26 mai 2022

Cei dragi mor când începem să îi dăm uitării

Parastas
Distribuie pe rețelele tale sociale:

”Așa cum în viață au avut nevoie de hrană, acolo, în lumea celor nevăzuți, au nevoie de rugăciunile, lumânările și pomelnicele noastre. Noi, cei rămași pe pământ ajutăm astfel, dar și ei, cei ce odinioară ne-au iubit, ne vor veghea și ajuta în continuare, mulțumindu-ne că nu i-am uitat. Cei dragi nu mor când mor, ei mor când începem să îi dăm uitării”.

După calendarul ortodox, morții sunt prăznuiți de mai multe ori în fiecare an, dar în special la începutul postului Sfintelor Paști, Postului Crăciunului și în fiecare sâmbătă din aceste posturi. Este perioada când îi putem ajuta pe cei dragi plecați dintre noi, poate mai mult ca oricând, să se așeze în Pace și Lumină. Altminteri, pomenirea lor se face ”din neam în neam”, de îndată ce au trecut pragul spre lumea de dincolo.

 Parastasele colective (de obște)

Sunt rânduite în calendarul creștin: Moșii de toamnă, iarnă,  primăvară, vară. Sunt așa numitele ”sâmbete ale morților”, când mergem la slujbă și împărțim mâncăruri, haine și bani nevoiașilor pentru sufletele celor plecați prin ”Vămile Văzdului”. ”Căci trecerea celor 24 de vămi se face nu cu bănuțul în palmă, ci cu faptele bune făcute în viață” (pr. Duhovnic protos. Paisie Cinar – ”Carte de căpătâi”).

Parastasele individuale

Sfântul  părinte Argatu ne învață ce să facem pentru cei răposați, al căror suflet în drumul spre Tronul lui Dumnezeu trece prin înfricoșătoarele Vămi ale Cerului:

  • Pomana la 3 zile: Biserica se roagă ca Cel ce a înviat a treia zi din morți să învie și pe cel răposat; la 9 zile: prin care rugăm pe Iisus, care a murit în al nouălea ceas din zi și pe cele 9 cete îngerești să odihnească pe răposat cu sfinții și îngerii; la 3 săptămâni, la 6 săptămâni (sau 40 de zile), la 3 luni, la 6 luni, la 9 luni, la 1 an și din an în an până la 7 ani.
  • Este bine ca pomana de 40 de zile să se facă mai devreme cu câteva zile, pentru că în acea zi sufletul este la Judecată.
  • Până ce mortul împlinește 1 an se va face pomană separat de ceilalți morți, cu colivă numai pentru el, lumânare aprinsă numai pentru el, pomelnic numai pentru el.
  • Doliul durează 40 de zile, apoi în acea familie se poate face cununie. Se știe că doliul purtat continuu atrage numai necazuri și complicații neașteptate.
  • Pentru ușurarea de păcate a sufletului celui răposat se dau 40 de acatiste cu 40 de parastase la 3 sau, dacă a fost foarte păcătos, la 7 mănăstiri, acolo unde se face zilnic Sfânta Liturghie (dacă ai posibilitatea – pentru 1 an de zile), precum și sărindare.

 Ce să (nu) le ceri celor adormiți

  • ”Ritualul sfintei Liturghii cuprinde o îndoită iertare: îi iertăm pe morți și îi rugăm să ne ierte la rândul lor. Astfel, multe obiceiuri păcătoase care trec de la o generație la alta se estompează până la deplina dispariție. În acest timp tu postești vinerile, dai și ceva de milostenie, iar Dumnezeu, pentru rugăciunile preoților și jertfa ta (rugăciunile, ajunarea și milostenia) iartă păcatele acelui suflet și îl scoate din muncile iadului. Mare pomană îți faci cu acel suflet și bunul Dumnezeu te va răsplăti și în această viață, iar în viața de dincolo vei căpăta îndurare pentru păcatele tale.
  • Dar atenție!, nu este îngăduit să ne rugăm morților, ci pentru morți! Este crud și egosit să încercăm să ne agățăm de ei sau să-i chemăm înapoi. Ei așteaptă eliberare, și nu limitare la lucruri și ființe pământești!
  • Cei plecați dintre noi au nevoie de iertarea noastră, a celor care am rămas să viețuim pe pământ. Iertarea noastră pentru ei contribuie la luminarea vieții noastre, pentru că deși nu-i auzim, ei ne acordă, prin glasului preotului, iertarea lor, ca ei să plece în liniște și noi să rămânem liniștiți: cu ce măsură iertăm, cu aceea vom fi iertați”.

 

Articol de Gabriela Boceanu