Publicat: 18 Iulie, 2012 - 10:00
Share
100 de aeronave în evoluţii aeriene şi expuse publicului

 Cel mai mare show aerian din România - Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS 2012) se va desfăşura în zilele de 21 şi 22 Iulie 2012, pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa–Aurel Vlaicu şi va fi organizat sub înaltul patronaj al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, în parteneriat cu Primăria Generală a Municipiului Bucureşti.

Celebrând 100 de ani de istorie aeronautică a Aeroportului Bucureşti Băneasa, cel mai impresionat spectacol aviatic din acest an reuneşte 100 de avioane şi elicoptere în evoluţii aeriene şi expuse publicului, dar şi peste 100 de piloţi şi paraşutişti de elită.

În premieră pentru Bucureşti, la spectacolul aerian vor participa două dintre cele mai faimoase formaţii de acrobaţie aeriană din lume: Frecce Tricolori (Italia) şi Turkish Stars (Turcia).

Frecce Tricolori reprezintă Forţele Aeriene ale Italiei şi este cea mai mare formaţie de acrobaţii aeriene, evoluând cu 10 aeronave, la o viteză de aproape 900 de km/h. Piloţii care aspiră la calitatea de membru al prestigioasei Frecce Tricolori trebuie să aibă cel puţin 750 de ore de zbor pe un avion cu reacţie.

Turkish Stars face parte din Forţele Aeriene ale Turciei şi este unica formaţie din lume care evoluează cu 8 avioane de luptă supersonice. Trupa a obţinut statutul de escadrilă în 1993 şi este considerată cea mai tânără echipă supersonică de acrobaţii aeriene din lume.

Pe parcursul evenimentului vor evolua multe alte nume din elita acrobaţiei aeriene mondiale:
Flying Bulls, Jurgis Kairys, precum şi artişti ai acrobaţiei aeriene din România: Iacării Acrobaţi, Hawks of Romania, alături de cei mai mai buni profesionişti ai manşei din cadrul TAROM, Forţelor Aeriene Române, structurilor de aviaţie ale M.A.I. şi S.R.I. etc.

Programul evenimentului include şi zboruri de agrement pentru public, salturi cu paraşuta pentru curajoşi, demonstraţii de aeromodele, dar şi spectacole de muzică.

În cele două zile, Aeroportul Bucureşti Băneasa va găzdui prima expoziţie de aviaţie generală din România - General Aviation Exhibition, unde vor fi expuse zeci de aeronave, de la avioane ultrauşoare, până la business jet-uri sau elicoptere.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti îşi propune ca Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition să devină un eveniment emblematic pentru România, aşezând Bucureştiul pe harta internaţională a evenimentelor din domeniul aviatic.

Antrenamentul oficial al piloţilor va avea loc vineri, 20 iulie, când se va organiza şi conferinţa de presă care va preceda BIAS 2012, la Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu.