Publicat: 21 Mai, 2017 - 18:20
Share

Secretarul de stat Alexandru Victor Micula a participat, în perioada 20-21 mai 2017, la cea de-a VII-a ediție a Reuniunii anuale a lectorilor de limba română din străinătate.

Manifestarea din acest an se desfășoară la Viena și Budapesta, fiind organizată de Institutul Limbii Române în parteneriat cu Universitatea din Viena și Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta, cu sprijinul ambasadelor României și al institutelor culturale românești din cele două capitale.

Sub genericul Limba română în lume, manifestarea își propune să dezbată problematica din ce în ce mai variată a predării limbii române ca limbă străină la universitățile din străinătate, prin intermediul rețelei de lectorate de limbă, literatură, cultura și civilizație românească, în contextul transformărilor din sistemele de învățământ superior din întreaga lume, dar și din perspectiva promovării și perpetuării limbii române și a studiilor de românistică ca valoare fundamentală a profilului identitar și a setului de repere culturale naționale.

La deschiderea oficială, găzduită de Ambasada României la Viena, au mai fost prezenți ministrul educației naționale, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, secretarul de stat pentru relații internaționale din Ministerul Educației Naționale, rectorii Universității din București și Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, oficialități și personalități ale mediului universitar de la București și Viena.

Secretarul de stat Alexandru Victor Micula a menționat valoarea de simbol a alegerii celor două universități pentru desfășurarea ediției din acest an a manifestării, două instituții etalon ale Europei Centrale având profunde legături cu spațiul românesc, necesitatea cultivării interesului pentru limba și cultura românească și a subliniat importanța misiunii lectorilor de limba română. Printre elementele de actualitate ale acesteia, a subliniat oficialul român, se numără și rolul lectorilor de formatori ai tinerilor care pot deveni adevărați ambasadori ai României, în domeniile lor de activitate.

Manifestarea a continuat pe 21 mai la Institutul de Romanistică al Universității din Viena și la Institutul Cultural Român din Viena, urmând ca partea a doua a reuniunii să se desfășoare la Budapesta, cu lucrări pe patru secțiuni tematice: lingvistică, literatură, cultură și civilizație, traduceri.

Primele repere cronologice legate de predarea limbii române în străinătate, la nivel academic, se situează  în prima jumătate a secolului al XIX-lea când, la Universitatea din Sankt Petersburg, a fost introdus un curs de limbă română, urmată, în 1863, de Universitatea din Budapesta și Universitatea din Torino, în 1882 de Universitatea Carolină din Praga și Universitatea din Zagreb.

În anul 1999 a fost creată o instituție specializată — Institutul Limbii Române, care gestionează lectoratele de limba română, structuri funcționale în universități din străinătate, susținute de către statul român, în cadrul cărora se predau cursuri de limbă, literatură, cultură și civilizație românească.

În baza acordurilor interguvernamentale și interministeriale și a protocoalelor interinstituționale încheiate de Institutul Limbii Române cu diferite universități, în prezent funcționează 49 de lectorate, cu 50 de lectori, în 29 de țări din Europa, Asia și America de Nord.