7 iulie 2022

Centrul pentru Politici Locale solicită recuperarea „poansonului” pentru ca România să redevină producător de aur garantat

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ne răsună, deseori, în minte, versurile lui Octavian Goga: „Munţii noştri aur poartă, Noi cerşim din poartă-n poartă”. Deşi dure şi scrise în urmă cu mult timp, cuvintele poetului sunt reale şi de actualitate.

S-au împlinit 16 ani de când România a pierdut „poansonul”, iar ţara noastră a fost scoasă de pe lista producătorilor de aur. Suntem într-un context economic şi social dificil, cauzat inclusiv de conflictul militar de la graniţă, iar redeschiderea exploataţiilor miniere redevine nu doar o soluţie viabilă care ne va scoate din criză, ci o obligaţie şi responsabilitate a statului român!

Sectorul minier oferă avantaje directe deoarece poate crea locuri de muncă pentru 1 milion de oameni, statul român va câştiga prin exploatarea resurselor de subsol, iar comunităţile locale vor primi redevenţe. Există şi avantaje indirecte, deoarece în piaţă vor fi mai mulţi bani, în vreme ce depopularea comunităţilor de munte, în care există potenţial minier, va fi stopată.

Oamenii din zonele bogate, dar în acelaşi timp sărace, s-au săturat să ne lăudăm cu potenţialul pe care îl avem. România, la fel ca multe alte state, a anunţat că intenţionează să extindă extragerea resurselor de subsol.

„Pentru poziţia strategică a acestei ţări mari şi puternice care se numeşte România, ar trebui să avem cea mai îmbelşugată şi înfloritoare economie de pe continentul european căci strategic, noi suntem cheia şi poarta Europei, nu coada ei. Europa naţiunilor înseamnă unitate geo – strategică şi militară dar fiecare ţară membră este concurentă cu altă ţară membră iar în faţa concurenţei neloiale trebuie să ne putem apăra. Industria extractivă, din România s-a aflat deseori în avanposturile dezvoltării economiei din Europa, oferind metode noi de identificare şi evaluare a resurselor minerale şi petroliere, metode care s-au dovedit ulterior de o importanţă majoră în întreaga lume. Acum marile ţări europene o dezvolta în timp ce resursa României zace blocată în sertarele unor instituţii.” a precizat Radu Ciobotea, preşedinte Centrul Pentru Politici Locale.

Centrul pentru Politici Locale solicită statului să realizeze un plan strategic – coerent, pragmatic şi sustenabil – care să repună România pe harta internaţională a producătorilor de aur garantat. Acest lucru se poate realiza doar dacă vom începe demersurile pentru recuperarea „poansonului”, brandului de aur, pierdut în 2006.

Cu ajutorul poansonului, aurul poate fi valorificat la adevărata sa valoare, fără să fim nevoiţi să apelăm la alte state şi să plătim costuri nejustificate, care ne vor diminua considerabil câştigurile.
Statul român are obligaţia să lucreze la un astfel de proiect alături de exploatatori şi de specialiştii în acest domeniu.

În lipsa demersurilor concrete pentru recuperarea „poansonului” tot ce se discută despre relansarea mineritului, în ceea ce priveşte valorificarea minereului aurifer, reprezintă doar vorbe în vânt, iar intenţiile sunt doar la nivel declarativ.

Asociaţia Centrul pentru Politici Locale s-a concentrat, în ultimii 3 ani, în principal, pe reconversia zonelor miniere spre un mediu curat şi crearea spaţiilor şi facilităţilor necesare pentru energia verde, în special eoliană, cu adresare la comunităţile locale (primării, şcoli, spitale etc). Demersurile asociaţiei au pus accent pe zona Transilvaniei, în judeţele cu minerit închis – Alba, Hunedoara, Valea Jiului (CEH, dar şi CEO), cu dezvoltare spre Bihor, dar şi zona Maramureş.