Publicat: 10 Mai, 2017 - 11:33
Share

În perioada 11 — 14 mai a.c. se desfășoară cea de-a XXIII-a ediție a Târgului de Carte și Festivalului Internațional 'Lumea Cărții' de la Praga. Evenimentul are loc în incinta Palatului Expozițional Holesovice dar și în alte puncte nodale ale capitalei cehe (studiourile de sculptură ale Facultății de Arte, Lapidarium-ul, piața Palatului Industriei), găzduind anual peste 50.000 de vizitatori și aproximativ 50 de expozanți străini.

Ținând cont de proximitatea geografică și de relațiile culturale excepționale dintre România și Cehia, țara noastră este prezentă în mod tradițional la manifestare cu un stand organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul căruia vor avea loc lecturi publice, întâlniri cu scriitorii români, prezentări de carte și dezbateri.

Anul acesta, prin evenimentele organizate, Ministerul Culturii și Identității Naționale, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Praga, și-a propus să contribuie la explorarea temei influenței 'locului' asupra textului literar, sondând periferialități geografice și marginalități sociale.

Invitații Ministerului Culturii și Identității Naționale la ediția din acest an a Târgului 'Lumea Cărții' de la Praga sunt prozatorii Matei Florian, Vasile Ernu și Dumitru Crudu, precum și profesorul și romanistul Jiri Nasinec. Acestora li se va alătura, ca invitat al Institutului Cultural Român de la Praga, romancierul și poetul Varujan Vosganian.

Evenimentele vor fi moderate de criticul literar Simona Vasilache și transpuse pentru public în limba cehă de către Jarmila Horakova, Jitka Lukesova și Libuse Valentova, profesoare de limba și literatură română la Universitatea Carolină din Praga.

În fiecare an, în cadrul manifestării se acordă numeroase premii literare, cele mai notabile fiind: Premiul Jirí Orten, Premiul George Theiner și popularul anti-premiu 'Masa de Tortură', acordat de Asociația Traducătorilor Cehi pentru cea mai proastă traducere a anului.

În 2017, târgul și festivalul vor fi construite în jurul a trei poli de atracție, ce vor orienta tematic evenimentele susținute și programul prezentat: genius loci în literatură, cartea ca obiect și audio-book-ul.

Pe toată durata târgului, la standul național va fi prezentă o expoziție a concursului 'Cele mai Frumoase Cărți din România'.

Sponsori: Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica

Programul complet al evenimentelor românești din cadrul Târgului de Carte și Festivalului Internațional 'Lumea Cărții' de la Praga, ediția 2017

Vineri, 12 mai 2017

17.00 — 18.00

Prezentare de carte — ediția în limba cehă a volumului 'Oameni din Chișinău', autor Dumitru Crudu.

Participă: Dumitru Crudu, Jiri Nasinec, traducătorul volumului; moderator — Simona Vasilache;

Traducere: Jiri Nasinec;

Organizatori: Ministerul Culturii și Identității Naționale și Institutul Cultural Român de la Praga.

18.00 — 19.00

Prezentare și lectură din volumul 'Cexina Catapuxina', cu participarea lui Matei Florian, autorul volumului.

Moderator: Simona Vasilache;

Traducere: Jarmila Horakova;

Organizatori: Ministerul Culturii și Identității Naționale și Institutul Cultural Român de la Praga.

Sâmbătă, 13 mai 2016

12.00 — 13.00

'De la sectă la bandă: istoria și practica marginalilor în regimuri autoritare.' O discuție cu Vasile Ernu pornind de la cărțile Sectanții și Bandiții.

Moderator: Simona Vasilache;

Traducere: Jitka Lukesova;

Organizatori: Ministerul Culturii și Identității Naționale și Institutul Cultural Român de la Praga.

14.00 — 15.00

Prezentarea antologiei de proză scurtă din sud-estul Europei 'De unde bate vântul', participă: Jiri Nasinec, coordonatorul antologiei, autori, studenți și profesori la secția de limbi romanice a Facultății de Litere din cadrul Universității Caroline din Praga; Moderator: Simona Vasilache;

Traducere: Jiri Nasinec;

Organizatori: Ministerul Culturii și Identității Naționale și Institutul Cultural Român de la Praga.

16.00 — 17.00

Sesiune literară susținută de poetul și prozatorul Varujan Vosganian. Lectură publică. Moderator: Simona Vasilache;

Traducere: Libuse Valentova.

Organizator: Institutul Cultural Român de la Praga și Ministerul Culturii și Identității Naționale.