Publicat: 1 Noiembrie, 2015 - 09:51
Share

AMOS News informează asupra celor mai recente informații despre tragedia de la Colectiv

UPDATE: Încă o victimă a murit la spitalul Bagdasar
Numărul deceselor în urma incendiului de la clubul Colectiv s-ar putea dubla

Grupul de lucru convocat de premierul Victor Ponta la Palatul Victoria avertizează că numărul deceselor în urma incendiului de la clubul Colectiv s-ar putea dubla. 

Din acest grup fac parte premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, Ministrul Apărării, Mircea Dușa, comandantul Spitalului Militar, Florentina Ioniță Radu, prof. dr. Ioan Lascăr, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. 

UPDATE 14.52: Aproape 8.000 de oameni  participă la "Marșul Tăcerii" în semn de solidaritate față de victimele incendiului din clubul bucureștean.

Lista completă a celor 29 de persoane decedate 

1.Ruşitaru Ștefan
2.Hamed Ştefan
3.Ioniţă Cătălina
4.Simion Alexandru
5.Epure Anda Ioana
6.Vulc Maria
7.Florea Valentina
8.Opriţa Carmen Irina
9.Matei Gabriel
10.Palada Radu
11.Nelu Tilie
12.Ţelea Vlad
13.Enache Diana
14.Baldovin Nicoleta
15.Tripa Ioan
16.Georgescu Paul Alexandru
17.Rugină Adrian
18.Ignat Constantin
19.Laurenţiu Varlam
20.Alexandru Mihai
21.Ion Maria
22.Fieraru Valentin
23.Vieru Mihaela
24.Buca Petre Andrei
25.Petre Claudiu
26.Stan Simona Livia
27.Tănăsoiu Monica
28. Gheorghe Liliana 
29. Voicu Mimi

UPDATE: Bănicioiu: Numărul persoanelor în stare critică și gravă se apropie de 90. Mai există o singură persoană neidentificată, la Spitalul de Arși 

Ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu a confirmat moartea a altor două persoane din rândul celor răniți, precizând că numărul celor care se află în stare gravă este destul de mare.

"Din păcate aceste informații (despre cele două decesuri - n-r ) sunt reale. 35 de pacienți sunt în stare critică, iar pe lângă aceștia sunt alții în stare gravă. Numărul lor este destul de mare, se aprope de 90 de pacienți", a declarat acesta.

Totodată ministrul a declarat că toate persoanele decedate au fost identificate. La Spitalul de Arși mai există o singură persoană despre care nu se cunosc detalii.

"Dintre cei de la IML am fost informat că toți au fost identificați. A rămas pacientul de la Spitalul de Arși. El este intubat", a precizat Bănicioiu.

UPDATE 11:40 Ambasadorul SUA a ajuns la locul tragediei
Ambasadorul SUA Hans Klemm a fost prezent la locul tragediei, aprinzând lumânări și aducând un buchet de flori în semn de respect față de victimele tragicului eveniment de vineri seara din clubul Colectiv.

UPDATE: Numărul deceselor a ajuns la 29. 
Încă doi dintre răniți a murit în această dimineață. Unul este o fată de 31 de ani

UPDATE: 35 de răniți sunt în stare critică

UPDATE: Ultimele victime de la IML, identificate 
Institutul Naţional de Medicină Legală a anunţat că şi ultimele două victime decedate în incendiul de la Club Colectiv au fost identificate.
Una dintre acestea a fost identificată ca fiind Claudiu Petre, unul dintre cei care s-au întors în club pentru a-i salva pe cei care nu reuşiseră să iasă.

A doua victimă este Andrei Petre Buca.

Ambii fuseseră daţi dispăruţi de familie şi apropiaţi şi s-a sperat până în ultima clipă că vor fi găsiţi în viaţă.

Femeia decedată la Spitalul Municipal a fost identificată şi ea, fiind vorba de Monica Tănăsoiu

UPDATE: Firma care s-a ocupat cu izolarea fonică a clubului Colectiv a șters de pe site articolul referitor la modul de izolare al Clubului
Firma ProAudioStore s-a ocupat de izolarea fonică a clubului Colectiv în care s-a petrecut tragedia, însă în acestă dimineață pe site-ul lor nu mai exista articolul despre această lucrare.
"Izolatie fonica,Tratament acustic Club Colectiv Bucuresti Strada Tabacarilor Nr 7 .Clubul se afla in incinta fostei fabrici Pionierul SA", scria pana in aceasta dimineata pe site-ul in cauza.În 2013, un alt articol de pe site oferea mai multe detalii despre renovarea clubului.
"Am aplicat pe tavan 400 mp de burete absorbant Audiotec ,grosime 30 mm. Acesta s-a lipit cu adeziv acustic profesional. Peste acest burete acustic audiotec s-a montat un tavan de lemn ,calculat pentru intarzierile de sunet din locatie. Barul a fost construit sub forma unui mare rezonator de banda larga. Pe langa tratamentul acustic s-au mai facut urmatorele lucrari : aplicare glet, aplicare lavabila, montajul containerului de la intrare, sigilare hidro si vopsit container, refacut bar caramida", se scrie pe blogul citat.

UPDATE Duminică va fi organizat un marș dedicat victimelor
 Participanții se vor întâlni în Piața Universității, începând cu ora 14:00, și vor porni în marș până în fața Clubului Colectiv, unde vor ține un moment de reculegere.  Marșul a fost organizat prin intermediul platformei Facebook. 

Zilele de 31 octombrie și 1 -2 noimebrie au fost declarate zile de doliu național în memoria celor care și-au pierdut viața în incendiul din clubul bucureștean.

UPDATE: Parchetul General: Duminică vor avea audieri în cazul incendiului de la Clubul Colectiv
"Mâine, 01.11.2015, vor fi continuate activităţile de cercetare la faţa locului şi de identificare a persoanelor decedate şi vor fi efectuate autopsiile medico-legale dispuse de procuror. În paralel vor fi audiate persoane care ar putea avea cunoştinţă despre împrejurările şi modul în care a avut loc evenimentul", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Nicolae Bănicioiu vine cu informații despre situația răniților

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a explicat, sâmbătă noapte, într-o intervenţie la un post de televiziune, care sunt cele mai recente informaţii legate de tragedia de la clubul Colectiv.
 
"Din păcate, datele sunt cele pe care le-am comunicat şi anterior. Este vorba în continuare de 146 de pacienţi internaţi, în continuare foarte mulţi în stare critică şi gravă, dar pot să vă asigur că medicii fac toate eforturile posibile. A fost o mobilizare exemplară din partea medicilor şi asistentelor, o colaborare foarte bună şi chiar vreau să le mulţumesc pe această cale. 
 
În momentul de faţă este vorba despre o persoană care este neidentificată, dintre cei internaţi. Este un pacient de la spitalul de arşi. Şi dintre cei de la IML sunt încă patru persoane încă neidentificate. Am auzit şi de alte patru persoane care nu ar fi fost găsite pe nicio listă şi atunci noi am informat Poliţia, Ministerul de Interne, ceea ce rugăm şi aparţinătorii să facă şi să dea toate detaliile.
 
Vă pot spune că, din 146 de persoane, 35 sunt în stare critică. Situaţia poate evolua de la oră la oră în asemenea patologie însă, repet, îngrijirea este de calitate. Apropo de mulţumirile dvs, vă asigur că ele contează foarte mult şi sunt într-un spital care nu au vrut să plece acasă încă de la momentul în care au primit primii pacienţii, adică de ieri. 
 
Nu mai este nevoie de sânge, avem în acest moment tot ce ne trebuie, sânge, plasmă, medicamente, consumabile. Avem şi medici, asistente, toată lumea este în dispozitive şi vreau să mulţumesc românilor care au venit să ne ajute şi îi rog să îşi concentreze eforturile pentru zilele viitoare. Mâine şi luni avem suficient, dar apoi vor urma intervenţii mai dificile, pentru care va fi nevoie de sânge. 
 
Toată această operaţiune de salvare a victimelor nu a afectat în niciun fel acitivtatea normală a spitalelor. Totul s-a desfăşurat normal. Totul a fost gestionat în paralel. Nu s-a periclitat în niciun fel activitatea spitalelor. 
 
Sunt cei de la Spitalul de Arşi care au 10 pacienţi în stare critică. Apoi Spitalul Municipal, Floreasca, Bagdasar, Militar. Toţi îşi fac datoria şi sunt şi acum la datorie. Din păcate, şi această noapte va fi la fel de lungă pentru ei."

Lista persoane decedate indentificate:

Ruşitaru Alexandru, Hamed Ştefan, Ioniţă Cătălina, Simion Alexandru, Epure Anda Ioana, Vulcu Maria, Florea Valentina, Opriţă Carmen Irina, Matei Gabriel, Palada Radu, Nelu Tilie, Ţelea Vlad, Enache Diana, Baldovin Nicoleta, Tripa Ioan, Georgescu Paul Alexandru, Rugină Adrian, Ignat Constantin, Laurenţiu Varlam, Alexandru Mihai, Ion Maria, Fieraru Valentin şi Vieru Mihaela.

 Ce s-a întâmplat. Declarații cutremurătoare

28 de persoane  au murit și alte peste 200 au fost rănite, dintre care 35 sunt în stare critică, în urma unui incendiu care a avut loc, vineri seara, în clubul Colectiv din sectorul 4 al Bucurestiului. Incendiul a izbucnit, potrivit mai multor martori, de la artificii folosite la un concert care avea loc la acel moment. 

Declarație martor: "Flăcările au pornit de la sistemul pirotehnic al scenei care a aprins buretele folosit pentru a absoarbe sunet. Flăcările de pe stâlp au luat-o către tavan.S-a aprins foarte repede şi s-a întins în câteva zeci de secunde, 20-30 de secunde efectiv a luat foc tot tavanul.
A urmat o busculadă, am reuşit până la urmă să ies şi imediat cum am ieşit afară s-a produs aşa ca un suflu, nu  o bubuitură, ca un suflu puternic de fum, flăcări".

O tânără, Claudia Postelnicescu, redă pe Facebook mărturia unei asistente, Violeta Maria Naca, de la Ambulanţa Bucureşti-Ilfov, care a participat la operaţiunea de salvare a victimelor.

"Totul era ca un coşmar. Mergeau, urlau, se târau. Tineri desfiguraţi. Urlau mulţi. Eram două salvări. Una dintre victime era o tânără rănită grav. Ţipa la mine să venim mulţi. Mă implora. Spunea că sunt 300 de tineri, arşi, călcaţi în picioare. Am implorat plângând pe cei de la dispecerat că sunt sute de oameni arşi. Plângeam. Săreau arşi pe mine, urlau. Voiau să intre mulţi în ambulanţe. Şi nu puteam să plecăm cu fata rănită grav. Nu se dădeau din drum", povesteşte asistenta.

Apoi, au apărut alţi patru grav răniţi, care izbeau în ea, în salvare şi de pe care "curgea pielea, carnea": "Urlau să îi iau, să nu îi las în urmă. Am implorat dispeceratul să aducă mai multe ambulanţe, că e haos. Să vină poliţia. Rupeau jacheta de pe mine".

Un pompier cu o tânără de 18 ani, arsă pe 98% din corp, a implorat-o pe asistentă să o ia pe fată: "Ia-o mai repede din braţele mele. Doamne, cât de tânără e! Salveaz-o! Am şi eu o fată acasă!. Mi s-a făcut rău. Veneau mulţi, mulţi de tot. Civili urlau, tineri răniţi trăgeau de doctori, aproape smulgându-le hainele. Implorau să fie ajutaţi, să fie salvaţi. Se aruncau în faţa ambulanţelor. Dădeau cu pumnii în ambulanţe".

Asistenta spune că are urme de piele arsă, pe ea şi pe echipament, iar pompierul şef plângea în hohote, era în şoc şi se întreba de ce s-a întâmplat o asemenea tragedie.

"Tânăra arsă nici nu mai avea haine pe ea. Apoi am intrat urlând la Colţea, cu patru răniţi grav. Ţipam să vină toţi doctorii, că e carnagiu. Toată lumea era în stare de şoc. AM VĂZUT IADUL!
Doi doctori de la echipaje au rămas la faţa locului. Erau şase tineri, jos pe borduri, în stop cardiorespirator. Şoferul din echipaj a resuscitat oameni ore în şir până i-a crescut tensiunea şi i-a ţâşnit sângele pe nas. (...) Mai era un copil de doar 16 ani! 16 ani! A plâns echipajul la resuscitarea lui. Nu se îndurau. Apoi l-au adus pe fratele lui, pe braţe, la mine. Era grav, era ars tot. Avea ochii umflaţi şi roşii, plângea. Întreba: Sunt rău? E grav?. Apoi au adus altul. Era 70%. Plângeam. Cădea carnea de pe el. Întreba dacă mai trăieşte. Dacă e grav. Era aproape de comă. Îi curgeau lacrimi din ochi, cu sânge. Îmi spunea să îl ţin de mână. I-am spus că am un băiat de-o seamă cu el. Mi-a răspuns: Mami, n-o să mor, nu? Încă ieşea fum din el, mai spune femeia.

Ajunsă la spital, asistenta spune că părinţi pupau ambulanţele, urlau şi întrebau unde le sunt copiii: "Le-am spus adevărul. Le-am spus că sunt în stare gravă. Mi-au pupat picioarele la Municipal. Era sinistru. Trăgeau de mine şi de colegi, de salvare".