Publicat: 3 Decembrie, 2020 - 09:48
Share

Centrul Regional de Recuperare "Vasile Andrei" din Galaţi demarează programul "DizAbilitatea - un copil autonOM", program finanţat de Active Citizens Fund (ACF) şi implementat de Asociaţia pentru copii cu dizabilităţi "Mă Bucur de Viaţă". Scopul acestui program este în primul rând de a atrage atenţia asupra faptului că accesul la servicii de terapie pentru copii cu probleme este extrem de limitat prin prisma reţelei ineficiente de resurse asigurate de stat. Mai mult decât atât, criza sanitară a accentuat această situaţie pre-existentă într-un mod care face ca lipsa intervenţiei să devină o condamnare injustă la discriminare, excluziune şi la pierderea din viaţa comunităţii a unor copii şi familii vulnerabile.

În cadrul programului sunt selectaţi 20 dintre cei mai marginalizaţi şi vulnerabili copii cu dizabilităţi ai căror părinţi, aflaţi într-o situaţie socială şi economică precară din cauza pandemiei, nu îşi mai permit să achite costul terapiilor, oricât de mult ar fi el redus prin oferta asociaţiei. În cadrul centrului de recuperare aceşti copii vor beneficia de şedinţe de kinetoterapie, Vojta, terapie ocupaţională, logopedie, integrare senzorială. De asemenea, părinţii vor beneficia de o formare de bază pentru a evita un nou episod de regres al achiziţiilor făcute în terapie de către beneficiari în cazul în care situaţia epidemiologică îi va împiedica să vină la centrul de recuperare.

"Prin eforturile noastre de comunicare, vrem să atragem atenţia asupra faptului că accesul la serviciile de terapie este extrem de limitat. Reţeaua de resurse asigurată de stat este insuficientă, iar criza sanitară pe care o traversăm a accentuat această situaţie deja existentă. Lipsa intervenţiei prin proiecte, precum cel finanţat de ACF şi implementat de Asociaţia pentru copii cu dizabilităţi "Mă Bucur de Viaţă", face ca aceşti copii speciali să fie condamnaţi în mod injust la discriminare şi la excluziune. Cele 3 luni de pauză cauzate de lockdown s-au tradus în regrese mari pentru copii care vin la centrul nostru de recuperare. Aşa că de data aceasta ne-am luat măsuri de precauţie şi am demarat acest program ca să evităm alte regrese cauzate de o posibilă criză", a declarat Mihaela Lupu, fondatoarea asociaţiei "Mă Bucur de Viaţă".

Această activitate conduce la crearea unui model nou de bună practică în cazul deservirii grupurilor vulnerabile reprezentate de copii cu handicap. Mai mult decât atât, transferarea cunoştinţelor către părinţi îi face pe aceştia independenţi social şi economic, având în vedere că deprinderile din cadrul formării îi vor ajuta, în cazul unei crize, să nu reia eforturile psihologice, financiare, sociale de la un punct de regres, ci să avanseze cu recuperarea copilului pentru integrarea sa socială.

Asociaţia "Mă Bucur de Viaţă" este o organizaţie non-profit care sprijină copiii cu dizabilităţi. Prin intermediul Centrului Regional de Recuperare "Vasile Andrei" deschis în Galaţi, sprijină recuperarea copiilor cu dizabilităţi. De asemenea, cu sprijinul cetăţenilor, colectează fonduri pentru îmbunătăţirea serviciilor şi evoluţia în stadiul recuperării copiilor.

Tag-uri Nume: