Publicat: 5 August, 2012 - 14:17

Merck (NYSE: MRK), cunoscută sub numele de MSD în afara Statelor Unite și Canada, a anunțat publicarea unui studiu în revista Nature, care a adus dovezi timpurii cu privire pentru utilizarea unui medicament pentru a îndeparta rezervoarele ascunse de virus la pacienţii care primesc tratament pentru HIV, virusul care provoacă SIDA.

Oamenii de știință de la Laboratoarele de Cercetare Merck au colaborat cu cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord (UNC) din Chapel Hill, Școala de Sănătate Publică Harvard, Institutul Naţional de Cancer, și de la Universitatea California din San Diego, în studiul de colaborare iniţiat anul trecut pentru a identifica noi modalităţi de eliminare a infecţiei persistente cu HIV din organism.

 "Noi credem că eliminarea și curățarea rezervoarelor virale sunt un prim pas critic în provocarea de a găsi un tratament pentru HIV/SIDA", a declarat Daria Hazuda, Ph.D., vice-președinte, Merck Research Laboratories. "Suntem încantați de această cercetare de pionierat şi rămânem plini de speranţă in privința potenţialului său."

Acesta este primul studiu publicat care demonstrează potențialul inhibitorilor histonici ai deacetilazei (HDAC) de a ataca rezervoarele latente de virus, într-un studiu clinic de translație.

Această cercetare a fost prezentată în martie, la Conferința pe Retrovirusuri și Infecții Oportuniste în Seattle şi, mai recent, la Conferința Internațională SIDA din Washington DC.

"Acest lucru oferă dovezi convingătoare pentru a sprijini o strategie de a ataca în mod direct şi de a eradica infecția latentă cu HIV", a spus David Margolis, MD, profesor de medicină, microbiologie și imunologie, și epidemiologie la UNC din Chapel Hill, care a condus studiul.

Cercetările efectuate sunt parte a unui consortiu UNC - Colaborarea Cercetătorii pentru Eradicarea SIDA (CARE), finanțat de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase. Finanţarea pentru această cercetare a fost oferită de către Merck, National Institutes of Health și James B. Charitable Trust Pendleton.

Compania Merck a fost implicată în lupta împotriva HIV/SIDA de mai bine de două decenii. În 1988 cercetătorii Merck au fost primii care au demonstrat că prin inhibarea enzimelor de protează se previne replicarea HIV; în anul următor, oamenii de știință de la Merck au publicat prima structură de cristal pentru proteazele HIV. În următorii ani, cercetătorii Merck au fost primii care au demonstrat inhibarea HIV in vitro și in vivo. În prezent, oamenii de știință Merck desfășoară cercetări pentru HIV împotriva a cel puțin cinci obiective distincte şi au mai multe molecule în dezvoltare. De când  au devenit disponibile primele medicamente pentru HIV, Merck a lucrat pentru a extinde accesul pacienților la aceste medicamente, inclusiv prin parteneriate.

Merck este astăzi lider mondial în industria sănătăţii şi contribuie la crearea unei stări de sănătate mai bune în întreaga lume. În afara Statelor Unite şi Canadei, Merck este cunoscută sub numele MSD. Datorită medicamentelor noastre cu reţetă medicală, vaccinurilor, terapiilor biologice şi produselor pentru uz uman şi pentru sănătatea animalelor, lucrăm cu clienţi şi operăm în peste 140 de ţări pentru a furniza soluţii inovatoare de servicii medicale. În plus, ne angajăm să sporim accesul la serviciile medicale prin politici, programe şi parteneriate vaste. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.merck.com şi urmăriţi-ne pe Twitter, Facebook şi YouTube.