5 octombrie 2022

Cel mai recent titlu al stagiunii de teatru de la ARCUB, „Anatomii ale dorinţei”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cel mai recent titlu al stagiunii de teatru de la ARCUB, „Anatomii ale dorinţei” reinterpretează teatrul shakesperean dintr-o perspectivă originală, semnată de tânăra regizoare Irina Alexandra Banea. Spectacolul este o coproducţie ARCUB, realizată cu sprijinul Expo Arte şi Editurii Tracus Arte.

Avanpremiera spectacolului va avea loc pe 23 octombrie, iar premiera pe 24 octombrie, de la ora 19:00 pe scena Sălii Mari de la ARCUB. Biletele pentru reprezentaţia de duminică, 24 octombrie, au fost puse în vânzare şi se pot comanda de pe site-ul arcub.ro.

După un debut regizoral premiat şi bine primit de critici, Irina Alexandra Banea propune publicului de teatru un spectacol inovator, după textele Othello, Macbeth şi Julius Caesar de William Shakespeare, cu o distribuţie tânără, formată din nume ale noii generaţii de actori – Andreea Coff şi Denis Hanganu şi completată de participarea dansatorului şi coregrafului Momo Sanno.

Dramele lui Macbeth, Othello şi Julius Caesar sunt prezentate publicului de teatru nu din perspectiva actului violent, care defineşte, în mod clasic, cele trei tragedii shakespeareane, ci din perspectiva dorinţei de purificare.

” ‘Anatomii ale dorinţei’ ar fi putut fi un spectacol despre mecanismele violenţei în lupta pentru dragoste – Othello, pentru putere – Macbeth, sau pentru idealuri abstracte – Julius Caesar. Dar anul 2020 a condensat şi partial suspendat ideea de violenţă. Pentru un timp, frica a înlocuit dorinţa de atac. Pentru un timp, singurul gest care ne-a ancorat în realitatea imediată a fost spălatul mâinilor şi igienizarea lucrurilor din jur. Un gest curent capătă deodată valori mitice şi obsedante. Trei scene Shakespeare sunt legate prin raportarea la gestul eşuat al purificării. Acţiunea de igienizare a actului violent este, evident, o creaţie eşuată.” – Irina Alexandra Banea.

Deţinătoare a unui Premiu de Excelenţă în Cultură la Gala Premiilor Municipiului Bucureşti pentru Artă şi Cultură, Irina Alexandra Banea debutează, în 2016, pe scena Space Studio a Teatrului Bulandra cu spectacolul de licenţă „Incendii” după un text devastator de Wajdi Mouawad, cu care tânăra regizoare atrage atenţia criticii. „Standardele pe care şi le-a fixat Irina Alexandra Banea o fac o regizoare demnă de urmărit. Ceea ce se întâmplă la Bulandra cu această premieră seamănă foarte bine cu naşterea noului teatru românesc, cel al milenarilor, care nu e nici mai bun, nici mai râu decât cel tradiţional, ci doar altfel.” – Horia Ghibuţiu

ANATOMII ALE DORINŢEI
un spectacol de Irina Alexandra Banea
după textele Othello, Macbeth şi Julius Caesar de W. Shakespeare

distribuţie: Andreea Coff, Denis Hanganu, Momo Sanno

traducere: Lucia Verona, Horia Gârbea
scenografie: Emil Banea
lighting design: Bogdan Golumbeanu

regie: Irina Alexandra Banea

Biletele pentru reprezentaţia din 24 octombrie pot fi achiziţionate online, de pe arcub.ro, sau de la Casa de bilete ARCUB, din Strada Lipscani, nr. 84-90. Preţ: 50 lei (Categoria I). Elevii, studenţii şi pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 35 lei (Categoria II).

IMPORTANT! Conform noilor reglementări privind măsurile aplicate în contextul pandemiei de COVID-19, organizarea spectacolului de teatru poate fi realizată cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-Cov-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. Purtarea măştii de protecţie este obligatorie.

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele iniţiate şi desfăşurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieţii culturale a oraşului, precum şi la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internaţional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival şi al Zilelor Bucureştiului.