Publicat: 26 Aprilie, 2012 - 21:00
Share

Joi, 25 Aprilie 2012 Bucureştiul a fost gazda Galei Proprietății Intelectuale. Evenimentul a reunit personalități marcante din lumea cercetării științifice românești, promotori ai acesteia precum şi oameni de afaceri români şi străini interesați de cercetarea științifică din România ca element de progres economic.

In cadrul Galei, organizată cu sprijinul Camerei Naționale a consilierilor în Proprietate Intelectuală şi Oficiului de Stat în Invenţii şi Mărci au fost acordate premii pentru 8 categorii jurizate: Mărci Înregistrate, Brevete de Invenție, Legislație, Litigii de Proprietate Intelectuală, Drepturi de Autor, Invenţia anului în domeniul medical precum şi Invenția anului 2012.

Invitat la acest eveniment în calitate de susținător al cercetării științifice românești, europarlamentarul Petru Luhan a primit din partea juriului Premiul de Excelenţă pentru promovarea invențiilor românești la nivel internațional.

Sunt extrem de onorat de această distincție. Este, dacă vreți o recunoaștere publică a activității pe care o desfășor de câțiva ani, cu scopul promovării inventatorilor români de care țara noastră are atâta nevoie. România este de ani de zile un exportator constant al celor mai bune creiere. Este o realitate tristă,  în fața căreia, chiar şi cei responsabili direct de acest subiect dau semne de resemnare. Mă bucură titlul pe care mi l-au conferit astăzi organizatorii dar nu pot să nu recunosc că cel mai mare premiu ar fi întoarcerea acasă a cercetătorilor români talentați.

Europarlamentarul Petru Luhan a organizat la sediul Parlamentului European din Bruxelles, expoziţia “Progresul UE prin Invenţii Româneşti”. Evenimentul s-a desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui Parlamentului European şi a pus faţă în faţă inventatori români premiaţi la diverse saloane internaţionale şi numeroşi ambasadori, europarlamentari, investitori, membri ai Comisiei Europene.
Printre invențiile care au fost expuse la Bruxelles amintim:

- un microsenzor care poate detecta  cancerul la nivel molecular în urma analizei unei picături de sânge, în şase minute;
- un procedeu de obţinere a unui bioprodus pe baza de seleniu şi crom;
- o instalaţie care asigură diminuarea consumului de gaz natural cu cel puţin 12% faţă de alte instalaţii similare;
- o compoziţie de amestec ciment-polimer pentru pavat drumuri şi şosele care are un preţ de până la 40% mai scăzut faţă de infrastructurile rutiere tradiţionale, totodată având o durată de viaţă de până la 40 de ani;
- un Hyper CD-ROM capabil să stocheze 10 Terra Bytes, considerat a aduce o nouă revoluţie în stocarea datelor.