27 septembrie 2022

Centrala nuclear electrica de la Zaporizhzhya, cat de reale sunt riscurile

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Pe 5 august, militarii ruși ar fi lovit linia de comunicație de înaltă tensiune a transformatorului centralei nuclear-electrice de la Zaporizhzhya.

Apoi, sustin surse ucrainene, „rușii au bombardat stația a doua oară”. Trei „lovituri” au fost semnalate asupra gării orasului. Una dintre „loviturile de artilerie” a fost lângă unitatea electrică unde este instalat reactorul nuclear .

O unitate de alimentare a stației a trebuit să fie deconectată de la sistemul de alimentare, a declarat șeful administrației militare regionale, Oleksandr Starukh .

Centrala Nuclear Electrica (CNE) Zaporizhzhia este cea mai mare centrală nucleară din Europa.

„Alte atacuri asupra centralei nucleare pot avea consecințe catastrofale” , spune presa internațională.
„Rusia desfășoară terorism nuclear la CNE Zaporizhia, organizând provocări și dând vina pe Ucraina”. Ei trag în ținte ucrainene de pe teritoriul CNE, știind că partea ucraineană nu va răspunde. Strategia președintelui american Joe Baden în război este să împiedice Ucraina să piardă, ajutând cu pași mici. America se teme de o escaladare și un schimb de lovituri nucleare între SUA și Rusia, care ar putea duce războiul din Ucraina într-un impas, subminarea în continuare a unității occidentale.  „Un nou atac cu rachete asupra centralei nucleare ucrainene – ONU avertizează despre o posibila „catastrofă”, spune CNN, SUA

Duminică, Ucraina a acuzat forțele ruse că au tras cu rachete în centrala nucleară Zaporizhia, ridicând și mai mult temerile cu privire la un accident a doua zi după ce Națiunile Unite au avertizat că luptele la centrala ocupată ar putea duce la un „dezastru nuclear”. Acesta este al doilea caz în câteva zile când cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost avariată. Ucraina și Rusia au făcut schimb de acuzații în cazul ambelor atacuri.

Rachetele lansate sâmbătă seara au căzut în apropierea unui depozit uscat unde sunt depozitate 174 de containere cu combustibil nuclear uzat, potrivit companiei de energie nucleară de stat ucraineană Energoatom. Suflul exploziilor a făcut sa se spargă geamurile în unele părți ale stației, iar un muncitor a fost internat cu răni provenite de la schije.

Rusia a lansat rachete asupra containerelor de combustibil nuclear uzat. Dezastrul a fost evitat în mod miraculos, dacă ar fi sa avem in vedere ceea ce spune presa ucraineană, de aceasta data. „Se pare că au vizat containere cu combustibil reprocesat, care sunt depozitate în apropierea locului bombardării. Sâmbătă au fost avariate și trei detectoare de control al radiațiilor, ceea ce îngreunează detectarea și răspunsul la timp în cazul unei exacerbări a radiațiilor, situație probabilă sau in cazul unei scurgeri de radiații din containere cu combustibil nuclear uzat. De data aceasta o catastrofă nucleară a fost evitată în mod miraculos, dar miracolele nu pot dura la nesfârșit”, se arată în mesajul „Energoatom”.

Kievul a acuzat forțele ruse că depozitează arme grele și că au efectuat lovituri de la centrala nucleară. Moscova a spus că, dimpotriva, forțele ucrainene vizează complexul si ca ar fi responsabile de bombardament.

Temerile cu privire la siguranța CNE Zaporizhzhia au crescut de când forțele ruse l-au capturat. Vineri, bombardamentele au deteriorat o linie electrică de înaltă tensiune și au forțat unul dintre reactoarele centralei să se închidă.

După atac, aceeași sursa citată, Energoatom a spus că focul de artilerie rusă a deteriorat o fabrică de azot-oxigen și o clădire de sprijin combinată, că „există riscuri de scurgere de hidrogen și pulverizare a substanțelor radioactive, precum și un pericol mare de incendiu”.

La randul sau, Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi , s-a declarat alarmat de rapoartele privind pagubele. El a cerut să se permită urgent unui grup de experți AIEA să viziteze CNE pentru a evalua și proteja complexul.

Acțiunile militare care amenință siguranța CNE Zaporizhzhya sunt absolut inacceptabile și ar trebui prevenite cu orice preț

„Sunt extrem de îngrijorat de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa. Acțiunile militare amenință siguranța centralei nucleare Zaporizhzhia. Sunt absolut inacceptabile și ar trebui prevenite cu orice preț”, a spus Grossi.

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că folosește centrala nucleară pentru terorizarea Europei. El a vorbit cu președintele Consiliului European, Charles Michel , despre situația de la stație.

„Terorismul nuclear rus necesită un răspuns mai dur din partea comunității internaționale – sancțiuni împotriva industriei nucleare ruse și a combustibilului nuclear”, a spus Zelenskyy.

Unii oficiali occidentali și ucraineni cred că Rusia folosește instalația nucleară ca bază pentru a-și proteja trupele și a lansa atacuri. Pentru că ei presupun că Kievul nu va deschide focul în schimb și nu va risca o amenințare nucleară.

Secretarul de stat american Anthony Blinken a acuzat Moscova că folosește centrala nucleară pentru a-și proteja forțele, iar Ministerul Apărării britanic a declarat că acțiunile Rusiei subminează securitatea centralei.

Primarul ucrainean al orașului Energodar, Dmytro Orlov , a declarat la sfârșitul lunii iulie că trupele ruse au folosit arme grele în apropierea CNE pentru că „știu foarte bine că Forțele Armate Ucrainene nu vor răspunde la aceste atacuri, deoarece pot deteriora CNE”.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a avertizat vineri că alte atacuri asupra centralei nucleare ar putea avea consecințe catastrofale.

„Consecințele posibile ale deteriorării unui reactor în funcțiune sunt echivalente cu utilizarea unei bombe atomice”, a spus ministerul într-un comunicat.

„Ce ar conduce Occidentul și Rusia la război nuclear?”, The Economist, Marea Britanie
„Cuvântul „imposibil” înseamnă „posibil, dar în viitor””, a glumit ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov .

Washingtonul nu a oferit rachete antitanc Javelin Kievului când Moscova a ocupat primele părți ale Ucrainei în 2014. Au început să dea foarte puțin în 2017 și, apoi, mult înainte ca Rusia să invadeze din nou, în februarie 2022. Sistemele antiaeriene Stinger, care au fost inițial respinse, au sosit în martie. Și, din iunie, mult așteptatele lansatoare de rachete HIMARS distrug posturile de comandă și depozitele de arme rusești mult în spatele liniei frontului.

America și Europa salută spiritul hotărât de luptă al Ucrainei, care ridică o întrebare dureroasă – de ce nu trimit mai multe arme și mai repede? „Răspunsurile sunt diferite”, susține publicația citată – Occidentul se mișcă cu o viteză fără precedent, pentru că dă prioritate armelor care sunt cele mai necesare, trebuie să-i învețe pe ucraineni să le folosească și să le întrețină. Ei trebuie să demonstreze că le pot folosi eficient în luptă.

„Motivul prudenței SUA este teama de escaladare. Că Rusia va lansa o lovitură militară împotriva NATO sau va folosi arme chimice sau nucleare în Ucraina”, mai spune publicația.

Cel mai convingător motiv pentru prudența SUA constă în teama de escaladare – că Rusia ar putea lansa o lovitură militară împotriva NATO – „escaladare orizontală” sau recurge la arme chimice sau nucleare în Ucraina – „escaladare verticală”. Oricare dintre variante ar trage aproape sigur NATO într-un conflict direct cu Rusia, iar președintele Biden a promis că va evita al treilea război mondial.

Contraatacurile Ucrainei în scopul re-cuceririi Hersonului, care încep, sunt un test. Dacă au succes, „șoimii” vor vedea dovada că Ucraina poate câștiga războiul cu ajutorul potrivit. Porumbeii se vor îngrijora că acest lucru l-ar putea provoca pe Vladimir Putin să reacționeze exagerat.

În ziua în care a invadat Ucraina, Putin i-a amenințat pe străini cu consecințe imediate „pe care nu le-ați văzut niciodată în istorie”. Mass-media de stat din Rusia mai vorbește, în mod amenințător, despre loviturile nucleare asupra Occidentului. Cu toate acestea, SUA spun acum că nu există semne că Rusia și-a pus forțele nucleare în alertă maximă. America și Rusia încă împărtășesc informații despre flocoasele lor nucleare cu rază lungă. Pe 1 august, Biden a cerut Rusiei să reia negocierile privind controlul armelor.

Istoria Războiului Rece indică faptul că țările pot parcurge un drum lung în a duce războaie proxy împotriva puterilor nucleare fără represalii. Luați în considerare modul în care Rusia și China au susținut Vietnamul de Nord împotriva SUA în anii 1970. Sau modul in care America i-a înarmat pe mujahedinii afgani pentru a lupta împotriva URSS, în anii 1980.

Doctrina Rusiei prevede patru scenarii pentru utilizarea armelor nucleare. Aceasta este sarcina unui atac cu rachete asupra Rusiei sau a aliaților săi, un atac asupra Federației Ruse cu utilizarea armelor nucleare sau a altor arme cu efect de masă, acțiuni care amenință sistemele de management și control nuclear ale Federației Ruse. De asemenea – o agresiune împotriva Federației Ruse cu folosirea armelor convenționale, când însăși existența statului este amenințată.

Înarmarea occidentală a Ucrainei nu corespunde cu niciuna dintre aceste linii roșii. Cu toate acestea, conceptul de amenințare existențială este flexibil, notează Bruno Tertre de la Fundația pentru Studii Strategice, un think tank din Franța. Putin a numit Ucraina „o chestiune de viață și de moarte”. El a mai sugerat că orice atac asupra Crimeei, pe care Federația Rusă a anexat-o în 2014, ar fi la fel de grav. Dacă Rusia anexează și mai multe teritorii ucrainene, încercările de a le returna pot deveni și mai periculoase. Alții se întreabă dacă Putin se vede pe sine „ca un stat” și orice pericol pentru regimul său este văzut ca o amenințare existențială pentru Rusia?

Nimeni nu știe unde sunt liniile roșii ale lui Putin. Poate chiar el însuși. America a încetat să mai vorbească despre a ajuta Ucraina să „câștige” și să slăbească Rusia. În schimb, Washingtonul spune că Ucraina nu ar trebui să piardă. Într-un articol de opinie din mai pentru New York Times, Biden a enumerat o serie de lucruri pe care America nu le va face. Nu va încerca să-l răstoarne pe Putin. Nu va trimite trupe în Ucraina și nu va lupta împotriva Rusiei. Nu va încuraja și nu va permite Ucrainei să atace Rusia. Nici nu va „continua războiul doar pentru a răni Rusia”.

Biden a avertizat Rusia că folosirea armelor nucleare „va provoca consecințe grave”. Răspunsul va depinde de circumstanțe, dar ar putea fi mai degrabă convenționale decât lovituri nucleare. Evident, Biden nu vrea să ajungă la asta.

Washingtonul cere Moscovei să oprească ostilitățile la instalațiile nucleare ale Ucrainei. Acest lucru a fost declarat de secretarul de presă al Casei Albe, Karin Jean-Pierre, la un briefing.

„Continuăm să cerem Federației Ruse să înceteze toate acțiunile militare pe sau în apropierea instalațiilor nucleare ucrainene, precum și să redea controlul deplin Ucrainei”, a spus Casa Albă.

SUA monitorizează activitatea CNE Zaporizhzhya. Până acum, nu există semne de niveluri crescute sau anormale de radiații, spune presa americana, citand surse oficiale.

CNE Zaporozhye – cea mai mare din Europa, a produs un sfert din toată energia electrică din Ucraina. Capacitatea sa este de aproximativ 6 mii MW, este formată din șase unități de putere. Din 1996, CNE Zaporozhye este o divizie separată a companiei naționale de generare a energiei nucleare Energoatom, controlată de Ucraina. În luna martie a acestui an, situl a fost luat sub control de forțele ruse. Acum, centrala nucleară funcționează la 70% din capacitatea sa maximă, deoarece există un exces de energie electrică produsă pe teritoriul ocupat al regiunii Zaporojie. În viitor, spune partea rusa „era planificată CNE să-și organizeze livrările în Crimeea”.
De asemenea, partea rusă susține ca „Forțele armate ale Ucrainei au lovit în mod repetat centrala nucleară de la Zaporojie. Administrația militaro-civilă a Energodar a raportat că munițiile de fragmentare ale unei rachete trase duminică seara au căzut la cel mult 400 m de unitatea de putere în exploatare. În urma bombardamentelor din Energodar, cel puțin o persoană a fost ucisă. Toate incendiile izbucnite au fost stinse cu promptitudine, iar problemele de alimentare cu apă au fost semnalate și din cauza avariei la priza de apă”, spun rusii.
Celălalt punct de vedere vine din partea Ministerului Apărării al Federației Ruse, care a numit un act de terorism nuclear un nou bombardament al CNE Zaporizhzhya de către Forțele Armate ale Ucrainei

Potrivit reprezentantului oficial al Ministerului rus al Apărării, general-locotenentul Igor Konașenkov, bombardamentele au cauzat pagube liniei de înaltă tensiune care a furnizat energie electrică regiunilor Zaporojie și Herson. „Pe 7 august, regimul Zelensky a comis un nou act de terorism nuclear la infrastructura energetică a centralei nucleare Zaporojie pentru a crea o catastrofă umanitară în regiunile Herson și Zaporojie”, a spus Konașenkov.

„Bombarizarea centralei nucleare a fost efectuată de unități ale brigăzii 44 de artilerie a Forțelor Armate ale Ucrainei în jurul orei 12:40, din zona așezării Marganets, pe malul opus al lacului de acumulare Kakhovka”, susține partea rusă.

Potrivit lui Konașenkov, bombardarea a provocat daune liniei de înaltă tensiune care a furnizat energie electrică regiunilor Zaporojie și Herson. „La CNE Zaporozhye a avut loc o supratensiune, care a provocat fum la tabloul deschis al stației. Sistemul de protectie a funcționat si el, intrerupand alimentarea cu energie”, a subliniat el.

Pentru a preveni întreruperea lucrărilor, personalul tehnic al uzinei a redus puterea unităților de putere a 5-a și a 6-a ale CNE Zaporozhye la 500 MW, a adăugat militarul.

Tot duminică, presa rusă, de aceasta data, semnala ca armata ucraineană a continuat să lovească teritoriul centralei nucleare Zaporojie, care se află în prezent sub controlul trupelor ruse. Potrivit administrației militaro-civile din Energodar, „submunițiile de fragmentare ale unei rachete trase duminică seara au căzut la cel mult 400 de metri de unitatea de putere operațională”. În urma bombardamentelor din Energodar, cel puțin o persoană a fost ucisă. Toate incendiile izbucnite au fost stinse cu promptitudine, iar problemele de alimentare cu apă au fost semnalate și din cauza avariei la priza de apă.

Informațiile adunate de experții în energie nucleară ai Greenpeace subliniază că securitatea centralelor nucleare și în special cea de la Zaporizhzhia este grav compromisă de război. Riscurile sunt multiple. Principalele probleme se referă la reactoare și la depozitarea deșeurilor nucleare de mare activitate, în special a bazinelor de stocare pentru combustibil uzat, spun ei.
În timp ce rețeaua de energie electrică este în prezent perturbată în țară, stabilitatea reactoarelor și a bazinelor de stocare a combustibilului uzat depinde de buna funcționare a sistemelor electrice de răcire. La aceasta se adaugă riscul accidentelor grave în unitățile operaționale, ca urmare a atacurilor directe, o problemă la generatoarele diesel de urgență pentru răcire în cazul unei căderi de curent, probleme de personal și probleme tehnice, sau o combinație a acestora.
Sursa foto  wikipedia
A consemnat Ciprian Pop