10 august 2022

Cel mai mare producător de petrol și gaze din China, compania publică CNOOC, se retrage din Statele Unite, Canada și Regatul Unit, după ce a fost radiată de la Bursa de Valori din New York

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Cel mai mare producător de petrol și gaze din China, compania publică CNOOC, se retrage din Statele Unite, Canada și Regatul Unit, după ce a fost radiată de la Bursa de Valori din New York. Își va redistribui investițiile în America de Sud și Africa. Mișcarea vine în timp ce Statele Unite amenință China „că cumpără petrol rusesc, încălcând sancțiunile”.
China nu numai că a refuzat să condamne invazia rusă a Ucrainei, dar intenționează și să mențină bune relații cu Rusia, ale cărei hidrocarburi și alte materii prime sunt de interes pentru a-i asigura aprovizionarea.
Prin achiziționarea producătorului canadian Nexen în 2012 pentru 15,1 miliarde de dolari, CNOOC a devenit unul dintre cei mai importanți producători de hidrocarburi din lume.
Activele fostului Nexen includ interese în zăcăminte offshore din Marea Nordului, gaze de șist în nord-estul provinciei canadiene Columbia Britanică, explorarea petrolului în largul provinciilor Newfoundland și Labrador și parcul eolian Soderglen din sudul Albertei (tot în Canada).
În Statele Unite, CNOOC are investiții în bazinele onshore Eagle Ford și Rockies, precum și interese în două câmpuri mari offshore din Golful Mexic, Appomattox și Stampede. Producția acumulată este de aproximativ 220.000 de barili de petrol pe zi. În afara Chinei, CNOOC operează în aproximativ 20 de țări.
În martie, monopolul chinez a însărcinat Bank of America să pregătească vânzarea activelor sale din Marea Nordului, care includ o participație la unul dintre cele mai mari depozite din bazin.
În octombrie anul trecut, excluderea sa de la Bursa de Valori din New York a fost finalizată. CNOOC a fost una dintre companiile chineze vizate de administrația Trump în 2020 pentru că este controlată de armata chineză. Ar trebui să fie listată la bursa din Shanghai în această lună, pentru a continua să se finanțeze.
Cu toate acestea, CNOOC nu renunță la dezvoltarea internațională. Marea companie chineză va încerca să achiziționeze noi active în America Latină și Africa și va acorda prioritate dezvoltării de noi proiecte în Brazilia (unde cooperează cu Petrobras și Shell), în Guyana (cu Exxon și Hess) și în Uganda și Tanzania ( cu TotalEnergies). .
CNOOC este una dintre cele mai mari cinci companii petroliere din țară, alături de CNPC, Sinopec, Yang Chang Petroleum și Sinochem Group, cu active în afara țării.
Țara asiatică consumă din ce în ce mai mult petrol. După 13,1 milioane de barili pe zi în 2021, ar trebui să ardă 15,7 milioane în acest an, o creștere de 9 la sută. Și, cu toate că producția sa locală a crescut, este încă foarte insuficientă pentru a acoperi nevoile, în special produse petroliere.
Acesta este unul dintre motivele care vor împinge China, dar și India și alte țări asiatice, să dezvolte achizițiile de petrol rusesc, mai ales că acesta este vândut la reducere.
Această mișcare la scară largă nu s-a materializat încă. Rămâne de văzut dacă cumpărătorii asiatici vor putea absorbi țițeiul și produsele petroliere rusești cumpărate de Europa și interzise în Statele Unite, Regatul Unit, Canada și Australia. Dacă nu are loc o realocare completă, Rusia ar putea fi forțată să-și oprească producția de petrol, ceea ce ar putea avea consecințe pe termen lung pentru aprovizionarea globală. Agenția Internațională pentru Energie calculează că producția rusă va scădea cu 1,5 milioane de barili pe zi în aprilie și cu aproape 3 milioane în mai.
Necesitatea urgentă de a găsi o desfacere pentru hidrocarburile sale este mai importantă pentru Rusia decât pentru clienții săi asiatici. China, sub presiunea Washingtonului, învață primele lecții din Războiul din Ucraina și începe să se pregătească pentru o blocada americană.
Ciprian Pop