Publicat: 7 Februarie, 2018 - 11:37
Share

În cadrul reuniunii clusterelor din România, organizată de Asociația Clusterelor din România – CLUSTERO, împreună cu clusterul ASTRICO NORD EST, la Piatra Neamț, în perioada 2-3 februarie a.c., echipa Centrului de Afaceri pentru Export – CAE Bacău a organizat un workshop la sediul centrului inovativ Rubik Hub, eveniment în care s-au analizat posibilitățile și interesul participanților de înființare și dezvoltare a unor clustere cu profil agricultură ecologică și mobilă în Regiunea Nord Est, urmând ca aceste inițiative să fie monitorizate și incluse în programul de export  de către CAE Bacău.
La întâlnire au participat reprezentanți ai unor clustere din domeniile agricultură și mobilă din Regiunea NE și alte regiuni de dezvoltare ale țării, inclusiv clusterul de agricultură ecologică Bio Concept Valea Prahovei.
În cadrul dezbaterilor, s-a convenit cu reprezentanții și conducerea Agenției de Dezvoltare Regională – ADR Nord - Est dezvoltarea unei baze de date comune pentru firmele din domeniile agricultură ecologică și mobilă și implementarea în parteneriat de servicii suport pentru exportatorii din program, precum și diseminarea de cunoștințe pentru alți operatori interesați de export.
În cadrul workshop-ului, s-a precizat că prin CAE Bacău, Camera de Comerț și Industrie Bacău își dezvoltă expertiza și serviciile sustenabile pentru a deveni un centru specializat de export în ecosistemul inovativ regional.
Reprezentanții ADR Nord Est au convenit dezvoltarea unui dialog structurat permanent pe aceste teme.
În acest context, Camera de Comerț și Industrie și CAE Bacău vor continua dialogul și cu medii universitare și institute de cercetări pe aspecte ce țin de specializarea inteligentă în cele doua sectoare din program și  alte domenii, cu scopul de a aduce la export produse inovative. Printre universitățile interesate se află Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, Universitatea George Bacovia Bacău și Universitatea Spiru Haret din București prin centrul antreprenorial universitar USH Pro Business.
”Centrele de afaceri de export pe care le dezvoltă Programul de Cooperare Elvețiano – Român sunt inițiative extrem de valoroase, ele vor trebui replicate și în alte regiuni precum și pentru alte domenii de export iar conexiunile lor cu clusterele le vor face mai puternice pe plan regional” a declarat Costin Lianu, Conf. Univ. Dr. Export Management
 

Tag-uri Nume: