Publicat: 16 Ianuarie, 2015 - 12:17
Share

Agentia Nationala a Medicamentului anunta, printr-un proiect eliminarea a 21 medicamente de pe lista celor compensate in prezent de catre stat. Se pare că o parte din medicamentele eliminate de pe lista sunt suspendate de ani de zile de pe piata Uniunii Europene. Pentru alte 12 medicamente compensarea va scadea la 20% din pret.

Astfel, printre medicamentele anterior compensate cu 90% sau 50%, care de acum vor fi compensate doar 20% se numara:
Diazepam, Zolpidem (cunoscut sub numele comercial Stilnox) si alte benzodiazepine folosite in special ca sedative in tratamentul insomniilor, depresiilor sau anxietatilo.;
Erdosteina (cunoscuta comercial ca Erdomed) si folosita in tratamentul bronhopatiei - institutul britanic NICE a recomandat inca din 2012 autoritatilor romane sa nu mai compenseze deloc aceasta substanta; ea va fi in continuare compensata 20%.
Trimetazidina (cunoscut comercial ca Preductal), un medicament prescris frecvent cardiacilor. In 2012 Agentia Europeana a Medicamentului a recomandat folosirea cu precautie a Preductalului datorita efectelor adverse provocate.  
Pentoxifilina, folosita frecvent in arteriopatii.
Nu mai sunt gratuite pentru gravide, copii si studenti urmatoarele:
Peroxid de benzoil (cunoscut comercial ca Panoxil) folosit impotriva acneii;
Fluorura de sodiu (cunoscut comercial ca Zymafluor) folosit la sugari si copii pentru remineralizarea dintilor;
Ibuprofenul, antiinflamator folosit si ca analgezic;
Dexpanthenol, o crema folosita in cazul iritatiei pielii copiilor.
Din cele 21 de medicamente scoase de pe lista, jumatate au fost de ani buni eliminate de pe piata europeana. Printre acestea se numara:
Sibutramina, o amfetamina controversata utilizata in tratamentul obezitatii, dar mai des folosita ca drog recreativ si stimulant.
Efalizumab, un medicament folosit in bolile autoimune si care a fost retras de pe piata europeana si americana inca de acum 6 ani, dar a ramas uitat pe lista romaneasca.
Rosiglitazona (cunoscut comercial ca Avandia).
Drotrecogin (cunoscut comercial ca Xigris) retras de pe piata in 2011.
Daclizumab (Zenapax) a fost retras de pe piata europeana inca din 2009.
Alte medicamente care nu vor mai fi deloc compensate de astazi sunt:
Ginkgo Biloba (cunoscut comercial ca Tanakan, Bilobil) – institutul britanic NICE a recomandat inca din 2012 autoritatilor romane sa nu mai compenseze deloc aceasta substanta.
Glucozamina – un antiinflamator antireumatic folosit in artroza genunchiului.