23 iulie 2021

Centenar Bartolomeu Valeriu Anania

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud a vernisat astăzi expoziţia „Bartolomeu Valeriu Anania, la 100 de ani de la naştere”, care cuprinde diferite ediţii ale cărţilor scriitorului Valeriu Anania, ca şi un impresionant fond de fotografii. Provenite din mai multe arhive şi colecţii, inclusiv din arhiva personală a celui evocat, fotografiile au fost inserate în colaje şi au fost expuse pe mai multe bannere.

De asemenea, imaginile au fost proiectate şi în Sala de conferinţe „Gavril Scridon”, unde a fost evocată personalitatea lui Valeriu Anania – scriitorul, cărturarul şi ierarhul. Scriitorul şi preotul Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud, care a lucrat cu IPS Bartolomeu Anania circa doi ani de zile la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, a mărturisit că acesta a rămas pentru el un model de cărturar şi un model de slujitor al bisericii şi al oamenilor.

„IPS Bartolomeu Anania a fost un mare intelectual, cu un profil distinct, de o cinste ireproşabilă, de o energie nemărginită, de o severitate foarte bine controlată şi de o bunătate şi o blândeţe rarisime. A fost foarte legat de Bistriţa şi poate că a iubit Bistriţa mai mult decât orice alt oraş. A fost aici de zeci de ori şi a dorit să participe la toate evenimentele culturale şi spirituale majore. Memorabilă rămâne lansarea de la Bistriţa a Bibliei, diortosită de Înalt Prea Sfinţia Sa, apoi i-am lansat Mioriţa, cartea de teatru în versuri, pentru că el a fost şi rămâne un foarte important dramaturg şi, de asemenea, a participat la nenumărate alte întâlniri culturale. IPS Bartolomeu Anania rămâne în amintirea noastră un excepţional ierarh, mare creator şi mare iubitor de literatură!”, a punctat Ioan Pintea, care şi-a exprimat încrederea că situaţia restrictivă generată de pandemie va permite organizarea, în curând, a simpozionului dedicat împlinirii a 100 de ani de la naşterea scriitorului şi ierarhului Bartolomeu Anania.

Doctorul Mircea Gelu Buta, care a fost, la rândul său, foarte apropiat de IPS Bartolomeu Anania, a rememorat mai multe momente petrecute împreună cu acesta şi a prezentat un colaj de imagini din arhiva personală, dar şi din arhiva Ioan Pintea, de la activităţi la care a luat parte cel evocat. Mircea Gelu Buta, autorul a două volume de amintiri despre Mitropolitul Bartolomeu Anania, a comentat fiecare dintre imaginile prezentate, cu amănunte mai puţin cunoscute, multe dintre acestea fiind realizate cu ocazia diferitelor ediţii ale Seminarului Internaţional de Medicină şi Teologie, iniţiat de cei doi.

Între cei care au participat la evenimentul organizat de BJGCBN au fost Ciprian Tiberiu Kecskes-Simionca, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, preotul Georgică Cira, de la Protopopiatul Ortodox Năsăud şi scriitorul Olimpiu Nuşfelean, care a anunţat că este pregătit pentru tipar un număr special al revistei Mişcarea Literară, dedicat lui Bartolomeu Anania. De asemenea, au fost prezenţi mai mulţi tineri, admiratori ai cărturarului şi ierarhului Bartolomeu Anania. Fotografiile expuse provin din mai multe colecţii, între care colecţiile pr. Bogdan Ivanov şi arhimandrit Dumitru Cobzaru. Expoziţia „Bartolomeu Valeriu Anania, la 100 de ani de la naştere” rămâne deschisă publicului.