1 iulie 2022

Centru de învăţare şi explorare a naturii în Munţii Făgăraş

Large group of happy friends is having fun on mountain top and looks at mountain's valley. Adventure or travel concept

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Săptămâna aceasta cel mai important centru de învăţare şi explorare a naturii din Munţii Făgăraş a fost inaugurat oficial de către Fundaţia Conservation Carpathia. Evenimentul a avut loc în prezenţa a zeci de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi naţionale, şi în prezenţa cadrelor didactice şi a elevilor din zona şi vecinătatea Munţilor Făgăraş. Este vorba despre Richita, Centrul de activităţi şi explorarea naturii aflat în Sătic, comuna Rucăr, judeţul Argeş.

Centrul de activităţi Richita oferă cele mai bune condiţii pentru descoperirea lumii vii: activităţi pentru grupuri de până la 30 de persoane, care pot explora natura chiar în pădurile protejate ale fundaţiei, nemijlocit, pe tot parcursul anului. Locul are tot ce este nevoie pentru a găzdui activităţi şi programe de explorarea naturii pentru toate şcolile din zonă, universităţi, organizaţii din România şi din străinătate interesate de conservarea naturii. De asemenea, centrul oferă programe şi spaţiu de învăţare pentru stagii de practică pentru studenţi şi seminarii de formare în domeniul cercetării, educaţiei pentru natură, ariilor naturale protejate. Pentru grupurile organizate, specialiştii fundaţiei au pregătit ateliere şi experienţe în natură. Majoritatea activităţilor educaţionale se vor desfăşura în aer liber, în pădurile fundaţiei şi de-a lungul râului Dâmboviţa, care se află în vecinătatea Centrului Richita.

Centrul Richita nu reprezintă doar un loc în inima naturii, dedicat experienţelor şi cunoaşterii mediului înconjurător, ci şi un punct de reper pentru oamenii din comunităţile locale învecinate. Angajaţii centrului fac parte din comunităţile locale, iar produsele alimentare folosite în cadrul centrului sunt achiziţionate printr-un alt proiect al fundaţiei, Roadele Munţilor, care sprijină micii producători locali din zonă. Pe lângă angajaţii permanenţi din comunitatea locală, activităţile centrului sunt susţinute de educatori pentru natură pregătiţi de către fundaţie împreună cu parteneri, ghizi montani, rangeri şi voluntari.

„Educaţia este unul dintre pilonii cei mai importanţi în dezvoltarea unor generaţii viitoare pregătite, în adevăratul sens al cuvântului, pentru o lume dezvoltată durabil. În acest sens, în cadrul proiectului LIFE Carpathia, finanţat de Comisia Europeană prin programul LIFE Nature, fundaţia împreună cu partenerii de la Pro Park vor desfăşoară o serie de activităţi educaţionale cu zeci de tineri din zona Munţilor Făgăraş. Astfel, cu ajutorul activităţilor dezvoltate în cadrul Centrului de la Richita, tinerii sunt mai aproape de natură, o vor „gusta” şi vor întelege mai bine importanţa conservării ei pentru o viaţă în armonie.” a declarat Barbara Promberger, director executiv al Fundaţiei Conservation Carpathia.

Dincolo de finanţarea prin fonduri europene, FCC este deja în discuţii cu diverşi parteneri pentru a oferi programe educaţionale cuprinzătoare şcolilor din regiune.

Facilităţi în cadrul Centrului Richita

Centrul Richita oferă toată infrastructura necesară de învăţare la standarde înalte, în ciuda faptului că vorbim despre o clădire aflată în mijlocul pădurii. Astfel, vorbim despre o sală de cursuri cu o capacitate de 30 de locuri. Aceasta este dotată cu mese şi scaune din lemn masiv, create de tâmplari locali, şi echipament de prezentare.

Pentru persoanele care îşi propun să petreacă mai mult de o zi, acestea vor avea disponibile 4 dormitoare mari cu baie proprie pentru studenţi, cu o capacitate de 28 paturi. De asemenea sunt şi 2 dormitoare single cu baie proprie pentru persoane însoţitoare. Centrul este dotat cu o bucătărie complet echipată şi utilată, iar masa va putea fi servită în timpul verii pe verandă, în aer liber.

De la o cabană silvică la o cabană a viitorului

Cabana Richita a fost construită la începutul anilor ‘˜80 de către Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA. În 2013 Fundaţia Conservation Carpathia a cumpărat-o şi a început lucrările de modernizare în anul 2018 cu scopul de a o transforma în cel mai mare centru de activităţi şi explorare a naturii. În acest proces se regăseşte şi viziunea binecunoscutului arhitectul Jan Hulsemann, care şi-a pus amprenta asupra multor clădiri istorice renovate într-un mod responsabil din punct de vedere natural şi cultural, din Transilvania. Toate lucrările de construcţie au fost executate de firme mici şi de meşteri locali.

Astăzi, Richita este o cabană de înaltă eficienţă energetică, reconstruită cu materiale naturale şi tehnologie proprie, bazată pe energie 100% regenerabilă. Asigură un mediu sănătos, confortabil, cu un impact minim asupra naturii. Astfel, vorbim despre 49 panouri fotovoltaice (80 mp) care captează energia şi o transformă în energie electrică pentru consumul intern al cabanei. De asemenea, cabana dispune de o centrală termică şi o centrală electrică (10kW electricitate şi 21kW termic) care completează necesarul energetic, funcţionând pe bază de ulei de rapiţă. Întreaga clădire se bazează pe un sistem de ultimă generaţie de încălzire în perete. În izolarea clădirii au fost folosite în totalitate materiale cu fibră de lemn, lut şi paie, iar acoperişul verde este acoperit cu iarbă naturală. Investiţia totală pentru acest proiect a depăşit 1 milion de euro şi a fost finanţată de mai multe fundaţii.

Pentru a afla mai multe despre activităţile desfăşurate de Centrul Richita sau pentru a începe demersurile în vederea organizării unor activităţi în mijlocul naturii, contactaţi fundaţia aici: info.richita@carpathia.org

Despre proiect

Vizita în teren cu reprezentanţii media a fost realizată în cadrul proiectului LIFE Carpathia, „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munţilor Carpaţi, România”, LIFE18 NAT/RO/00108. Principalul scop al proiectului este reconstrucţia habitatelor degradate şi aplicarea unor măsuri de conservare care să permită refacerea proceselor naturale şi care, deopotrivă, să creeze beneficii comunităţilor locale din zona munţilor Făgăraş. Proiectul este implementat de Fundaţia Conservation Carpathia, în parteneriat cu Asociaţia Ocolul Silvic Carpathia, Asociaţia de Vânătoare Piatra Craiului Făgăraş Conservation, SC Carpathia Agro & Finance SRL, Conservation Capital Consulting Ltd., Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş – Basarab I şi ProPark – Fundaţia pentru Arii Protejate, între anii 2019-2024, cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene prin programul LIFE Nature (www.ec.europa.eu) şi a Fundaţiei Arcadia prin programul ELP (Endangered Landscapes Programme, www.endangeredlandscapes.org).