Publicat: 8 Mai, 2014 - 18:00

Iana Salenko, prim-balerină a Baletului de Stat din Berlin, este invitata specială a spectacolului "La Sylphide" din data de 15 mai, ora 19.00, fiind penultima reprezentaţie a acestui titlu în stagiunea actuală a Operei Naţionale Bucureşti. 
Artista de origine ucraineană Iana Salenko a fost aplaudată pe scena Operei bucureştene în 2010 cu ocazia Galei de balet prilejuită de “Ziua Internaţională a Dansului”. De această dată, publicul o va putea urmări pe balerină în rolul titular din La Sylphide. 

La Sylphide în coregrafia lui  Johan Kobborg, Director Artistic al Baletului Național Român, este cel mai recent spectacol de balet care a intrat în repertoriul Operei Naționale București. Premiera acestui titlu a avut loc în decembrie 2013, personajele principale fiind interpretate de prim-soliştii de renume internaţional Alina Cojocaru (Baletul Naţional Englez) şi Steven McRae (Baletul Regal din Londra). 
 
Născută la Kiev (Ucraina), Iana Salenko a devenit solistă a Operei din Donetsk (Ucraina) în 2000, iar doi ani mai târziu, la vârsta de 19 ani, a devenit prim-balerină la Opera Naţională din Kiev. În prezent, Iana Salenko este prim-solistă a Baletului de Stat din Berlin. 
De-a lungul carierei, Iana Salenko a primit numeroase premii precum: Premiul I şi Premiul Diaghilev la Concursul Serge-Lifar de la Kiev (2002), Premiul I la Concursul ÖTR din Viena, Premiul I şi Premiul Makharova la Concursul Arabesk, Locul III la Concursul Internaţional de Balet de la Varna (2004), Premiul I la Concursul Internaţional de Balet de la Helsinki şi Locul I la Concursul Internaţional de Balet de la Nagoya (2005), Marele Premiu - Anna Pavlova (2012) şi Premiul Miss Virtuosity - Anna Pavlova (2013), obţinute la Festivalului Internaţional de Balet Dance Open de la St. Petersburg (Rusia). 
În repertoriul său întâlnim roluri principale din baletele Spărgătorul de nuci şi Frumoasa din pădurea adormită de Piotr Ilici Ceaikovski, Don Quijote şi Baiadera de Ludwig Minkus, Romeo şi Julieta şi Cenuşăreasa de Serghei Prokofiev etc.  
A dansat în coregrafii celebre, semnate de creatori precum Vladimir Malakhov, Patrice Bart, Boris Eifman, George Balanchine, August Bournonville, Frederick Ashton, Giorgio Madia, John Cranko şi a participat la numeroase gale de balet din Japonia, Rusia, Italia, Marea Britanie, Elveţia, Germania, Croaţia etc. 

Alături de Iana Salenko, vor dansa indrăgiţi balerini ai Operei Naţionale Bucureşti, dintre care, în rolurile Effie, Gurn şi Prima Silfidă, vor debuta Alice Minoiu (cu stagii de pregatire în Irvine – California şi Houston, Texas), Barnaby Bishop (a studiat arta dansului la Londra, la Baletul Regal), respectiv Adina Tudor (Premiul al II-lea la Eurovision Young Dancers - București, Premiul I la Festivalul Danza Europa – Verona, Italia).  

Ultima reprezentaţie a baletului La Sylphide din stagiunea actuală a Operei Naţionale Bucureşti va fi în 22 iunie, ora 19.00.