Publicat: 11 Mai, 2016 - 18:29

Nicu Covaci şi colegii săi au impresionat publicul ce umpluse Berăria H, marţi, printr-un nou spectacol deosebit, care a demonstrat că traiectoria formaţiei sale continuă să fie ascendentă, ca şi zborul miticei păsări al cărei nume îl poartă, făcând inimile celor prezenţi să tresalte de mândrie.

Cei peste 1.000 de fani care veniseră în localul în care Phoenix susţinuse concerte superbe şi în anii trecuţi au aplaudat cu entuziasm în momentul în care pe scenă a urcat Nicu Covaci, geniul din spatele fenomenului Phoenix, cel care, în urmă cu cinci decenii, crease o trupă, oferindu-i apoi suflul magic necesar ca aceasta să devină un fenomen.

Liderul Phoenix a declarat că cei prezenţi vor avea ocazia să asculte piese de pe "Cei ce ne-au dat nume", primul album din anii '70, cel care a marcat începutul curentului etno-rock, creat de Phoenix, şi să întâlnească şi invitaţi-surpriză.

Spectacolul a început cu o piesă interpretată de Daath Yug, la tulnic, şi Roxana Zangă, tineri descoperiţi de Nicu Covaci şi invitaţi de acesta şi în concertul Arhaic Rock, ce avusese loc în Martie, la Hard Rock Cafe.

Câteva minute mai târziu, pe scenă urcau Nicu Covaci, colegii săi de trupă şi Adrian Naidin, un alt artist ce fusese invitat la Arhaic Rock, care au încântat audienţa cu "Balada", superba piesă rock instrumentală "Balada", pe muzica lui Ciprian Porumbescu, care, ca de fiecare dată, i-a emoţionat pe cei prezenţi, spectatori de toate vârstele, atât dintre cei care asistaseră la debutul trupei şi la primele concerte, din anii '60, cât şi copii sau chiar nepoţi ai acestora.

"Cocoşii negri" şi "Păpăruga" au precedat cunoscuta piesă "Fată verde", îndrăgită şi aplaudată de spectatorii care aplaudau, cântau sau fredonau împreună cu trupa, concertul continuând cu "Vara".

Costin Adam le-a mulţumit fanilor pentru prezenţă, adăugând: "Sunteţi o ceată superbă şi ne faceţi să ne simţim super", trupa oferindu-le apoi acestora "Ceata", un cântec deosebit, îndelung aplaudat de spectatori.

Nicu Covaci a anunţat apoi că sosise vremea să prezinte mica surpriză anunţată la începutul spectacolului şi, după ce a amintit tuturor că trupa phoenix este "blestemată să renască", a anunţat că pe scenă va veni un nou miracol, prezentând cel mai tânăr membru al trupei, pe Oana Chiriac, o copilă în vârstă de 10 ani, ce a interpretat, alături de Phoenix, "Mugur de fluier".

Oana a impresionat fanii prezenţi, care au aplaudat îndelung tânăra artistă, cu entuziasm.

Piese precum "Hora", "Strunga", superbul cântec "Baba Novak", "Iarna" şi "Nunta" au mai cucerit inimile celor prezenţi, concertul încheindu-se cu "Negru Vodă".

În puternicele aplauzele ale fanilor, membrii Phoenix au revenit pe scenă, oferind celor prezenţi "Nunta", cântec interpretat împreună cu cel mai nou membru al trupei - Oana - şi fantastica piesă "În umbra marelui URSS", în care Nicu Covaci prezintă, cu vocea sa divină, povestea sa şi a trădărilor la care nu se aşteptase din partea celor pe care îi făcuse celebri şi care crezuseră că şi-ar putea depăşi maestrul.

La finalul piesei autobiografice a lui Nicu Covaci, un cântec superb, aplaudat cu pasiune de spectatori şi difuzat în heavy rotation de postul Rock FM, fanii au aşteptat, cu răbdare, ca liderul Phoenix şi colegii săi să apară pe terasa berăriei, pentru a obţine un autograf şi o fotografie cu aceştia. Tânăra Oana, după primul său concert alături de cea mai îndrăgită trupă rock românească, a oferit, de asemeni, autografe şi s-a fotografiat împreună cu fani profund impresionaţi de evoluţia acesteia.

Phoenix a oferit marţi un nou concert impresionant, care a trezit în inimile tuturor celor prezenţi atât mândria de a fi români, concetăţeni cu valori ale acestui neam precum Nicu Covaci, colegii săi şi personajele istorice pe care muzica acestora le evocă, cât şi nostalgia clipelor petrecute odinioară alături de persoana iubită, a momentelor sublime trăite împreună cu aceasta pe fundalul muzicii Phoenix sau la concertele anterioare ale trupei.

 

Autor: Călin Angheluţă