Publicat: 9 Mai, 2012 - 22:00
Fosta elevă a Maestrului Sergiu Celibidache câştigă premii de la 7 ani

Artista a fost prezentă la evenimentul de emitere şi lansare de monedă numismatică comemorativă Sergiu Celibidache, la Banca Naţională a României, din această după-amiază, unde a susţinut un recital solo.

Începând de mâine, 10 Mai, Ida Haendel va oferi un masterclass de vioară, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, sala Dinu Lipatti, între 14:00 – 19:00.

„Sunt extrem de emoţionată şi de fericită să mă aflu aici, alături de voi. Prezenţa mea în cadrul acestui festival nu se datorează decât unei forţe pe care nu o putem cunoaşte, dar care cu certitudine există... forţa divină. Astfel se explică şi emoţia pe care o simt alături de aceşti oameni minunaţi, ce au făcut posibilă venirea mea la Bucureşti”, a declarat Ida Haendel.

Festivalul „Sergiu Celibidache 100” este un eveniment organizat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti.

Din program:

• Masterclass-urile din luna Mai: Ida Haendel – Masterclass Vioară, Helmut Nicolai – Masterclass Muzică de Cameră, Dorin Marc – Masterclass Contrabas, Michael Martin Kofler – Masterclass Flaut, Wolfgang Gaag – Masterclass Brass, Rony Rogoff – Masterclass Vioară şi Enrique Garcia Asensio – Masterclass Dirijat.

• Expoziţie de fotografie, 22 Mai, ora 19.00, ARTMARK: „Fragmente din viaţa maestrului Sergiu Celibidache”

• Proiecţie de filme, Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City:
„CELIBIDACHE“, 10 Mai, ora 18.30: Film în regia lui Jan Schmidt-Garre despre geniul muzicii, Sergiu Celibidache.

• „ROMÂN NĂSCUT SĂ DIRIJEZE O LUME”, 10 Mai, ora 18.30: Documentar produs de Fundaţia Sergiu Celibidache în coproducţie cu TVR

• Concerte, 30 Iunie - 7 Iulie, Ateneul Român: susţinute cu artişti recunoscuţi internaţional, foşti elevi ai lui Sergiu Celibidache şi orchestre de primă clasă ale României: Enrique Garcia Asensio, Mark Mast, Markus Theinert, Rony Rogoff, Cristian Mandeal, Ida Haendel, Misha Dacić, Peter Sadlo, Wolfgang Gaag, Helmut Nicolai, Michael Martin Kofler, Dan Grigore, Dorin Marc, German Brass, Henschel Quartett, Orchestra Română de Tineret, Filarmonica George Enescu,  Filarmonica de Stat „Moldova” Iaşi.  

• Premiera mondială a compoziţiei „Haz de necaz", de Sergiu Celibidache.

Biletele pot fi achiziţionate prin reţeaua Eventim în toată ţara: Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librăriile Humanitas, Cărtureşti şi online pe www.eventim.ro.

Coproducători: TVR şi ArCub
Sponsori: Apa Nova, Catena, Niro Investment Group, Enel.
Parteneri principali: Primăria Sectorului 6 şi Centrul Cultural European Sector 6, Banca Naţională a României, Ateneul Român, Artmark, WoodBeNice, F64, Spandugino, Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Academia Română, Institutul Francez Bucureşti, Privileg Catering, Aqua Carpatica, Aristocrat Events Hall, Liga Studenţilor Români din Străinătate, Howard Johnson Grand Plaza, Magnolia, Sergiu Celibidache Stiftung.
 
Parteneri Media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, RFI România, Cocor, Spectacular TV, Jurnalul Naţional, Publicaţiile Flacăra, Observatorul Cultural, hotnews, eva.ro, 9am, wall-street, Agerpres, Amos NEWS, AgenţiaDePresă Mondenă, Zile şi Nopţi, Revista Sunete, Şapte Seri, Accent Cultural, Academia Caţavencu, România Liberă, Nine O’clock, The Money Channel, Calendar Evenimente, Q Magazine, Revista Cariere, Tonica, Senso Tv, Art Act Magazin, City Compass, Romania Insider. 

• • •
Supranumita “Marea Doamna a Viorii”, Ida Haendel s-a nascut pe 15 Decembrie 1928 in Polonia si a inceput sa cante la vioara la numai trei ani si jumatate, cand pur si simplu a luat o vioara care ii apartinea tatalui ei si a interpretat perfect, nota cu nota, un cantec pe care mama ei il fredona in camera alaturata. Impresionat de talentul fiicei sale, tatal Idei, un pictor potretist, s-a mutat cu familia sa din Chelm (Estul Poloniei) intr-o garsoniera in Varsovia, pentru a-i permite Idei sa studieze la Conservatorul din Varsovia cu cel mai renumit profesor violonist la tarii, Michalowicz. La numai 7 ani era deja finalista in prestigioasa competitive Wieniawski si, in 1933, dupa un recital al Concertului pentru Vioara al lui Beethoven, tanara Ida a castigat medalia de aur a Conservatorului, precum si primul Premiu Huberman. Banii proveniti din acest premiu i-au permis sa studieze in strainatate iar la putin timp dupa aceea, familia ei s-a mutat in Marea Britanie. Acolo a studiat cu unul din cei mai celebri violonisti si profesori din lume, Carl Flesh.

In 1937, Ida Haendel si-a facut debutul londonez la Queen's Hall, cu dirijorul Sir Henry Wood. A sustinut de asemenea numeroase concerte in acea perioada pentru trupele armatei britanice. Dupa razboi, ea si-a continuat studiile cu violonistul, compozitorul si pianistul George Enescu. “Am fost captivata de Enescu, cred ca a fost unul din marile genii ale lumii”, spune ea. “L-am admirat pentru modul divin de interpretare la vioara, la pian si pentru ca a fost un compozitor de geniu”, continua artista.

Ida spune ca recitalurile lui Enescu erau unele din cele mai inspirate pe care le-a auzit vreodata. In cea mai recenta inregistrare a sa, Haendel intepreteaza sonata lui Enescu impreuna cu pianistul Vladimir Ashkenasy – un omagiu adus astfel marelui sau profesor.

Dupa razboi, cariera Idei Haendel a inflorit si piesele ei de referinta au devenit concertele lui Britten, Walton, Elgar si Sibelius. Compozitorul Jean Sibelius a auzit-o la un moment dat la radio interpretand concertul sau pentru vioara si i-a trimis un bilet de felicitari, laudandu-i munca. Aceasta piesa a devenit opera sa definitorie. In 1982, Societatea Sibelius i-a decernat Idei Haendel  Medalia Sibelius, ca recunoastere pentru interpretarile ei distinse si memorabile ale Concertului pentru Vioara. Acesta este numai unul din multele premii si recunoasteri pe care violonista le-a primit in timpul vietii.

Programul ei incarcat a condus-o pe Ida Haendel in ultimul sezon in Japonia, Polonia, Anglia, Turcia si Israel. Ida Haendel traieste in Miami, Florida, si este reprezentata de Patrons of Exceptional Artists. Intr-un dialog cu un student de masterclass despre intepretarea sonatei pentru vioara a lui César Franck, Ida Haendel observa:
“Daruiesti totul mult prea repede, dar de multe ori mai putin inseamna mai mult. Este vorba de control si ceea ce urmeaza. Totul este o strategie, ca o pregatire generala pentru razboi”.