18 iunie 2021

Cercetarea în arhive, blocată de peste un an. Studenţii şi cercetătorii sunt revoltaţi

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Arhivelor, Liga Studenţilor (LS IAŞI) solicită Ministerului Afacerilor Interne şi conducerii Arhivelor Naţionale să ofere toate condiţiile necesare funcţionării adecvate a activităţii sălilor de studiu ale serviciilor Arhivelor Naţionale, având în vedere că de peste un an de zile cercetarea arhivistică a fost complet blocată, pe fondul închiderii arhivelor, cauzându-se astfel prejudicii grave pentru cercetători, profesori, doctoranzi şi studenţi, care nu au avut acces la surse de documentare.

Doctoranzii, studenţii, cercetătorii şi profesorii în special din domeniul istoriei, dar şi din cei din domenii precum studiile filologice, literatură, ştiinţe politice sau din alte domenii umaniste sau sociale care necesită o documentaţie în arhive, au fost puşi în mare dificultate prin faptul că li s-a blocat, de facto, accesul la arhive prin închiderea pentru o perioadă nejustificată a sălilor de studiu ale serviciilor judeţene ale Arhivelor Naţionale sau prin reducerea drastică a capacităţii de studiu din sală sau a cantităţii de documente care pot fi consultate într-o zi.

Lipsa de acces la arhive a dus la o scădere gravă a calităţii tezelor de doctorat, masterat şi licenţă la facultăţile umaniste, aducând mari prejudicii în special doctoranzilor, cercetătorilor şi profesorilor care şi-au axat activitatea de cercetare pe teme care sunt total dependente de surse arhivistice, aceştia neputând să mai producă în ultimul an rezultate ale cercetărilor lor (comunicări, articole etc.).

Liga Studenţilor (LS IAŞI) a întreprins de peste un an demersuri pentru normalizarea situaţiei, însă fără răspunsuri concrete, în scris, din partea Ministerului Afacerilor Interne sau a Ministerului Educaţiei Naţionale.

Până la data de 4 mai a.c., o treime, adică 14 dintre cele 42 de servicii judeţene ale Arhivelor Naţionale (inclusiv Municipiul Bucureşti) nu au fost deschise deloc de la ieşirea din starea de urgenţă (15 mai 2020): Arad, Argeş, Bihor, Brăila, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Ilfov, Mureş, Sălaj, Teleorman, Timiş, Tulcea şi mun. Bucureşti. Anterior, majoritatea serviciilor judeţene de arhivă s-au deschis abia în perioada februarie-martie, la peste nouă luni de la ieşirea din starea de urgenţă.

În cele mai multe cazuri, custozii sălilor de studiu sau reprezentanţii serviciilor judeţene care şi-au suspendat activitatea au răspuns că vor deschide sălile abia „la ieşirea din starea de alertă” sau când vor primi instrucţiuni clare de la Bucureşti.

În sălile de studiu care au fost deschise până la 4 mai, erau disponibile în total doar 77 de locuri din 201 (câte erau disponibile înainte de martie 2020), pe fondul măsurilor de distanţare fizică impuse, ceea ce a dus la o scădere cu 72% a capacităţii de a primi cercetători.

Între timp, pe parcursul lunii mai s-au deschis toate serviciile judeţene ale Arhivelor Naţionale, însă cu limitări serioase în ceea ce priveşte accesul cercetătorilor.

Un caz deosebit de deschidere faţă de cercetători îl reprezintă SJAN Vâlcea, fiind primul care a deschis sala de studiu, pe data de 20 mai 2020, imediat după ieşirea din starea de urgenţă. Mai mult, accesul nu este nicicum restricţionat, iar la sala de studiu pot studia concomitent 6 cercetători.

În ceea ce priveşte programul sălilor de studiu, puţin peste o treime dintre serviciile judeţene care şi-au deschis sala de studiu au păstrat programul neschimbat sau uşor redus (cu 3 ore / săptămână) pentru a putea permite aerisirea şi dezinfectarea sălii (Arad, Bacău, Botoşani, Buzău, Caraş-Severin, Ilfov, Giurgiu, Harghita, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Satu-Mare, Sălaj, Suceava, Vâlcea, Vaslui ş.a.). Există şi servicii judeţene care au redus cu până la o treime din program, precum Cluj, Galaţi, Sibiu, Teorman, Tulcea, respectiv până la jumătate din program, precum Braşov, Constanţa, Dâmboviţa, Ialomiţa etc. Doar SJAN Călăraşi a decis să mărească programul sălii de studiu, cu 40% (două zile în plus).

O treime dintre direcţiile judeţene pot primi cel mult doi cercetători pe zi la sala de studiu sau chiar un singur cercetător pe zi (Călăraşi, Dâmboviţa, Teleorman şi Vaslui), unele dintre acestea având fonduri de arhivă importante care sunt în atenţia mai multor cercetători.

Altele servicii judeţene au introdus restricţii suplimentare, absurde, care afectează în mod grav activitatea de cercetare, în special pentru cercetătorii din alte oraşe, precum arhivele Mureş, Prahova, Satu-Mare şi Sălaj care permit unui cercetător să studieze cel mult 2-3 ore / zi, într-un singur interval orar. Măsura este total aberantă, împiedicând în special activitatea cercetătorilor din alte oraşe, care trebuie să se angajeze la cheltuieli mult mai mari de cazare şi masă pentru a-şi realiza activitatea de documentare.

„Închiderea arhivelor timp de peste un an, concomitent cu închiderea bibliotecilor şi restricţionarea accesului studenţilor şi doctoranzilor în laboratoare şi institute de cercetare a creat mari prejudicii activităţii de cercetare a tinerilor, mulţi fiind în imposibilitatea practică de a-şi respecta angajamentele de cercetare sau de a preda teze sau de a obţine rezultate de calitate. Tocmai de aceea, pe lângă demersurile întreprinse pentru garantarea reală a accesului la toate sursele de informare şi cercetare pentru studenţi şi doctoranzi, am solicitat Ministerului Educaţiei suspendarea termenelor pentru îndeplinirea obligaţiilor de cercetare ale doctoranzilor (susţineri de proiecte, referate etc.) şi amânarea susţinerii publice a tezelor de doctorat cu o perioadă egală cu starea de urgenţă şi de alertă, având în vedere suspendarea generală a tuturor termenelor de decădere pe parcursul stării de urgenţă şi faptul că toate instituţiile necesare continuării activităţii de cercetare au fost în mare parte din timp închise (biblioteci, arhive, institute, laboratoare etc.). Din păcate, Ministerul Educaţiei refuză cu obstinaţie să ofere studenţilor şi mai ales doctoranzilor nişte facilităţi reale, care să îi ajute într-adevăr să treacă peste această perioadă dificilă şi care să contribuie la menţinerea standardelor de calitate în cercetare şi în învăţământul superior.” a declarat Maria-Alexandra Druţu, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI).

Comunicat de presă – Liga Studenţilor (LS) IAŞI