Publicat: 23 Aprilie, 2017 - 15:30
Share
Epidemiologia genetică ar putea reduce povara afecțiunilor oncologice

Aproximativ 15 milioane de cazuri noi de cancer și peste opt milioane de decese cauzate de această afecțiune se înregistrează anual la nivel mondial. Previziunile sunt sumbre, în contextul în care specialiștii au arătat că în următoarele două decenii aceste statistici ar putea înregistra o creștere de circa 70%, până la peste 22 de milioane de cazuri noi. În România, anual se înregistrează aproximativ 80.000 de astfel de cazuri, iar numărul deceselor cauzate de cancer a crescut cu 23% față de 1990, la peste 43.000.

Statisticile alarmante în ceea ce privește creșterea anuală a numărului de îmbolnăviri de cancer și al deceselor cauzate de această afecțiune, atât în țara noastră, cât și în lume, reprezintă o continuă provocare pentru cercetarea științifică medicală, fapt pentru care 22 de specialiști din domeniul oncologic din România și 5 lectori din Islanda se reunesc zilele acestea la București într-o amplă dezbatere denumită generic 'Factori de risc genetici, de mediu și etnie asociați cancerului în România'

În România există o lipsă de date cantitative specifice.

Astfel, Universitatea de Medicină și Farmacie 'Carol Davila' din București, in colaborare cu Institutul deCode Genetics din Reykjavik și Universitatea Reykjavik, Islanda, organizează în perioada 24-28 aprilie 2017 la hotelul Crowne Plaza din Bucuresti (sala Orhideea 2, deschidere luni 24.04.2017 ora 14) workshop-ul 'Genetic, environment and ethnicity risk factors associated with cancer in Romania', proiect finanțat din Fondul de Relații Bilaterale al Programului 'Cercetare în Sectoare Prioritare'.

Potrivit organizatorilor, scopul acestui proiect este transferul de cunoștințe și schimbul de experiență între cercetătorii români și cei islandezi în vederea creșterii profilului de cercetare în domeniul oncogenomicii din România la nivel internațional.

'Ne propunem o evaluare sistematică de factori de risc genetici asociați cu cancerul colorectal, pulmonar, prostatic și de sân în rândul populației din România cu scopul de a defini grupurile de risc ridicat, pentru care măsurile de prevenire specifice pot fi puse în aplicare. De asemenea, ne propunem să examinăm dacă există vreo modificare a riscului genetic legată de etnie. Un alt obiectiv este să urmărim orice posibilă interacțiune gene/mediu specifică pentru populația noastră' spune directorul acestui grant de cercetare, conf. dr. Mariana Jinga.

Potrivit acesteia 'în România, există o lipsă de date cantitative specifice care să asocieze riscul de cancer al populației generale cu factorii de mediu/stil de viață și chiar mai puține informații în ceea ce privește caracteristicile lor genetice, context în care vom face teste statistice pentru a descoperi asocierea dintre variantele secvenționale și riscul de îmbolnăvire'.

'În plus față de diagnosticul de cancer, un accent deosebit va fi pus pe testarea asocierii variantelelor cu oricare dintre următoarele coordonate statistice: stadiul și gradul bolii, vârsta la diagnostic, istoricul familial de boală sau expunerea la factori exogeni' a adăugat conf. dr. Mariana Jinga.

Obiective și așteptări în studiile de genomică a cancerului

Printre obiectivele principale ale acestui workshop se numără îmbunătățirea competențelor de analiză biostatistică, aplicate în studiile de genomică a cancerului; schimbul de cunoștințe și bune practici în domeniul analizei, interpretării și publicării datelor din domeniul oncogenomicii și explorarea oportunității de a lărgi aria colaborării bilaterale prin proiecte noi din aria cercetării, a dezvoltării resursei umane și/sau din aria didactică. Rezultatele așteptate în urma acestui workshop sunt implementarea în grupul de cercetare român a metodologiei practice de analiză statistică a datelor de genetică umană utilizate la deCode Genetics și Reykjavik University, identificarea unor direcții de analiză aprofundată ulterioare, materializate în comunicări și articole științifice. Se vor elabora miniproiecte de către participanții la workshop urmărindu-se creșterea nivelului de cunoștințe teoretice și experiență practică în domeniul biostatisticii, lărgirea ariei de colaborare bilaterală România — Islanda în domeniul 'training through research' prin elaborarea de propuneri de proiecte noi pentru programul Horizon 2020 și accesarea fondurilor europene destinate dezvoltării resursei umane (în special tineri cercetători), capabilă să desfășoare cercetare la nivel internațional în genomică. La acest simpozion vor participa 22 de specialiști din România, din domenii medicale conexe oncogenomicii (genetică, genetică medicală, specialități clinice, biologie moleculară, biostatistică, bioinformatică și epidemiologie), 4 lectori din Islanda (Bjarni V. Halldorsson, Brynjar Orn Jensson, Gudny A. Arnadottir, Thorunn Rafnar) și un doctorand român în Islanda, Paul Iordache.

Institutul deCode Genetics din Reykjavik

Institutul deCODE este recunoscut ca un centru de excelență de cercetare în genetică umană și participă la numeroase proiecte de colaborare internațională, cu diverse scheme de diseminare și de schimb. Rezultatele descoperirilor realizate de către acest institut au fost larg publicate, inclusiv în mai mult de 40 de lucrări de raportare a variațiilor genetice care se asociază cu risc pentru diferite tipuri de cancer.

Universitatea de Medicină și Farmacie 'Carol Davila'din București

În 1857 Carol Davila în colaborare cu Nicolae Kretzulescu înființează școala Națională de Medicină și Farmacie. Cea mai veche universitate de medicină și farmacie din țară a fost, încă de la început, recunoscută în Franța și Italia, unde s-au format cu precădere primii profesori. Dedicați îndeplinirii misiunii instituției de formare și perfecționare a resurselor umane înalt calificate în domeniul medical, de a promova cercetarea științifică, spiritul și gândirea critică, membrii comunității academice se remarcă prin realizări de ordin profesional și social. De-a lungul timpului, membrii corpului academic al Universității au fost recunoscuți drept personalități ale lumii medicale românești și internaționale.