9 mai 2021

Celebrarea Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Zilei bibliotecarului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Celebrăm astăzi, împreună cu toţi iubitorii de carte şi de cultură, Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor, precum şi (din anul 2005) Ziua bibliotecarului, stabilite de UNESCO la nivel internaţional cu scopul de a promova lectura, cartea ca produs cultural, drepturile de autor şi procesele de editare şi publicare a cărţii.

Pentru municipiul Constanţa, celebrarea acestor zile internaţionale are o semnificaţie particulară, generată de depunerea recentă, în premieră pentru municipiu, a candidaturii pentru obţinerea titlului de Capitală Mondială a Cărţii UNESCO 2023.

Candidatura depusă de municipiul Constanţa este singura depusă de un municipiu sau oraş din România în acest an şi se bucură de o susţinere solidă în plan internaţional, naţional şi local.

Evocăm astăzi puterea cărţii de a schimba în bine lumea, de a întemeia, de a explora şi substanţializa resursele noastre interioare pozitive. Potrivit mesajului transmis de către Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, „cărţile ne oferă libertate; este puterea cărţilor de care avem nevoie cu toţii chiar acum, întrucât ni se aminteşte de importanţa fundamentală a literaturii – precum şi de cea a artelor – în viaţa noastră. Prin sărbătorirea cărţilor, sărbătorim şi autorii lor. Ei deschid o fereastră spre lume – mai exact, o fereastră spre alte lumi şi alte forme de existenţă. Din acest motiv, în fiecare an, pe 23 aprilie – ziua în care au murit onorabilii autori William Shakespeare, Miguel de Cervantes şi Inca Garcilaso de la Vega – sărbătorim scriitori ale căror opere ne captivează imaginaţia de secole. Astăzi, aducem un omagiu tuturor profesiilor asociate cărţilor: editare, traducere, publicare şi vânzare de cărţi. Aceste domenii fac posibilă diseminarea moştenirii noastre literare, permit exprimarea ideilor noi şi permit răspândirea poveştilor. Aceste profesii trebuie protejate, trebuie recunoscută totodată valoarea lor. Acest lucru este cu atât mai relevant în mijlocul pandemiei COVID-19, care reprezintă o ameninţare profundă şi durabilă pentru cultură”.

Tot astăzi, capitala Georgiei, Tbilisi, oraş desemnat drept Capitală Mondială a Cărţii 2021, preia mandatul de exercitare a acestui titlu, până la 23 aprilie 2022, cu angajamentul prioritar de a asigura „accesul la carte” pe baza tehnologiilor moderne create pentru promovarea lecturii în rândul tinerilor.

Municipiul Constanţa îşi reafirmă şi cu această ocazie – alături de partenerii săi în acest proiect – angajamentul său plenar de a exercita, în cazul desemnării acestuia drept Capitală Mondială a Cărţii UNESCO 2023, o pledoarie sistemică şi convingătoare, la nivel internaţional şi naţional, pentru carte, lectură, cultură în sens larg ca soluţii de rezistenţă împotriva unei lumi în declin.

În acest sens, împreună cu principalul său partener de pe plan local, Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” Constanţa, Primăria municipiului Constanţa evocă astăzi sărbătoarea cărţii şi a bibliotecarului asociindu-se evenimentelor organizate de către Biblioteca Judeţeană Constanţa, prin intermediul Serviciului de Informare Bibliografică Dobrogea: expoziţia de carte „Omagiu Cărţii” (expoziţia grupează opere ale unor scriitori ale căror biografii sunt legate de data de 23 aprilie: William Shakespeare, Miguel de Cervantes, William Wordsworth, Vladimir Nabokov şi Pavel Chihaia şi este deschisă publicului în lunile aprilie şi mai 2021), prezentarea online a revistei „Biblion”, alte evenimente online conexe cărţii şi lecturii.

Ne exprimăm speranţa că municipiul Constanţa va avea oportunitatea de a celebra Ziua Mondială a Cărţii, peste doi ani, la 23 aprilie 2023, în calitate de Capitală Mondială a Cărţii UNESCO, existând, în acest sens, toate atributele pentru a fi desemnată în această calitate de către comisia specializată a UNESCO. Angajamentul strategic al candidaturii vizează transformarea epicii relegării la Tomis a poetului Publius Ovidius Naso în stimul pentru sprijinirea ieşirii cărţii şi a culturii din crizele lor identitare actuale prin relansarea forţei lor vitale şi a încrederii noastre în ele. Acest angajament al municipiului este sprijinit de cca 130 de parteneri de pe plan internaţional, naţional şi local şi se va exprima prin organizarea a peste 150 de evenimente tematice, de diferite categorii.

Compartimentul comunicare şi mass media al Primăriei Municipiului Constanţa