9 august 2022

Cea mai veche fosilă de biban de mare din Europa a fost descoperită de o echipă de cercetători români

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cea mai veche fosilă a unui biban de mare din Europa a fost descrisă de o echipă de cercetători români de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), formată din dr. Ionuţ Grădianu (UBB şi Muzeul de Ştiinţele Naturii din Piatra Neamţ), respectiv drd. Marian Bordeianu (UBB), respectiv prof. dr. Vlad Codrea (UBB).

Specia Dicentrarchus oligocenicus veche de aproximativ 33 milioane de ani (Oligocen) a fost prezentată în luna ianuarie 2022 în prestigioasa revistă ştiinţifică „Historical Biology” (Taylor & Francis Group), fiind descoperită în sud-vestul României (Judeţul Vrancea), pe valea Pârâului Coza de către Marian Bordeianu.
„Zona în discuţie este pe cât de instructivă pe plan geologic, pe atât de pustie, arareori călcată de om. Numele speciei indică vârsta formaţiunilor geologice de provenienţă. Descoperirea se rezumă la un schelet aproximativ complet care se deosebeşte morfologic de toate speciile oligocene sau mai vechi deja cunoscute, dar care se aseamănă extrem de mult cu actualul lavrac. Fosila tip se află în colecţia Muzeului de Paleontologie-Stratigrafie al UBB”, spun cercetătorii.

Cei trei specialişti din cadrul Laboratorului de Paleotheriologie şi Geologia Cuaternarului al Universităţii Babeş-Bolyai, alături de Dr. Nicolae Trif (Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu) au mai prezentat, în anul 2018, o faună de peşti fosili din aceeaşi regiune, cuprinzând şapte specii (un rechin şi şase peşti osoşi), însă niciuna nu are valoarea sistematică a noii forme, nouă pentru ştiinţă. Această descoperire nu doar că îmbogăţeşte zestrea paleontologică naţională şi internaţională, dar constituie şi un exemplu elocvent care arată că cercetările geologice şi paleontologice din România pot ajunge la nivele înalte atunci când sunt bazate pe pasiune.

Lavracul sau bibanul de mare european este unul dintre peştii marini cu cea mai mare importanţă economică care se găseşte în crescătoriile din Europa. Acest peşte migrator vieţuieşte în estuare, lagune şi zone de coastă din jurul Mării Negre, Mării Mediterane şi din zonele estice ale Oceanului Atlantic. De-a lungul timpului a fost intens studiat în vederea creşterii în scopuri comerciale, însă, până acum se cunoşteau foarte puţine date despre strămoşii lor.

Direcţia Comunicare şi PR a UBB