Publicat: 27 Februarie, 2014 - 17:43


"Multe dintre măsurile Directivei sunt disproporţionate şi este improbabil să-şi atingă scopurile declarate. În schimb, vor avea ca rezultat creşterea profitului organizaţiilor criminale, care vând produse mult mai ieftine, nereglementate legal", este părerea preşedintelui Confederation of European Community Cigarette Manufacturers (CECCM), Michiel Reerink,
în urma votului din Parlamentul European privind Directiva UE a Produselor din Tutun.

“Pe parcursul procesului legislativ, am aratat in mod clar ca nu comercializam produsele noastre minorilor. Am reiterat faptul ca sprijinim dreptul Comisiei Europene de a reglementa produsele din tutun, in masura in care se ating obiectivele legitime de sanatate. Din pacate, multe dintre masurile Directivei sunt disproportionate si este improbabil sa-si atinga scopurile declarate. In schimb, vor avea ca rezultat cresterea profitului organizatiilor criminale, care vand produse mult mai ieftine, nereglementate legal", a declarat Reerink.

Pe parcursul ultimilor doi ani, CECCM si societatile membre au contribuit in mod deschis la dezbaterile privind Directiva tutunului. Reprezentantii CECCM si-au exprimat temerile cu privire la eficienta masurilor care vor avea impact asupra intregului sector al industriei tutunului, dar si asupra miilor de intreprinderi mici si mijlocii partenere. Multe dintre aceste temeri, desi impartasite si de statele membre, de catre membrii Parlamentului European si de Comitetele importante ale Parlamentului, nu au fost ascultate.

“Avand in vedere faptul ca Directiva a fost inaintata Consiliului spre adoptare, solicitam sa fie acordate perioade realiste de tranzitie statelor membre si industriei tutunului. Datorita complexitatii numeroaselor masuri prevazute, companiile de tutun, producatorii de ambalaje, furnizorii de utilaje, comerciantii cu ridicata si comerciantii cu amanuntul trebuie sa beneficieze de suficient timp pentru a se conforma Directivei”, a adaugat Michiel Reerink.

Directiva UE privind Produsele din Tutun urmeaza a fi adoptata de catre Consiliu cel mai probabil in luna martie 2014 si va intra in vigoare in luna aprilie/inceputul lunii mai 2014, in termen de 20 de zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial al UE, urmand sa fie transpusa in legislatia statelor membre in urmatorii doi ani.


CECCM (Confederatia Producatorilor de Tigarete din Comunitatea Europeana) este o asociatie fara scop patrimonial, care reprezinta punctele de vedere comune privind reglementarile UE a trei producatori majori de tutun cu sediul in Europa (British American Tobacco, Imperial Tobacco Group si JT International).
CECCM doreste sa promoveze dialogul continuu cu institutiile UE si participa in mod constructiv in procesele UE de luare a deciziilor si la formularea politicilor conexe in sectorul tutunului. CECCM este principala sursa de experienta in domeniul tutunului din UE si poate oferi legiuitorilor acces special la experienta companiilor membre, acoperind o gama larga de date si informatii din domeniu.