26 octombrie 2021

Cea mai mare lecţie virtuală din România în transmisiune LIVE de la cea mai mică şcoală, în Maramureş

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Astăzi, 13 mai, de la ora 11:00 va avea loc cea de-a doua lecţie din proiectul naţional „Educaţie la înălţime”. Lecţia va fi transmisă în direct din Baia Mare şi va include prezentări, activităţi interactive, zboruri cu drona şi jocuri demonstrative ce vor arăta ce înseamnă inegalităţile sociale, în special cele care blochează accesul la educaţie al copiilor.

Proiectul naţional este susţinut de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României şi dezvoltat de iniţiatorii Marius Toader şi Adrian Robe, în parteneriat cu Aspire Teachers şi Asociaţia Cartierul Creativ Carolina.

„Dezvoltarea durabilă are la bază principiul de a nu lăsa pe nimeni în urmă. Perioada dificilă cauzată de pandemie ne-a arătat mai mult ca niciodată că avem nevoie de solidaritate. Societatea durabilă în care ne dorim să trăim poate fi clădită numai prin educaţie în spiritul acestor valori. Susţinem activ şi contribuim la acest proiect unic care îmbină avantajele tehnologiei cu dedicarea profesorilor, oferind astfel lecţii de neuitat tuturor elevilor din România.”, a declarat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Lecţia din Baia Mare va fi prezentată de Ioana Hochia, învăţătoare la Colegiul de Arte din Baia Mare în direct de la Colegiul de Arte, cu conexiune din centrul educaţional din Firiza şi de la cea mai mică şcoală din România, din satul Cornăţea. Până în prezent, peste 900 de profesori din toate colţurile ţării şi din Republica Moldova s-au înscris în proiect.

„Inegalităţile, indiferent de natura lor, fac ca mulţi copii să nu aibă acces la educaţie sau la o viaţa socială de calitate. Uneori noi, profesorii, suntem atât de concentraţi să le transmitem informaţii, încât uităm să-i învăţăm cum să fie empatici şi să fim conştienţi că ei pot aduce schimbarea. Copiii trebuie să ştie încă de la vârste fragede că viaţa nu este dreaptă cu toţi şi că stă şi în forţele lor să elimine aceste inegalităţi.”, transmite Ioana Hochia, gazda lecţiei din Baia Mare.

Lecţia se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 9-14 ani, va dura în jur de 50 minute şi va fi transmisă prin YouTube Live, pe canalul Aspire Teachers. Orice profesor din România poate găzdui transmisiunea în direct în clasă la discipline precum cultură civică, istorie, geografie, educaţie socială sau dezvoltare personală.

Înscrierea se face prin completarea formularului de pe pagina proiectului, unde sunt toate detaliile legate de conectare şi agenda lecţiei: www.aspireteachers.ro/educatie-la-inaltime.

Proiectul naţional are trei obiective: să familiarizeze elevii şi profesorii cu obiectivele de dezvoltare durabilă, într-un mod ce pune în valoare resursele României şi competenţele de secol 21, să creeze lecţii interactive centrate pe elev, cu ajutorul celor mai noi tehnologii şi să ofere materiale corelate cu programa şcolară, accesibile tuturor profesorilor, chiar şi după încheierea transmisiunilor live.

Ce sunt Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă

În anul 2015, în cadrul lucrărilor summit-ului ONU de la New York, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prin acest document ONU a oferit o agendă universală cu 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) clare şi cuantificabile, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităţilor, a injustiţiei şi protejării planetei până în anul 2030.

În România, Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă au fost transpuse în Strategia naţională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 a cărei implementare este coordonată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

*** Pentru detalii despre proiect şi Agenda 2030:
Cristian Iordache, consilier în Departamentul de Dezvoltare Durabilă din Guvernul României

*** Pentru detalii despre transmisiunea live şi conexiunea cu şcolile:
Măriuca Morariu, Director Executiv Aspire Teachers