7 august 2022

Centrul de Urgenţe Sociale al Asociaţiei Institutul Bucovina a sprijinit peste 1.000 de mame refugiate, copii şi persoane cu dizabilităţi

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Centrul de Urgenţe Sociale al Asociaţiei Institutul Bucovina a sprijinit peste 1.000 de mame refugiate, copii şi persoane cu dizabilităţi, în primele luni de activitate

În parteneriat cu Fundaţia HEKS EPER şi FONSS – Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Asociaţia Institutul Bucovina a lansat, în luna februarie, Centrul de Urgenţe Sociale Suceava, ca răspuns la nevoia de sprijinire a refugiaţilor ucrainieni, pentru depăşirea situaţiei de vulnerabilitate în care se află.

Din pachetul de servicii destinate beneficiarilor săi, centrul a oferit până în prezent, peste 400 de servicii de diagnoză, consiliere şi evaluare, cu accent pe acces la servicii medicale, educaţie şi integrare pe piaţa muncii.

Acordarea de sprijin material reprezintă a doua prioritate în agenda de lucru, iar astfel, refugiaţii stabiliţi la Suceava, Fălticeni, Botoşani, Rădăuţi, Siret, Câmpulung Moldovenesc, Bălcăuţi, Broşteni şi Valea Putnei, au primit aproximativ 190 de vouchere pentru alimente, în valoare de 300 de lei fiecare. Mai mult, cu sprijinul organizaţiilor partenere, cu fost pregătite alimente, peste 600 de kit-uri de igienă conţinând produse de bază pentru îngrijirea personală şi 45 de pachete cu produse de îmbrăcăminte, care au fost distribuite în rândul persoanelor găzduite la Şcoala Vocaţională Nr. 5 şi Spitalul Regional de Psihiatrie de la Cernăuţi.

În completarea activităţilor sale, Centrul de Urgenţe Sociale Suceava oferă şi servicii suport, care constau în întâlniri săptămânale organizate de Asociaţia Institutul Bucovina în zilele de miercuri, pentru mamele refugiate la Suceava. În cadrul celor peste 900 de servicii de acest fel, beneficiarele au participat la sesiuni de informare pentru prevenirea traficului de persoane – organizate de către ANITP – Centrul Regional Suceava, şi au discutat cu specialişti de la Fundaţia Bezirk Schwaben, Consiliul Naţional Român pentru Refugiaţi (CNRR) şi UNHCR – Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

Mai mult de 200 dintre aceste mame au avut oportunitatea de a participa gratuit la ore de limba română, susţinute de către prof. Felicia Vranău de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava.

Copiii, pe de altă parte, au participat până acum la peste 700 de activităţi educaţionale, organizate în parteneriat cu Asociaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare Personală a Copiilor – Clever Children Suceava şi Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni. În cadrul activităţilor de tip afterschool, cei mici studiază limba română şi limba engleză, punându-şi în valoare creativitatea prin cursuri de artă plastică, artă fotografică şi muzică.

Nu în ultimul rând, centrul facilitează şi accesul la resurse pentru refugiaţii provenienţi din grupurile vulnerabile. 220 de beneficiari din categoriile persoanelor cu dizabilităţi, bolnavi cronici, vârstnici, minori neînsoţiţi şi mame minore au primit sprijin pentru depăşirea situaţiilor dificile pe care le-au întâmpinat, şi pentru acces la servicii de informare, prin traduceri mimico-gestuale, adaptate nevoilor individuale.

Cele mai recente noutăţi pot fi consultate pe pagina de Facebook Centrul de Urgente Sociale Suceava. Din partea Asociaţiei Institutul Bucovina, persoana de contact este Zagan Alina Andreea, asistent social, tel: 0230.524.128, e-mail: suport.ua@bucovinainstitute.org.

Informaţii suplimentare despre proiectele şi acţiunile pe care le avem în desfăşurare se regăsesc atât pe pagina de Facebook Organizaţia Institutul Bucovina, cât şi pe website-ul www.bucovinainstitute.org.