Publicat: 9 Mai, 2019 - 13:54

Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" în colaborare cu Consulatul General al României la Salonic organizează sâmbătă, 11 mai 2019, începând cu ora 14:00, în sala Bibliotecii Centrale Municipale Salonic, în cadrul celei de-a XVI-a ediţii a Târgului Internaţional de Carte de la Salonic, o acţiune culturală în cadrul căreia vor fi prezentate atât volumul "Români din Paris", autori Louis Monier şi Basarab Nicolescu, cât şi Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc de la Craiova.

Publicat în 2017 la Éditions Michel de Maule din Paris, volumul "Roumains de Paris" schiţează, în cuprinsul celor două secţiuni: Monştrii Sacrii şi Personalităţi contemporane, profilul a nu mai puţin de 47 de români "care au făcut şi continuă să facă Franţa". Publicat în 2018 la Editura Vremea, în traducerea lui Lucian Dindirică, volumul "Români din Paris", prin repertoriul de o valoare inestimabilă pe care îl propune, are marele merit de a oferi o serie de informaţii şi detalii biografice şi profesionale pentru publicul larg din România.

"Anul acesta, România va fi prezentă la Târgul de Carte de la Salonic, ediţia a XVI-a, cu stand propriu. Consulatul General al României la Salonic în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" din Craiova continuă şirul proiectelor culturale începute în urmă cu doi ani, fiind organizatorii standului de ţară. În cadrul evenimentului vor fi prezentate numeroase apariţii de carte, însă evenimentul principal va consta în prezenţa renumitului fizician, filozof şi teoretician Basarab Nicolescu, promotor al valorilor culturii române la nivel internaţional, care îşi va prezenta ultima carte, "Români din Paris". Prin participarea domniei sale la Salonic, scriitorul pune România pe podiumul evenimentelor importante atât prin prisma personalităţii recunoscute internaţional, cât şi prin valoarea temei prezentate", a declarat Sabina-Mădălina Şomăcescu, Consulul General al României la Salonic.

În cadrul evenimentului pe care îl va modera profesorul Apostolos Patelakis, de la Institutul de Studii Balcanice din Salonic, vor lua cuvântul Sabina-Mădălina Şomăcescu, Consulul General al României la Salonic, Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene "Alexandru şi Aristia Aman" şi academicianul Basarab Nicolescu, preşedintele fondator CIRET.

"Suntem deosebit de onoraţi de participarea la cel mai important târg internaţional de carte organizat în Grecia de nord. Datorită relaţiilor şi contactelor fructuoase stabilite între Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" şi Consulatul General al României la Salonic, standul de carte românească este anul acestea mai bogat şi, cu siguranţă, mai reprezentativ. Ne bucurăm foarte mult că ni se oferă posibilitatea de a prezenta volumul "Români din Paris". Comunitatea românească din Salonic, suntem convinşi, va găsi oportune şi utile informaţiile, descrierile şi ilustraţiile realizate de Basarab Nicolescu şi Louis Monier în legătură cu românii stabiliţi în Paris.

De asemenea, pentru a promova obiectivele şi sensul vocaţional al Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc de la Craiova, le vom prezenta tuturor celor prezenţi istoricul acestei instituţii şi aspiraţiile pe care le avem la Craiova în legătură valorificarea fondurilor inestimabile de cărţi, reviste, manuscrise şi opere de artă", a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene "Alexandru şi Aristia Aman".

Târgul Internaţional de Carte de la Salonic se desfăşoară în intervalul 9-12 mai 2019. Standul de carte al României este organizat de Consulatul General al României în colaborare cu Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" Dolj.
 

Tag-uri Institutii: