cea de-a doua reuniune a platformei de cooperare a autorităților independente și a instituțiilor anticorupție, prevăzută de Strategia Națională Anticorupție (SNA) 2016-2020.

Reuniunea a fost condusă de domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, care a subliniat, în deschidere, faptul că îndeplinirea de către instituții a obligațiilor din strategie este nu doar o responsabilitate asumată la nivel intern. Comisia Europeană, prin intermediul Mecanismului de Cooperare și Verificare, monitorizează România cu privire la implementarea la termen a măsurilor din SNA. Stadiul implementării SNA va face obiectul următorului raport al Comisiei Europene, care este așteptat în luna iulie a acestui an.

La această întâlnire au participat reprezentanți din Agenția Națională de Integritate, Autoritatea Electorală Permanentă, Avocatul Poporului, Consiliul Concurenței, Consiliului Național de Integritate, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea de Conturi, Curtea Constituțională, Departamentul pentru Lupta Antifraudă, Direcția Generală Anticorupție, Direcția Națională Anticorupție, Înalta Curte de Casație și Justiție, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Membrii platformelor au prezentat cele mai recente evoluții în implementarea SNA și demersurile instituționale de aderare la documentul strategic.

Reprezentanții Secretariatului tehnic al SNA, asigurat de Ministerul Justiției, au informat participanții cu privire la demersurile realizate de instituție pentru operaționalizarea mecanismului de monitorizare a implementării SNA, posibilitatea finanțării acțiunilor din SNA prin intermediul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, precum și cu privire la modalitatea de raportare online a progreselor înregistrate în implementarea inventarului măsurilor de transparență instituțională și de prevenire a corupției.

În cadrul întâlnirii s-au discutat temele misiunilor de evaluare tematică ce se vor desfășura pe parcursul anului 2017, respectiv declararea cadourilor, protecția avertizorului în interes public și funcțiile sensibile.

Până la sfârșitul lunii iunie, membrii platformei vor comunica cele mai importante progrese realizate până în prezent în implementarea SNA.