24 ianuarie 2022

Centrul Ceh împlineşte 40 de ani

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Anul 2021 înseamnă, pentru Centrul Ceh din Bucureşti, aniversarea a 40 de ani de la înfiinţare. Pentru a marca această sărbătoare, sunteţi aşteptaţi la expoziţia „Timp de 40 de ani”, ce prezintă istoria şi evoluţia unuia dintre cele mai îndrăgite institute culturale din România.

Vernisajul are loc pe 9 decembrie 2021, de la ora 18:00, iar expoziţia va putea fi vizitată ulterior până pe 28 ianuarie 2022.

Expoziţia „Timp de 40 de ani” reuneşte imagini şi obiecte din arhiva Centrului Ceh şi oferă vizitatorilor o călătorie audiovizuală interactivă prin perioadele mai mult sau mai puţin cunoscute publicului. Acesta va avea ocazia de a înţelege mai bine parcursul diplomatic şi cultural al unei astfel de instituţii şi modul în care factorii socio-politici au influenţat relaţiile dintre Cehia şi România. Expoziţia aduce şi o doză de nostalgie pentru vizitatorii familiarizaţi deja cu evenimentele Centrului Ceh din ultimii 15 ani, când acesta a devenit cunoscut în Bucureşti şi în România ca unul dintre cele mai active institute culturale.

„La început nici nu eram siguri dacă o expoziţie ar fi formatul potrivit unei astfel de aniversări. Însă pe parcursul acestui an am descoperit mai multe materiale neaşteptate în arhive şi ne-am gândit că trebuie să le arătăm publicului nostru. Nu este doar o expoziţie despre istoricul instituţiei, ci un studiu de caz despre cum înţelegem, consumăm şi promovăm cultura în contextul istoriei recente, mai ales când privim către perioada anilor 1980, spre exemplu”, spune Robin Ujfalusi, directorul Centrului Ceh.

Centrele Cehe sunt organizaţii contributive ale Ministerului Afacerilor Externe al Cehiei, ce au ca scop promovarea imaginii Republicii Cehe în lume. Istoria lor începe în anul 1949, când primele două Centre de Informaţie Culturală se deschid la Sofia şi la Varşovia. Cu timpul, apar reprezentanţe la Budapesta (1953), Berlin (1955) şi Bucureşti (1981), iar după 1989 acestea se răspândesc în toată lumea, în prezent numărul lor ajungând la 26. Centrele Cehe reprezintă Republica Cehă într-o sferă largă de domenii sociale şi culturale – artă, industrii creative, noutăţi din domeniul ştiinţific, printre altele. Totodată, se ocupă cu predarea limbii cehe, se implică în proiecte internaţionale, diseminează publicului informaţii despre Cehia şi îl familiarizează cu cultura cehă, urmărind stimularea dialogului cultural internaţional.

Casa de Cultură Cehoslovacă a fost înfiinţată prin acordul încheiat de către Republica Socialistă România şi Republica Socialistă Cehoslovacă în anul 1971. Cu toate acestea, deschiderea ei propriu-zisă nu a avut loc decât zece ani mai târziu. Activitatea Casei consta în evenimente tipice diplomaţiei culturale a vremii: serate literare cu autori cehoslovaci, proiecţii de filme cehoslovace şi pentru copii, expoziţii ale artiştilor cehoslovaci, discuţii şi mese rotunde, conferinţe de presă pe teme de interes din Cehoslovacia, cursuri de limbă ş.a.m.d. La origine, Casa şi-a avut sediul într-o clădire pe bulevardul Dacia nr. 28, ca de la 1 ianuarie 1993 – când Cehoslovacia s-a separat în republicile independente Cehia şi Slovacia – să se mute pe strada Ion Ghica nr. 11, ca noul Centru Ceh.

Între 1993 şi 1999, Centrul Ceh beneficia de două birouri şi îşi organiza evenimentele în aşa-numita „Sala Cavalerilor” din clădirea Ambasadei. Până în 2006, Centrul a oferit şi consiliere companiilor cehe ce intenţionau să îşi desfăşoare afacerile în România, ceea ce îi lua din timpul alocat programelor culturale. Situaţia s-a schimbat odată cu înfiinţarea CzechTrade, care a preluat această sarcină, permiţând Centrului să se dedice misiunii sale de bază. Directoarea de atunci, Monika Stepanova, a stabilit o nouă direcţie pentru dezvoltarea Centrului Ceh, cu arii de interes în arhitectură, artă contemporană, artă stradală şi alternativă şi cooperare cu societatea civilă. În această perioadă, încep colaborările cu festivaluri, instituţii şi galerii de artă de renume, urmărindu-se o mai bună integrare în scena culturală locală.

Fiecare director care a urmat a venit cu o viziune şi cu proiecte proprii, iar multe dintre acestea continuă şi astăzi. Centrul Ceh a devenit o instituţie modernă, progresistă şi creativă, cu programe de succes precum Documentary Mondays, Future Museum sau festivalul de film documentar şi drepturile omului One World România.

Expoziţia „Timp de 40 de ani” se deschide pe 9 decembrie, între orele 18:00-21:00, şi va putea fi vizitată în zilele lucrătoare, între orele 09:00-16:00, până pe 28 ianuarie 2022. Accesul se face pe baza prezentării certificatului verde, masca de protecţie este obligatorie, precum şi distanţarea socială. Participanţii vor primi cadou o bere cehă Budweiser Budvar la finalul vizitei.

Eveniment organizat de Centrul Ceh Bucureşti, cu sprijinul Budweiser Budvar.

Eveniment Facebook aici https://web.facebook.com/events/3219408474953968