Publicat: 15 Noiembrie, 2018 - 14:01
Share
Victoria’s Secret și Primark au debutat recent în regiune

Contextul economic bun, definit de creșterea rapidă a PIB-ului, șomajul scăzut și creșterea salariilor, creează condiții favorabile pentru retailerii de fashion în cele 14 piețe  din Europa Centrală și de Est (ECE), conform celui mai recent raport al Colliers International, intitulat "ExCEEding borders".
“Pe măsură ce veniturile disponibile cresc în mod constant către nivelurile medii ale UE, achizițiile de articole de îmbrăcăminte și accesorii de modă devin din ce în ce mai importante ca factor de stimulare a consumului. Creșterea rapidă a PIB-ului, scăderea șomajului și majorarea salariilor creează condiții favorabile pentru expansiunea industriei de fashion în Europa Centrală și de Est”, a declarat Mark Robinson, CEE Research Specialist în cadrul Colliers International.
“România rămâne una din variantele cele mai interesante din prisma potențialului de creștere. Față de vecinii cu un nivel de trai comparabil, piața din România pare considerabil mai puțin dezvoltată pe zona ofertei, cu mai puțin de 190 mp de spații comerciale moderne la mia de locuitori, în timp ce în Polonia și Cehia, raportul depășește 300 mp, iar Ungaria se apropie de acest prag”, a completat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.
Principalele concluzii ale raportului "ExCEEding borders" sunt: 
• Vânzările de retail sunt în creștere în întreaga regiune, cu un vârf de 11% în România în 2017, un nivel maxim al acestui ciclu;
• Centrele comerciale domină industria de retail din regiune; singura piață dintre cele 14 ale ECE, unde segmentul de high street joacă un rol central, este capitala Cehiei, Praga. Cea mai mare piață a centrelor comerciale din regiune este Polonia, cu aproape 500 de scheme, ce totalizează 11,8 mil. mp GLA;
• Ancorele de fashion din ECE au vânzări de aproximativ 350-450 euro/mp/lună;
• ECE continuă să atragă lanțuri internaționale de retail – au avut loc debuturi în Polonia (Primark), România (Victoria's Secret) și Letonia (Van Graaf). Brandurile poloneze sunt foarte active în regiune, inclusiv Sizeer, acesta fiind prezent pe 7 piețe: Lituania, Letonia, Estonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și România;
• Pe lângă prezența sa în centrele comerciale, sectorul de fashion este, de asemenea, un motor al comerțului electronic, iar în patru țări din cele 14 piețe ECE (Bulgaria, Estonia, Polonia și Cehia), ponderea sa în vânzările online depășește 30%;
•  Ancorele de modă de pe piețele din ECE includ H&M, LPP, Inditex, New Yorker, C&A și TK Maxx. Mai jos este o listă a tuturor ancorelor majore din regiune.

Colliers International Group Inc. (NASDAQ: CIGI) (TSX: CIGI) este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare, cu peste 13.000 specialiști care lucrează în 69 de țări. Colliers este compania globală de servicii imobiliare și de administrare a investițiilor cu cea mai rapidă creștere, cu venituri corporate de 2,3 mld. dolari (2,7 mld. dolari inclusiv afiliați) în 2017. Cu o cultură întreprinzătoare și cu o echipă valoroasă, specialiștii Colliers oferă o gamă largă de servicii clienților finali, dezvoltatorilor și investitorilor din întreaga lume, iar prin intermediul platformei de servicii de gestionare a investițiilor au sub administrare active ale celor mai respectați investitori imobiliari instituționali, cu o valoare totală de peste 25 mld. dolari.

Specialiștii Colliers gândesc diferit, împărtășesc idei excelente și oferă sfaturi inovative care ajută clienții să accelereze succesul. Colliers International a fost inclusă în top 100 companii outsourcing de către International Association of Outsourcing Professionals pentru 13 ani consecutiv, mai mult decât oricare altă companie de consultanță imobiliară. Compania Colliers a fost, de asemenea, considerată cel mai bun property manager la nivel global de către Commercial Property Executive pentru doi ani la rând.

Compania Colliers este condusă de o echipă de management experimentată, cu dețineri importante de acțiuni și cu un istoric dovedit, aducând acționarilor randamente anualizate de peste 20% pentru mai mult de 20 de ani.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: