31 ianuarie 2023

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba vă invită la un spectacol folcloric extraordinar, dedicat Unirii Principatelor Române

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Centrul de Cultură „Augustin Bena”, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Alba, organizează, marţi, 24 ianuarie 2023, începând cu ora 17:00, în Sala Unirii din Alba Iulia, un spectacol folcloric extraordinar dedicat Unirii Principatelor Române.
Evenimentul va cuprinde suite instrumentale şi vocal-instrumentale din regiuni istorice ale României: Transilvania, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Bucovina, Moldova, Maramureş, Crişana. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, iar accesul se va face pe bază unei solicitări de rezervare care va fi trimisă la adresa augustinbena@mail.com.

În cadrul spectacolului vor urca pe scenă solişti îndrăgiţi de folclor precum Lucreţia Goagea, Mihaela Grec, Roxana Reche, Iustina Irimia, Floricica Moga, Roxana Bădescu, Nicolae Plută, Ioana Breda – Morar, Dorina Nariţa, Leontina Fărcaş şi Grupul vocal tradiţional „Muguri de Tezaur”.

Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Orchestra Ansamblului Folcloric al Judeţului Alba, dirijată de Alexandru Pal.
Programul organizat la Alba Iulia pentru a marca Ziua Unirii Principatelor Române va cuprinde în 24 ianuarie 2023, începând cu ora 12:00, şi un ceremonial solemn pe Strada Muzeului, în faţa Sălii Unirii: intonarea Imnului Naţional al României, cu participarea Fanfarei Judeţului Alba, dirijor Coriolan Honcaş, o slujbă de Te Deum în amintirea Făuritorilor Unirii din anul 1859 şi „Hora Unirii”, alături de Dansatorii Judeţului Alba, coregraf Nicolae Moldovan.

De la ora 12:30, în Sala Unirii, va fi deschisă o expoziţie cu piese din patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii şi de la muzeele din Neamţ, Suceava, precum şi din colecţia particulară Robert Obreja. Programul va continua cu spectacolul de reconstituire istorică „24 ianuarie 1859. Unirea Principatelor Române”.

La ora 20:00, pe paginile de Facebook ale instituţiilor organizatoare va avea loc difuzarea filmului documentar „Orchestra Română de Folclor, pe urmele Domnitorului Alexandru Ioan Cuza”. Filmul este o producţie a Centrului de Cultură „Augustin Bena” cu sprijinul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” din Iaşi, filmările fiind realizate la Palatul ,,Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa şi la Palatul Culturii Iaşi.

Coloana sonoră a acestui documentar este formată din suite româneşti interpretate de Orchestra Română de Folclor. Aceasta este prima orchestră de uniune naţională şi a fost înfiinţată cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, în anul 2021, în cadrul unui amplu proiect de promovare a zilei naţionale şi a patrimoniului cultural imaterial pe plan internaţional.

Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea, fiind legată de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. 24 ianuarie 1859 este momentul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române Unite, fiind actul istoric ce a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional român unitar. Ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, a fost declarată zi de sărbătoare naţională în anul 2014.

Sursa foto Centrul de Cultură „Augustin Bena”