6 iulie 2022

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări cultural-artistice

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Teatrul de Păpuşi „Prichindel” şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, instituţii de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Alba, organizează, sâmbătă, 15 ianuarie 2022, o serie de evenimente cultural-artistice pentru a sărbători Ziua Culturii Naţionale.

Manifestările cuprind expoziţii de artă şi de fotografie, lansări de carte, spectacole de teatru şi recitaluri.

Galeria de artă a Centrului de Cultură „Augustin Bena” (str. Mihai Viteazul nr. 2, Alba Iulia) găzduieşte, în perioada 15 – 30 ianuarie 2022, două expoziţii, respectiv expoziţia de grafică „UNIVERS EMINESCIAN” şi expoziţia de pictură „JOCUL CULORILOR”. În cadrul celor două expoziţii îşi prezintă lucrările cursanţii clasei de arte plastice (grafică şi pictură) din cadrul Şcolii de Arte şi Meşteşuguri a CCAB, coordonaţi de Ioana Raica.

Tot în perioada 15 – 30 ianuarie 2022, spaţiul expoziţional urban al Centrului de Cultură „Augustin Bena” va găzdui expoziţia de artă fotografică „PRIN OCHII CĂRŢII”, în cadrul căreia expun lucrări cursanţii clasei de artă fotografică din cadrul centrului (coordonator Vasile Sârb).

La ora 11:00, la Sala Unirii din Alba Iulia, este programată lansarea de carte „Familia Cheţianu în slujba bisericii şi naţiunii române”, volum semnat de istoricul Răzvan Mihai Neagu.

La ora 12:00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia, este programat spectacolul „CRĂIASA ZĂPEZII”, după Hans Christian Andersen. Adaptarea şi regia sunt semnate de Oana Leahu, scenografia de Hristina Nedeva – Mladenovic, iar muzica de Cari Tibor. Teatrul de Păpuşi „Prichindel” găzduieşte de la ora 18:00 şi un RECITAL DE LIED, susţinut de soprana Lorena Puican şi pianistul Peter Kolcsar. În program sunt incluse lucrări din creaţia universală de lied a compozitorilor: Tiberiu Brediceanu, Felicea Donceanu, Eduard Caudella, Marţian Negrea, Frederic Chopin, Franz Schubert, Sergei Rachmaninoff, Gabriel Faure, Francis Poulenc, Richard Strauss. Ambele spectacole se desfăşoară cu public, dar cu respectarea măsurilor organizatorice şi sanitare.

Ziua Culturii Naţionale se va încheia cu spectacolul „RECITAL CAMERAL LA PALAT”, care va începe la ora 19:30 şi va fi transmis online de la Centrul Cultural „Castel Sâncrai”. Recitalul va fi susţinut de Orchestra de Cameră a Judeţului Alba, alături de soliştii Alexandru Pal la nai şi Dan Liviu Cernat la vioară. În program sunt incluse lucrări din creaţia compozitorilor: Ciprian Porumbescu, George Enescu, Bela Bartok şi Alexandru Pal.

Activităţile dedicate Zilei Culturii Naţionale sunt organizate cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului de desfăşurare şi cu purtarea măştii de protecţie. De asemenea, participarea este permisă doar pentru persoanele care îndeplinesc una dintre următoarele condiţii: sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS- COV-2, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-COV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau prezintă rezultatul negativ al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-COV-2, nu mai vechi de 48 de ore.

***

Ziua Culturii Naţionale este marcată, în fiecare an, la data de 15 ianuarie, ziua de naşterea a marelui poet naţional Mihai Eminescu. Ziua este sărbătoare naţională din anul 2010, când a fost adoptat un proiect de lege. Iniţiatori motivau această decizie prin faptul că „Ziua Culturii Naţionale va fi o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”. Ziua Culturii Naţionale este marcată în multe alte ţări europene prin evenimente culturale care omagiază oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. De menţionat că şi în Republica Moldova, autorităţile au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.

Mihai Eminescu a fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, fiind considerat cel mai important poet din literatura română. Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani şi a murit 15 iunie 1889, la doar 39 de ani, la Bucureşti.

ZIUA CULTURII NAŢIONALE – PROGRAM

Galeria de artă a Centrului de Cultură „Augustin Bena” (str. Mihai Viteazul nr. 2, Alba Iulia)
Expoziţia de grafică „UNIVERS EMINESCIAN”
Expoziţia de pictură „JOCUL CULORILOR”
– expun cursanţii clasei de arte plastice (grafică şi pictură) din cadrul CCAB, coordonator Ioana Raica
– expoziţie permanentă în perioada: 15 – 30 ianuarie 2022

Spaţiul expoziţional urban al Centrului de Cultură „Augustin Bena” (str. Mihai Viteazul nr. 2, Alba Iulia)
Expoziţia de artă fotografică PRIN OCHII CĂRŢII
– expun cursanţii clasei de artă fotografică din cadrul CCAB, coordonator Vasile Sârb
– expoziţie permanentă în perioada: 15 – 30 ianuarie 2022

– ora 11:00 – Sala Unirii din Alba Iulia

Lansare de carte: „Familia Cheţianu în slujba bisericii şi naţiunii române” semnată de istoricul Răzvan Mihai Neagu

– ora 12:00 – Sala 67 a Teatrului de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia
Spectacolul „CRĂIASA ZĂPEZII”, după Hans Christian Andersen
Adaptarea şi regia: Oana Leahu
Scenografia: Hristina Nedeva – Mladenovic
Muzica: Cari Tibor
– SPECTACOL CU PUBLIC, cu respectarea măsurilor organizatorice şi sanitare
– ora 18:00 – Sala 67 a Teatrului de Păpuşi ,,Prichindel” Alba Iulia

RECITAL DE LIED
Lorena Puican – soprană
Peter Kolcsar – pian

În program lucrări din creaţia universală de lied a compozitorilor: Tiberiu Brediceanu, Felicea Donceanu, Eduard Caudella, Marţian Negrea, Frederic Chopin, Franz Schubert, Sergei Rachmaninoff, Gabriel Faure, Francis Poulenc, Richard Strauss.

– RECITAL CU PUBLIC, cu respectarea măsurilor organizatorice şi sanitare

– ora 19:30 – transmisiune online de la Centrul Cultural „Castel Sâncrai”

RECITAL CAMERAL LA PALAT
Orchestra de cameră a Judeţului Alba
Solişti:
Alexandru Pal – nai
Dan Liviu Cernat – vioară
În program lucrări din creaţia compozitorilor: Ciprian Porumbescu, George Enescu, Bela Bartok şi Alexandru Pal.