Publicat: 12 Aprilie, 2014 - 14:00
Share

La nivel mondial, 9 din 1000 de nou nascuti sufera de malformatii congenitale. In Romania, 15.000 de copii cu vârsta de până la 18 ani au malformații congenitale cardiace netratate. Printre bolile care sunt incadrate in categoria de malformatii congenitale cardiace se numara: defectul septal atrial, defectul septal ventricular, coarctatie de aorta, persistenta de canal arterial, foramen ovale patent. 

In tara noastra, problema cea mai mare cu care se confrunta familiile a caror copii sunt diagnosticati cu acest tip de boli este aceea ca fie sunt trimisi catre chirurgie cardiovasculara pe cord deschis, fie sunt directionati, pentru a fi operati minim invaziv, catre clinici din: Germania, Turcia, Grecia, Israel, in conditiile in care Romania, in cadrul Centrelor de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES, din luna februarie 2012, s-a deschis prima sectie destinata inchiderii percutanate a malformatiilor congenitale cardiace.

În România se nasc anual peste 1000 de copii cu malformaţii congenitale cardiace, potrivit Ministerului Sănătăţii. Practica medicală arată ca aproximativ 70% dintre aceştia pot fi trataţi non-chirurgical, prin intervenţii minim invazive, o alternativă la chirurgia cardiacă traumatizantă, prin proceduri disponibile până de curând doar în străinătate, fără bisturiu, cu o rată de succes de 95% şi cu timp de recuperare de 24-48 de ore.

 “Pentru inchidere percutana de Defect Septal Atrial, in clinica noastra, pacientii nu vor fi operati traditional, nu vor ramane cu cicatrici nici fizice, nici emotionale. Copilul tratat in Centrele ARES va pleca in 24 de ore de la clinica si va putea sa aiba o viata perfect normala. Procedurile minim invazive, prin care pacientul este tratat in cele mai bune conditii, sunt accesibile, acestea ajungand la jumatate din pretul unor proceduri traditionale efectuate in tari precum: Israel, Germania, Grecia. Daca in Romania, in centrele ARES o astfel de procedura ajunge la 7500 de euro, in Germania, tratarea aceleiasi malformatii ajunge la 18.000 de euro” - declara Iulian Plescan, Manager de Operatiuni Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES.

Printre beneficiile procedurilor minim invazive se numara:

Ø  Evaluarea oportunitatii inchiderii malformatiei se face in baza ghidurilor americane/europene, cu grade de evaluarea a indicatiei fie in favoarea minim invazivului, fie in favoarea chirurgie.

Ø  Fara cicatrice (incizia se face la plica piciorului de 6 milimetri diametru)

Ø  La majoritatea pacientilor procedura se face doar cu inhalosedare cu gaz

Ø   Fara recuperare post operatorie (externare dupa 24 de ore)

Ø   Fara risc operator major (gen LEAK)

Printre riscurile chirurgie traditionale se numara:

Ø   riscul reactiilor adverse la anesteziea generala

Ø   riscul de infectie intraoperatorie,

Ø  riscul manevrei chirurgicale operatorii (majoritatea complicatiilor post procedurale sunt Leak-urile( scurgere intre doua cusaturi)

Ø  durerile toracice post precedurale

Ø  recuperare complicata si de lunga durata

Ø   handicap psihoemotional  intalnit mai ales in cazul pacientilor de sex feminin  

Ø  perioada de spitalizare triplata de 5-7 zile

In luna februarie 2012, Centrele de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională ARES au lansat prima secţie de Angiologie Pediatrică din Europa de Est. Secţia este o premieră pentru lumea medicală din regiune, fiind singura specializată în tratarea minim invazivă a copiilor cu probleme cardiace congenitale precum şi probleme arteriovenoase. Cei 4 medici care se ocupa de diagnosticarea, tratarea şi supervizarea recuperării copiilor au realizat peste 4000 de proceduri endovasculare de corecţie a malformaţiilor congenitale cardiace şi arteriovenoase.