Publicat: 10 Ianuarie, 2016 - 12:48
Share

Cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român de la Stockholm și Ambasada României în Regatul Suediei organizează, la sediul institutului, în 15 ianuarie 2016, începând cu ora 17.00, o serie de evenimente menite să marcheză această dată specială.

Seara va fi deschisă cu un concert de nai susținut de muziciana de origine română Dana Dragomir, care va interpreta piese de inspirație folclorică. Va urma un recital din lirica eminesciană.

Poemele lui Mihai Eminescu vor fi prezentate în limba suedeză în lectura actorului Christian Fex, traducerea acestora aparținând lui Înger Johansson. Publicul va putea asculta și versiunea românească prin intermediul unei înregistrări audio în lectura actorului român Marcel Iureș. Înregistrările fac parte din audiobook-ul lansat de Editura Casa Radio în 2012, intitulat Vis, prefața fiind semnată de scriitorul român Mircea Cărtărescu.

De la ora 18.00 ICR Stockholm va transmite în direct de la Ateneul Român spectacolul de muzică tradițională și poezie 'La porțile ceriului'. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica 'George Enescu'și TVR, îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe împreună cu invitații săi: Zamfira Mureșan (Țara Lăpușului, Maramureș), Mihai Moldovan (Valea Idicelului, Mureș), grupul de aromâni din Cogealac, Constanța (Dumitru Zogu, Nicolae Zogu, Mihai Gherase, Giogi Vasile), lăutari din Sudul Olteniei (Toni Căldăraru din Băbiciu, Titi Burcea din Băduleasa, Emil Zamfir din Corabia) și un grup vocal-instrumental din Maramureșul Voievodal (Ioachim Făt, Ioan Pop, Grigore Chira).

Demonstrațiile de virtuozitate muzicală vor alterna cu momente lirice susținute de actorul Ion Grosu, care va recita versuri din opera lui Mihai Eminescu. Spectacolul va fi prezentat de Cătălin Sava (TVR).

Ziua Culturii Naționale este celebrată anual pe 15 ianuarie și reprezintă data nașterii poetului Mihai Eminescu.

Teodora Cașcarade, coordonator de proiect la ICR Stockholm