25 octombrie 2021

Centrul Stop Fumat Mureş: Fumătorii au dezvoltat forme severe de COVID 19 în comparaţie cu nefumătorii

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ziua mondială fără fumat, 31 mai a fost creată de OMS în 1987 ca răspuns la criza mondială creată de consumul de tutun.
Consumul de tutun cauzează 8 milioane de decese în fiecare an. Evidenţele ştiinţifice demonstrează că fumătorii au dezvoltat forme severe de COVID 19 în comparaţie cu nefumătorii.

Sloganul Zilei Mondiale fără fumat 2021 este „COMMIT TO QUIT”. OMS relatează că 780 milioane de fumători afirmă că doresc să abandoneze fumatul, dar doar 30% din ei au acces la instrumentele care pot să-i ajute să realizeze abandonarea.

Beneficiile renunţării la fumat sunt multiple:
– La 20 de minute alura ventriculară şi tensiunea arterială scad.
– La 12 ore nivelul de monoxid de carbon din sânge scade la normal.
– La 12 săptămâni circulaţia sângelui şi funcţia pulmonară se îmbunătăţeşte.
– La 1-9 luni tusea şi disfuncţiile de respiraţie se îmbunătăţesc.
– La 1 an riscul de boală coronariană scade la jumătate în comparaţie cu a unui fumător.
– La 5 ani riscul de accident vascular scade.
– La 10 ani riscul de cancer pulmonar scade la jumătate în comparaţie cu a unui fumător, descreşte de asemenea riscul de cancer de gură, gât, esofag, vezică urinară, pancreas.
– La 15 ani riscul de boală coronariană este egal cu a unui nefumător.
– Renunţarea la fumat scade riscurile legate de fumatul „second-hand” la copiii (în special astm şi boli ale urechii).

Abandonarea fumatului este un proces complex, în care este implicat în principal fumătorul care trebuie susţinut pe tot parcursul acestui proces.

SFATUL MINIMAL declanşează o încercare de a renunţa la fumat la aproximativ 60% dintre fumătorii care se adresează medicului; durează mai puţin de 3 minute scopul său fiind de a declanşa o încercare de renunţare la fumat cu ajutor de specialitate.

A spune unui fumător să se lase de fumat presupune:
– să-i recomanzi să nu mai fumeze în mod clar, ferm.
– să-i spui ca exista tratament care îl poate ajuta şi să-l trimiţi la specialist.

Totuşi chiar dacă se respectă protocoalele de tratament şi chiar dacă se oferă cel mai bun tratament posibil rata de succes este mai mică în comparaţie cu alte boli.

Fumatul este considerat de OMS BOALĂ; nicotina care este un drog produce „dependenţă” complexă care cuprinde dependenţă biologică, dependenţa comportamentală şi socială (dependenţă de gest, reflex, tabiet – ţigara la cafea, de pauză) şi dependenţa cognitivă (totalitatea gândurilor, ideilor despre beneficiile fumatului – plăcere, integrare în grup).

Programul Naţional Stop Fumat, un program al Ministerului Sănătăţii, a luat fiinţă în 2007 şi îşi propune să le ofere persoanelor care fumează acces la un tratament complet, ce îmbină consilierea psihologică de specialitate şi tratament medicamentos pentru a-I ajuta să renunţe la fumat. Activitatea specialiştilor din cadrul programului naţional stop fumat respectă în totalitate recomandările OMS, aliniindu-se altor programe de acest gen desfăşurate la nivel global.

Programul naţional Stop Fumat include:
a) o linie telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde: 0800878673) orice persoană interesată de renunţarea la fumat poate apela această linie şi intră în legătură cu un specialist pentru a primi mai multe detalii,
b) consiliere psihologică privind renunţarea la fumat,
c) acces gratuit la medicamente ce uşurează procesul de a renunţa la fumat.

Cum te înscrii în program:
– fumătorii care doresc să participe la acest program pot accesa, din homepage, lista de specialişti pentru a afla care este cel mai apropiat centru de tratament,
– apel gratuit Tel Verde: 0800878673,
– pe pagina de Facebook – Fumatul este o boală (http://wwwfacebook.com/stopfumat.eu)