Publicat: 25 Ianuarie, 2018 - 19:00
Share

A fost un personaj controversat, promovat excesiv în timpul regimului comunist, uitat după revoluție, dar greu de neglijat în literatură română. Este vorba despre Zaharia Stancu, originar din Teleorman, gazetar, poet și romancier de succes, care și-a găsit în mod firesc locul în lumea de după 1944, având o orientare politică de stânga încă din perioada interbelică. 

Iubit și urât în egală măsură, scriitorul este reabilitat acum prin eforturile unor importanți critici literari precum Alex Ștefănescu, Valeriu Râpeanu sau Nicolae Manolescu care ne îndeamnă la o “lectură fără prejudecăți”. 

Artmark organizează în data de 1 februarie 2018, ora 19.30, Licitația patrimoniului scriitorului Zaharia Stancu (licitație online only). Licitația cuprinde manuscrise, cărți rare, corespondență, fotografii de epocă, piese de mobilier, precum și alte obiecte legate simbolic de această personalitate a culturii românești. 

Toată această moștenire culturală merită sa stea într-un muzeu! Am văzut cum istoria literaturii nu îl poate neglija pe Zaharia Stancu. Atunci de ce-ar fi neglijat de Consiliul Județean Teleorman sau de către Muzeul Național al Literaturii? Va licita statul de această dată? 

Joi, 01 Februarie 2018, Ora 19:30 

Cine nu își mai amintește de romanul “Desculț” de Zaharia Stancu, operă exploatată la maximum de propaganda regimului comunist și prezentă in manualele scolare a mai multor generații? Dar Zaharia Stancu nu este reținut de posteritate doar pentru acest roman. Fiind un om de stânga încă din perioada interbelică, Stancu și-a găsit în mod firesc locul în lumea de după 1944, fiind recunoscut ca gazetar, poet și romancier de succes. 

  

Tag-uri Nume: