Publicat: 13 Martie, 2018 - 09:03

La 12 martie, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a găzduit cea de a X-a reuniune a Trilateralei România-Bulgaria-Grecia, la care au participat Ekaterina Zaharieva, ministrul afacerilor externe al Bulgariei, respectiv Nikos Kotzias, ministrul afacerilor externe al Greciei.

Discuţiile s-au concentrat pe teme de actualitate cu relevanţă strategică în plan regional: Balcanii de Vest, Vecinătatea Estică, regiunea Mării Negre, Strategia Dunării şi perspectivele procesului de pace din Orientul Mijlociu. Dialogul între cei trei miniştri a reprezentat o oportunitate pentru reafirmarea obiectivelor şi a intereselor convergente, precum şi un prilej pentru identificarea şi implementarea coordonată a unor acţiuni în plan regional şi european.

Totodată, întrunirea a prilejuit reconfirmarea voinţei comune privind dinamizarea dialogului politic în acest format, precum şi asumarea angajamentului faţă de consolidarea proiectului european.

Referindu-se la regiunea Balcanilor de Vest, ministrul afacerilor externe român a arătat importanţa sprijinirii ferme a principiilor care stau la baza politicii de extindere şi a cadrului convenit pentru acest proces, respectiv: evaluarea individuală, pe baza meritelor proprii, cu respectarea criteriilor existente şi agreate şi a respectării Tratatului UE. Totodată, oficialul român a subliniat că regiunea se află printre priorităţile preconizate ale PRES RO 2019.

În ceea ce priveşte Vecinătatea Estică, discuţiile s-au axat, cu precădere, pe importanţa conectivităţii. În context, ministrul afacerilor externe român a evidenţiat: "Conectarea statelor PaE cu UE prin legături strânse în toate domeniile este extrem de importantă. În acest sens, ne propunem să continuăm colaborarea constructivă pentru punerea în aplicare a planului ambiţios de acţiune pe care l-am convenit la Summit-ul PaE din noiembrie 2017, prin cele 20 de rezultate concrete, în beneficiul direct al cetăţenilor, până la orizontul anului 2020."

La finalul întâlnirii, a fost difuzată o declaraţie comună a celor trei miniştri de externe, care sintetizează poziţiile celor trei state pe dosarele principale de pe agenda europeană şi regională. Textul integral al declaraţiei comune este disponibil accesând linkul următor: http://www.mae.ro/node/45280